Pratite nas

Reagiranja

‘NEZAPAMĆENA BLAMAŽA U HLK’

Objavljeno

na

Ilustracija Kamenjar.com

Nakon što je na službenim internetskim stranicama Hrvatske liječničke komore (HLK; Komora) prije par dana objavljeno kako je Komora zaprimila dopis Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva kojim spomenuti Ured direktno podržava predstojeće elektronske izbore u Komori, svoju su rezervu spram tako sročene i predstavljene potpore javno iskazali kanditati za predsjednika HLK i njegovog zamjenika, dr. Hrvoje Tomasović i dr. Herman Vukušić.

Tomasović i Vukušić jutros su uputili i dopis čelnom čovjeku Ureda, državnom tajniku Bernardu Gršiću, a koji ovdje prenosimo u cjelosti:

“Poštovani gospodine Gršiću,

ovih dana na internetskim stranicama Hrvatske liječničke komore (HLK; Komora) promovira se dopis Vaše instititucije (potpisan od strane Martine Košćec Perić) kojim se “podržava održavanje ekektroničkih izbora za tijela HLK” te “ocjenjuje da su izbori potpuno ravnopravni”, kao i da su takvi e-izbori “učinkovitiji” i da “mogu osigurati veći odaziv birača”.

S obzirom na našu poziciju kandidata za predsjednika HLK i njegovog zamjenika, ovim putem slobodni smo Vas upozoriti na nekoliko činjenica (o kojima se već i piše u sredstvima javnog priopćavanja), a koje ozbiljno ugrožavaju vjerodostojnost ovakvih izbora:

– temeljem javnosti dostupnih informacija iz HLK o broju podijeljenih elektroničkih iskaznica putem kojih se glasuje te predanih zahtjeva za dopisno glasovanje razvidno je da preko četvrtine birača na ovim izborima (od ukupno njih 19.196) na izborima ne sudjeluje!
– reprezentativnost biračkog korpusa HLK koje će glasovati e-putem upitna je s obzirom da 37.5 posto glasača HLK još nije niti podiglo svoju elektroničku iskaznicu!

– niti jedna od obrada osobnih podataka članova HLK koje su rađene u pripremi ovih e-izbora (a u javnosti su spominjane i integracije baze HLK sa drugim sustavima!) nema  privolu članova sukladno Uredbi o zaštiti osobnih podataka.

S tim u svezi Komora je prijavljena Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP), a predmet se vodi  pod evidencijskim brojem 041-02/19-01/98.

– Ministarstvo zdravstva kao odgovor na brojne pristigle pritužbe u  proteklih je nekoliko tjedana u više navrata zatražilo očitovanje Komore na spomenute činjenice, te produžetak roka za dopisno glasovanje.

Ne možemo se oteti dojmu da je aktualno čelništvo HLK iskoristilo dopis Središnjeg državnog ureda za digitalizaciju društva kako bi “rehabilitiralo” e-izbore koje su oni sami duboko kompromitirali lošom pripremom i površnom organizacijom.

Kako su opća informatizacija i digitalizacija jedan od prioritetnih ciljeva cijelog hrvatskog društva, bilo bi nesmotreno i neodgovorno dopustiti da prvi e-izbori u jednom tijelu sa javnim ovlastima u RH budu okaljani stigmom nevjerodostojnosti i upitne reprezentativnosti.

Stoga Vas molimo da poduzmete sve mjere unutar Vaših ovlasti kako do istoga ne bi došlo”.

Nakon ovog dopisa, tijekom poslijepodneva, u Hrvatskoj liječničkoj komori povukli su verziju teksta u kojoj tvrde kako imaju potporu Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, te ga zamijenili općenitom varijantom u kojoj se izbori u Komori skoro i ne spominju! Dapače, čak se više i ne spominje ime osobe koja je potpisala prvu verziju dopisa, Martina Košćec Perić!

Iz ovoga se daje zaključiti kako su tvrdnje Tomasovića i Vukušića više nego opravdane, te je vjetojatno uslijedila brza reakcija Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva spram manipulacija iz Komore.

Upitani za komentar cijele ove situacije njih dvojica se nadaju kako će nadležne institucije državne uprave zaustaviti ovako diletantski organizirane izborene, u kojima se pobjednik već odavno prije trebao znati.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

Mladen Pavković: Nekada su ga pljuvali i gazili, a sada ga uzdižu u nebesa

Objavljeno

na

Hrvatski pjevač Mate Mišo Kovač (78) na liječenju je proslavio rođendan. Sa svih strana prima čestitke, ali i priznanja, kao vrhunski glazbeni umjetnik. Vjerojatno će ga se sjetiti i oni na državnom vrhu i „okititi“ ga nekim istaknutim državnim odličjem, jer to je, kao malo tko, zaslužio,  slagali se ili ne, jedan je i neponovljivi, – Mišo!

Veliko priznanje odali su mu i sami glazbenici, tj. njegovi kolege i to već dva puta u relativno kratkom vremenu u Splitu, na Splitskom festivalu i na nogometnom stadionu na Poljudu.

Mišo je toliko značajan, popularan za hrvatsku glazbu da mu već sada slobodno mogu dati ulicu ili trg u Zagrebu, Splitu i Šibeniku.

A jedan dio onih koji ga danas uzdižu u nebesa skoro su ga „pokopali“. Marginalizirali su ga, podcjenjivali i bacali u blato, jer kao to što on pjeva „to je šund“ i tome slično. Čak su se  neki i smijali kad je govorio da je pjevač s najviše prodanih  ploča  (i ostalih nosača zvuka). Međutim, to je točno, pa neka se smiju(sami sebi) i dalje.

Dakle, to je čovjek čiji je sin, Edo,  bio jedan od najmlađih hrvatskih branitelja-dragovoljaca (HOS-ovac) i koji je izgubio život pod još nerazjašnjenim okolnostima.

Umjesto da mu pomognu u tim teškim životnim situacijama većina medija, pa i glazbenika, tj. njegovih kolega „iskoristilo“ je tu nevolju da ga još više ponize, iako se on nikada poniziti ne može.

Sjećam se kad ga je moja malenkost, u suradnji s producentom Vladimirom Mihaljekom-Mihom, jednom pozvala na humanitarni (braniteljski) koncert u zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište (HNK)  da su mi neki glazbenici i „kulturnjaci“ neprestano nakon toga govorili: kako sam to mogao, nije Mišo za HNK, te da je njegovim nastupom i ta kulturna ustanova dobila „narodnjački štih“!

Stoga, kad se danas na sve strane govori i piše o njegovoj veličanstvenoj karijeri treba se podsjetiti i 1999., kad  je namjeravao izvršiti samoubojstvo (pucao si je u grudi). Što su tada neki medijski „monstrumi“ pisali? Da se je stvarno želio ubiti pucao bi si u srce, a ne pokraj njega! Da to su među ostalim objavljivali!

Četiri  godine nakon toga bio je polumrtav, ležao nakljukan sedativima.

I materijalno je propadao. Zvali su ga na nastupe  i u Srbiju, gdje je još uvijek „kralj“,, ali on nikada nije pogazio svoju riječ. Jednom je nakon Domovinskog rata rekao-nikada više u Beograd! I nije nikada otišao ni na „kavu“.

Mišo, hvala ti, i sretan ti rođendan!

Mladen Pavković

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Reagiranja

Predsjednica oštro odbacila pokušaj reinterpretiranja njezinih izjava o migrantima

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović oštro je odbacila pokušaj reinterpretiranja njezinih izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija i istaknula je da hrvatska policija postupa u skladu sa zakonom i humano, priopćeno je u utorak iz Ureda predsjednice.

“Oštro odbacujem pokušaj reinterpretiranja izjava vezanih uz pitanja zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija”, rekla je Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako “hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU pri sprječavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstava prisile prema prekršiteljima zakona primjenjuje u najmanjoj mogućoj mjeri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća”.

Naglasila je da je sigurnost temeljni uvjet stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od njezinih ključnih zadaća.

“To su činjenice koje nikakve igre riječi, krivi prijevodi ili iz konteksta izvučeni dijelovi izjava ne mogu i neće promijeniti.”

Predsjednica se oglasila nakon što su svjetski mediji i HRW reagirali na intervju koji je dala za švicarsku javnu televiziju SRF.

Tijekom prošlotjedne posjete Švicarskoj, novinar švicarske državne televizije je predsjednici kazao da televizija posjeduje snimke pretučenih migranata koji tvrde da ih je hrvatska policija nasilno i ilegalno odvratila od ulaska u zemlju, a predsjednica je odgovorila da “govori o ilegalnim imigrantima koji žele iligalno ući u Hrvatsku”.

“Zašto mislite da je to ilegalno? Govorimo o ilegalnim migrantima, ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku i policija ih šalje nazad u Bosnu i Hercegovinu. Postoje otvoreni granični prijelazi koji su otvoreni za sve koji žele doći u Hrvatsku i zatražiti azil”, rekla je predsjednica za švicarsku televiziju.

Također je kazala da se zbog takvih optužbi raspitala kod ministra unutarnjih poslova, ravnatelja policije i policajaca na terenu i da su joj oni u više navrata potvrdili da ne koriste “pretjeranu silu”.

“Naravno da je potrebno malo sile kada potiskujete ljude, ali morate vidjeti i kakav je to teren koji prelaze pretežito po noći”, rekla je predsjednica koja je pred odlazak u Švicarsku posjetila granični prijelaz u Kordunskom Ljeskovcu.

(Hina)

 

Željko Glasnović: Migrantski val se zahuktava (VIDEO)

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari