Pratite nas

Kronika

Nezaposlenost i korupcija i u sljedećih četiri do pet godina

Objavljeno

na

”U 2014. godini postalo je jasno da će se BiH suočiti s nekim vrlo ozbiljnim izazovima u sljedećih četiri do pet godina kao što je rješavanje pitanja nezaposlenosti i korupcije”, kazao je u intervjuu za Agenciju Fena otpravnik poslova Delegacije Europske unije u BiH, Renzo Daviddi.

Pojasnio je kako je utvrđeno da BiH ima najveću stopu nezaposlenosti mladih u Europi budući da 59 posto aktivnog stanovništva od 15. do 24. godine nema zasposlenje, kao i to da je BiH na drugom mjestu zemalja u Europi po broju nezaposlenih osoba (ukupno 28 posto radne snage nema posao).

Također, dodaje Daviddi, na listi pokazatelja Svjetske banke BiH je najniže rangirana europska država u pogledu lakoće poslovanja i jedna je od najniže rangiranih prema podacima Indeksa percepcije korupcije.

”Vjerujemo kako reforme potrebne za pristupanje EU mogu pomoći pri rješavanju ovih problema na širem planu. EU je ponudila obnovljeni pristup prema BiH na njezinom putu k EU, što je navedeno u zaključcima Vijeća ministara vanjskih poslova EU”, kazao je Daviddi.

Mišljenja je kako je potrebno da cjelokupno institucionalno i političko vodstvo BiH na svim razinama zajednički radi na europskoj budućnosti BiH, za dobrobit svih njezinih naroda kako bi obnovljeni pristup polučio rezultate.

”EU očekuje da će se vlasti BiH obvezati na predanost i poduzeti potrebne radnje kako bi se oživio proces pristupanja EU”, ističe Daviddi.

Naglasio je kako se od vlasti u BiH očekuje i da se posebno pozabave pitanjem osjetljivog društveno-ekonomskog stanja, tako što će započeti provođenje Sporazuma za rast i zapošljavanje.

Na pitanje što očekuje od novoformiranih vlasti u BiH u 2015. godini, odgovorio je da bi EU željela vidjeti neopozivu pismenu obvezu Predsjedništva BiH, koju bi potpisali lideri stranaka i odobrio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH da bi se provele potrebne reforme u okviru pristupanja EU.

Osim toga, Daviddi smatra kako taj tekst treba uključiti i obvezu kreiranja početnog plana za reforme, uključujući vladavinu prava, dobro upravljanje i druga pitanja koja se odnose na funkcionalnost, kao što je mehanizam koordinacije.

Daviddi je zaključio kako plan reformi treba razviti i implementirati s civilnim društvom te da je potrebna i posvećenost ostvarivanju napretka u procesu reformi radi poboljšanja funkcionalnosti i djelotvornosti različitih razina vlasti.

Podsjećamo, Daviidi je u intervjuu za Bljesak.info ranije rekao kako spomenuti potpis ne znači da će netko biti kažnjen za neprovođenje reformi.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Lübeck – Napadač s nožem ozlijedio 14 osoba

Objavljeno

na

Objavio

Jedan muškarac nožem je napao ljude u busu u njemačkom gradu Lübecku.

Kako piše njemački ln-online, prema iskazu svjedoka, do napada je došlo nakon što je napadač na pod bacio ruksak iz kojeg se krenulo dimiti.
Ljudi su počeli vrištati, a napadač je krenuo u pohod u kojem je ozljeđeno 14 osoba, a prema posljednjim informacijama, nema mrtvih, piše VečernjiList.

Da je do napada došlo potvrdila je i policija, koja je obavijestila da su raspoložive snage na terenu. Također, dodaju kako je napadač uhićen na licu mjesta. Neki lokalni mediji spominju da je uz nož imao i pištolj, ali to još nije potvrđeno.

Policija pokrajine Schleswig-Holstein, u kojoj se nalazi Luebeck, ranije je na svom Twitter profilu objavila kako je u gradu u tijeku velika policijska akcija.

– U Luebecku je u tijeku veliko raspoređivanje policije” napisali su iz policije. “Istražujemo situaciju te ćemo se kasnije javiti s više informacija”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kronika

Kapetan Dragan pobjesnio u sudnici: ‘Ovo je fašistički progon, pa mene je i JNA mrzila’

Objavljeno

na

Objavio

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima u četvrtak je iznoseći svoju obranu na splitskom Županijskom sudu odbacio krivnju za sve što mu se optužnicom stavlja na teret

Vasiljković je iznio obranu, ali nije želio odgovarati na pitanja sudskog vijeća, optužbe i obrane. Kazao je da je cijeli sudski proces ‘opsesivno fašistički progon‘, a nakon što ga je sudac Damir Romac upozorio da ne vrijeđa nastavio je da od procesa ne bi ostalo ništa ‘kada bi isključili fašizaciju Hrvatske‘.

Odbacio je tvrdnje da je ikada imao veze sa zatvorom na kninskoj tvrđavi upitavši kako netko može biti ratni zarobljenik prije rata s obzirom da je rat u Knin došao 1995.

‘Ja sam dao prijedlog da se zatvor izmjesti i napravi mokri čvor. Ne znam kome je palo napamet da me predstavi kao čuvara zatvora kada je tamo bilo toliko puno policije. Želim reći kako sam 12 godina zatvoren od čega 11 godina bez optužnice. Oduzeli su mi 12 godina života. Čak su i Alojzija Stepinca držali u kućnom pritvoru, a ja sam 12 godina u zatvoru’, kazao je Vasiljković.

U svojoj je obrani kazao i da je Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a u optužnici ga se tereti da je djela počinio 30. srpnja. Istaknuo je kako je ‘komično’ sve ono što o tom slučaju pišu novine.

‘Veće su šanse da sam zapovijedao Anti Gotovini nego JNA. Pa oni su mene mrzili. Ne samo da nisam počinio ratni zločin nego se zapitajte zašto sam postao to što jesam’, rekao je Vasiljković na kraju svoje obrane.

Vasiljković je optužen da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Na teret mu se stavlja da je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te tijekom veljače 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Uz to je optužen i da je tijekom srpnja 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje.

Tijekom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, opljačkana je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari