Pratite nas

Nezavisna Hrvatska: Europska komisija do kraja godine preuzima kontrolu nad hrvatskim proračunom

Objavljeno

na

[quote]Hrvatska uskoro može očekivati ulazak u proceduru prekomjernog deficita – mehanizam kažnjavanja članica EU koji pokreće Europska komisija. Tim mehanizmom Europska komisija preuzima kontrolu nad proračunom države članice zbog probijanja deficita i granice javnoga duga, koji ne smije prijeći 60 posto BDP-a. Komisija će od Hrvatske najprije tražiti smanjivanje deficita za 0,5 posto BDP-a ili za oko milijardu i pol kuna. Ako to ne uspijemo, počinje kažnjavanje – suspendirat će nam sredstva iz fondova. Opasnije od ovoga je dolazak tzv. Trojke – Europske koimsije, MMF-a i ECB-a – koja je Grčku već bacila na koljena[/quote]

[dropcap]N[/dropcap]akon što je postalo više nego očito da Vlada ove godine neće uspjeti obraniti ciljani deficit, a kamoli ga svesti u europske okvire od 3 posto BDP-a, Hrvatska uskoro može očekivati ulazak u proceduru prekomjernog deficita – mehanizam kažnjavanja članica EU koji pokreće Europska komisija. Tim mehanizmom Europska komisija preuzima kontrolu nad proračunom države članice zbog probijanja deficita i granice javnoga duga, koji ne smije prijeći 60 posto BDP-a. Komisija će od Hrvatske najprije tražiti smanjivanje deficita za 0,5 posto BDP-a ili za oko milijardu i pol kuna. Ako to ne uspijemo, počinje kažnjavanje – suspendirat će nam sredstva iz fondova. Da smo članica eurozone dobili bismo konkretnu novčanu kaznu do iznosa od 0,2 posto BDP-a.

Hrvatski javni dug već je na psihološkoj granici od 60 posto, a preuzme li država dug Hrvatskih autocesta na sebe, kako bi u monetizaciji autoceste učinila što atraktivnijima za investitore, onda nam javni dug iznosi čak 70 posto BDP-a. Još su porazniji podaci o punjenu državnog proračuna: umjesto planiranog deficita koji je na kraju godine trebao iznositi 10,2 milijarde kuna, već na polovici godine manjak u državnoj blagajni popeo se na 13 milijardi, a kako su prihodi od PDV-a u srpnju zbog drugačijeg obračuna podbacili, analitičari procjenjuju da će državi do kraja fiskalne 2013. zafaliti čak 15 milijardi kuna, što čini 4,5 posto društvenoga nam bruto bogatstva. I scena da se Hrvatskoj oduzme fiskalni suverenitet je postavljena.

– Gubljenje fiskalnog suvereniteta treba gledati kao prednost, kaže glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić – jer nismo sposobni u dugoročnim okvirima konsolidirati javne financije. Zadnji put smo uspjeli ostvariti uštede u proračunu u vrijeme stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, a od druge polovice 2008., odnosno od izbijanja recesije, proračunske rashode nikako ne uspijevamo smanjiti na duži rok. Na prihodovnoj strani proračuna više nema prostora za njihovo povećavanje, a jednoipolgodišnji napori u suzbijanju sive ekonomije s ciljem povećanja prihoda u proračun zasad ne pokazuju neke ozbiljnije pomake – zaključuje Šantić.

Ni Europsku komisiju, a kako se pokazalo ni rejting agencije, nismo baš previše uspjeli šarmirati stalnim povećanjem poreza, odnosno proračunskih prihoda, jer svi traže rezanja na rashodovnoj strani budžeta, što za sobom povlači i smanjenje socijalnih izdavanja, a što Vladi koja u anketama uživa slabu potporu birača ne pada na pamet. U cilju podilaženja biračima Vlada je stoga odustala od daljnjih ušteda u proračunu, ali će zato manjak nadoknaditi prodajom Croatia osiguranja i HPB-a (pa je između dva zla izabrala gore?!).
Profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Drago Jakovčević napominje da smo već prihvaćanjem kriterija iz Maastrichta (deficit 3 posto BDP-a, javni dug 60 posto BDP-a) izgubili dio suvereniteta, no napominje da je EU loše postavila kriterije jer isti vrijede za sve članice, bez obzira na njihovu specifičnost. Nije isto, kaže Jakovčević, obraniti manjak u proračunu od 3 posto BDP-a jednoj Njemačkoj ili jednoj Rumunjskoj. A kad smo već kod Njemačke, nastavlja Jakovčević, javni joj se dug popeo na čak 80 posto BDP-a, no Njemačkoj nitko ne smije ništa, a malim se članicama odmah aktiviraju mehanizmi kažnjavanja!

I cijela ekonomska politika EU je na krivim temeljima, pojašnjava Jakovčević. Stalno se inzistira na štednji, proračunskim rezovima i razduživanju. Hrvatska je mogla, napominje, međunarodnim investitorima prezentirati program u kojem bi rast deficita bio kratkoročni rezultat potrošnje, odnosno otvaranja novih radnih mjesta i ulaganja, koji bismo doveli u okvire za godinu-dvije dana i to bi rejting agencije sigurno honorirale, bez mehanizama kažnjavanja.
Od mehanizma pretjeranog deficita, u koji sigurno ulazimo do kraja godine, opasniji je samo dolazak tzv. Trojke koja je Grčku bacila na koljena: Europske komisije, MMF-a i Europske centralne banke. Oba naša sugovornika tvrde da je i taj scenarij moguć, a dogodio bi se ‘ako izgubimo povjerenje tržišta’, odnosno ne budemo se više mogli zaduživati. Što nas tada čeka pogledajte u Grčkoj. Prvog čovjeka državnih financija Slavka Linića to, izgleda, odviše i ne brine – dok se deficit ugrijao do usijanja, čovjek se odlučio rashladiti na jahti uz ‘malo vitra’…

dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Pero Kovačević: Milošević nije definiran kao član udruženog zločinačkog pothvata, a Tuđman jest

Objavljeno

na

Objavio

Analitički pogled na presudu Ratku Mladiću

Manje-više svi ćemo se složiti da prvostupanjska presuda Ratku Mladiću (doživotna kazna zatvora) nije iznenađujuća ni za koga. Dapače svaka druga presuda bi bila totalna blamaža Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Presuda obuhvaća zločine i incidente koji su već ranije bili pravomoćno presuđeni u predmetima bosanskim Srbima Zdravku Tolimiru, Ljubiši Beari, Radislavu Krstiću, Vujadinu Popoviću, Dragi Nikoliću i prvostupanjskoj presudi Radovanu Karadžiću.

Također nije iznenađenje što je genocid utvrđen samo za Srebrenicu, a ne i za druge lokalitete, jer je tako utvrđeno i u navedenim ranijim presudama. Sad dolazimo do dviju okolnosti u presudi, koje su meni izuzetno zanimljive i blago rečeno vrlo neobične i vrlo neugodne za Hrvatsku.

Prva okolnost Slobodan Milošević i najviši dužnosnici Srbije odnosno Jugoslavije i vojni vrh iz tog vremena nisu definirani članovima udruženog zločinačkog pothvata. Ako to usporedimo s prvostupanjskom presudom u slučaju Prlić, Praljak, Petković i drugi (svi su proglašeni krivima, a Prlić je kao prvooptuženi osuđen na 25 godina zatvora) u kojoj su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i ostali predstavnici tadašnje hrvatske vlasti postulirani kao članovi udruženog zločinačkog pothvata, smatram da je to vrlo problematično i da dovodi Hrvatsku i pripadnike vlasti u prilično nezavidan položaj.

Druga okolnost se ne tiče same presude, ali mi se čini vrlo značajna. To je činjenica da se sukob Muslimana i Srba od svibnja 1992. nadalje u BiH ne smatra međunarodnim nego isključivo internim sukobom, stoga Mladić nije bio ni optužen niti osuđen za teška kršenja i povrede Ženevskih konvencija.

Ako to usporedim s predmetima u kojima su Hrvati iz BiH bili ili osuđeni ili okrivljenici, to je također vrlo neobično jer je međunarodni karakter sukoba Hrvata i Muslimana definiran u svim predmetima u kojima su donesene osuđujuće presude.

Kada sve to usporedite, proistječe da Beograd (koji je bio mozag)nije imao nikakvog utjecaja na sve što se događalo u BiH za razliku od Zagreba koji se po presudama i Tihomiru Blaškiću i Dariju Kordiću te Prliću i drugima dovodi u tijesnu vezu s ratnim događanjima u BiH.

Sve to skupa dosta je problematično i velika zamka Hrvatskoj i daleko je od uvjetno kazano određene izbalansirane istine u mjeri u kojoj istina uopće može biti rezultat rada nekog suda.

Pero Kovačević / Kamenjar.com

Tuđmanov najveći proročki govor: Prije 21 godina shvatio je tko su ‘JUGOKOMUNISTIČKI OSTACI’ i ‘DILETANTI’

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

DOKUMENTA SE POSTAVILA IZNAD ZAKONA – NEGIRA PRESUMCIJU NEVINOSTI UNAPRIJED OSUĐUJUĆI HRVATSKE GENERALE

Objavljeno

na

Objavio

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara oštro osuđuje sramne prozivke Centra za suočavanje s prošlošću poznatijeg kao Dokumenta koji je jučer drsko napao Predsjednicu RH gospođu Kolindu Grabar Kitarović. Negiranjem presumpcije nevinosti osudili su hrvatske generale i prije nego je Haški Tribunal dao pravomoćni pravorijek, što je nedopustivo.

Uz svu malicioznost koju su javno izražavali, osobito na obljetnice veličanstvene VRO Oluja u kojoj su postrojbe HV i redarstvenih snaga vratile pod nadzor okupirani teritorij s kojeg su JNA i četničke postrojbe protjerale 1991. godine preko 100 tisuća Hrvata, sada smo izloženi objedama osoba koje nemaju elementarne pristojnosti, a niti znanja. Nacionalni hrvatski sudovi ravnaju se prema načelu presumpcije nevinosti što znači kako se Dokumentine „perjanice“ očito pačaju u stvari koje ne poznaju, a spremni su komentirati pa i kada na taj način obmanjuju javnost i plasiraju neistine. Neznanje, glupost, malicioznost ili planirani napadi kako bi otvorili prostor za daljnje prakticiranje linča pokazat će budućnost no samo ako im to dozvolimo. Hrvatska je unatoč i usprkos svoj korupciji antihrvatskih elemenata ipak država prava. Iako ponekad izgleda kao država apsurda, ipak hrvatska je, naša je, izborili smo se za nju mi hrvatski branitelji zajedno s hrvatskim narodom i suočiti ćemo Dokumentu s ovim sramnim istupom i napadom na Predsjednicu.

Ta tko ili što je to Dokumenta koja se usuđuje osporiti hrvatskom generalu doprinos u obrani Domovine?

Tko je ta Dokumenta koja se usuđuje intervenirati u zahvalu Predsjednice Republike Hrvatske hrvatskim braniteljima i ratnicima koji su obranili i oslobodili hrvatsku državu od srpsko-crnogorske agresije i okupacije? Suočite se gospodo sa svojim neznanjem, nekulturom i obmana javnosti, to je jedino s čim se vi morate suočavati. Istupajte temeljem činjenica, a ne naputaka iz Srbije!

Javno djelovanje Dokumente i njenih „perjanica“ doista zahtijeva ozbiljno, stručno i institucionalno propitivanje cjelokupnog djelovanja, osobito s naglaskom na usklađenost i postupanje temeljem hrvatskih zakona te je li se i koliko djelovanjem Dokumente i pojedinaca ugrožavaju hrvatski nacionalni interesi.

Kako bi se u budućnosti spriječile obmane, krivotvorenja i napadi na Domovinski rat i hrvatske branitelje (nedavno smo svjedočili kriminalnom pokušaju mijenjanja karaktera Domovinskog rata iz srpsko-crnogorske agresije u građanski rat, što je učinio Aleksandar Stanković u jednoj emisiji HRT te nije do sada snosio nikakvu posljedicu), Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara pokreće inicijativu za Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona člankom koji će se odnositi na kaznene odredbe, a kojim će snositi kaznenu odgovornost svi oni koji krše Deklaraciju o Domovinskom ratu donesenu u Hrvatskom državnom saboru 2000. godine.

Poradi naših prijatelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države, dužni smo očuvati načela kojima se štite teme¬ljne vrednote i dostojanstvo Domovinskog rata, koji su nam ostavili kao zalog naše civilizacijske budućnosti.

Zagreb 25.studenog 2017.godine

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari