Connect with us

Hrvatska

Ničeno: Ove godine 40 posto manje ilegalnih prelazaka granice

Objavljeno

-

Hrvatska granična policija zabilježila je oko 16 tisuća ilegalnih prelazaka granice u prvih 11 mjeseci ove godine, što je pad za 40 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izjavio je u petak navečer načelnik Uprave za granicu iz Ministarstva unutarnjih poslova Zoran Ničeno.

Sličan pad se bilježi na cijeloj ruti, dakle i u Sloveniji i u Bosni i Hercegovini, kazao je Ničeno u vijestima RTL-a i dodao da se „ruta mijenja“ i da su ilegalni prijelazi sada brojniji preko Srbije, Rumunjske, Mađarske i Austrije.

Inače, još se traga za 10-godišnjom djevojčicom koja je u četvrtak navečer nestala u nabujaloj rijeci Dragonji kada je skupina migranata pokušala ilegalno prijeći hrvatsko-slovensku granicu, a spašena je majku nestalog djeteta, turska državljanka. U potragu su uključeni pripadnici hrvatskih policijskih snaga te ronioci MUP-a kojima su se priključili i slovenski ronioci.

Mi smo tehnički i kadrovski opremljeni i pokazali smo sposobnost zaštite europske granice, prije granice EU a sada schengenske granice, kazao je Ničeno i istaknuo da će se angažman policijskih snaga na unutarnjim granicama EU, sa Slovenijom i Mađarskom, ulaskom Hrvatske u schengenski prostor prebaciti na vanjske granice.

Na granici sa Slovenijom i Mađarskom će se primjenjivati kompenzacijske mjere, odnosno na njima se ukidaju granične kontrole, gdje će po potrebi postojati kontrola kao za covid potvrde i slično, kazao je Ničeno.

Države članice EU-a usuglasile su u četvrtak tekst zaključaka kojima potvrđuju da Hrvatska ispunjava sve uvjete za primjenu schengenske pravne stečevine, što otvara put za konačnu odluku o ulasku u prostor bez kontrola na unutarnjim granicama Unije. Hina.

Božinović: Hrvatska već radi i na reformi Schengena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari