Pratite nas

Događaji

“So nicht, Herr Nobilo!”

Objavljeno

na

Početak suđenja Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću obilježio je „incident“ između odvjetnika Ante Nobila i predsjednika sudskog vijeća Manfreda Daustera. Što je Dauster time htio demonstrirati?

“So nicht, Herr Nobilo!” Poruka njemačkog suca je bila jasna kao dan. “To tako ne ide, gospodine Nobilo!” Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster je pokazao nazočnima tko je “gazda” u kući. I pokazao je što to znači kad se ne igra po pravilima. Po pravilima njemačkog pravosuđa.

Sudnica nije debatni klub

Sudac Manfred Dauster Sudac Manfred Dauster

Nema tu puno mjesta za interpretacije, za diskusije, za nagađanja kako se neki zakon tumači ili može protumačiti. “Vi možda ne morate znati za to jer ste odvjetnik u Hrvatskoj, ali kod nas je to tako”, poručio je povišenim glasom Dauster. Nobilo je naime dobio priliku da replicira na otpužnicu protiv svog štićenika, da kaže što o njoj misli.

I rekao je što misli, ali ne o optužnici, već o “najmanje jednom svjedoku” koji je navodno na platnom spisku njemačke tajne službe BND i o tome da je BND stajao iza terorističkih napada u bivšoj Jugoslaviji.

I u tom trenutku na scenu stupa sudac: “So nicht!” Nobilo će, kaže, dobiti priliku da sudu prezentira razlog zbog kojih sumnja u vjerodostojnost svjedoka. Na to ima pravo i obvezu, on je odvjetnik i mora učiniti sve da pomogne svom štićeniku.

Početak rasvjetljavanja niza Udbinih ubojstava

Ako je neki svjedok bio dvostruki tajni agent i Nobilo ima dokaze za to, ta stvar mora na stol. Ali onda kad za to dođe red. Onda kad to nalažu pravila igre. A ne kad to nekome odgovara. Sudnica nije debatni klub, poručuje Dauster.

Sudac trenira strogoću?

Čak i ako je njemački djelitelj pravde možda namjerno “trenirao” strogoću već prvi dan povijesnog procesa, čak i ako je možda samo čekao na priliku da “nagazi” hrvatskog pravnog stručnjaka i odmah i njemu, promatračima u sudnici i izvan nje pokaže tko je “gazda” u kući, u poruci od samo dvije riječi (“so nicht!”) on je “upakirao” onu finu razliku između hrvatskog i njemačkog pravosuđa.

U Hrvatskoj, zemlji u kojoj čak i vodeći suci javno pričaju o “pritiscima” i “kaznama” zbog donošenja “škakljivih” odluka, pojam neovisno pravosuđe relativizira se iz dana u dan. Dausterova “lekcija” nije bila lekcija samo Nobilu. Bila je to poruka i Hrvatskoj.

Čovjek u crnom

Dauster je uzgred oštrinu pokazao I prema dijelu nazočnih promatrača. U publici su gotovo isključivo hrvatski iseljenici. Nakon što se sudac „obračunao“ s Perkovićem odvjetnikom, publika ga je burnim pljeskom valjda htjela „nagraditi“ što je na „njihovoj“ strani. Ali Dauster nije na ničijoj strani. Točnije: na strani je pravde. I zakona. Zato je i ispruženim prstom poručio u smjeru tribine: „Još jednom i svi letite van!“ I oni (iseljenici) moraju igrati po pravilima igre.

A njih diktira čovjek u crnom – sudac Manfred Dauster.

facebook komentari

Događaji

POSUŠJE: Održana prva projektno-edukacijska radionica Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora

Objavljeno

na

Objavio

Projektno-edukacijska radionica o mogućnostima ostvarivanja sredstava iz Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014.-2020, održana je prvi put danas u Posušju.

Organizator je bio Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova RH, te Agencije za regionalni razvoj RH, a radionica je održana na inicijativu Općine Posušje. Sudionici su bili predstavnici tijela državne uprave, jedinica lokalne i područne samouprave i poduzeća u njihovom vlasništvu, i razvojnih agencija u Zapadnohercegovačkoj i Hercegbosanoskoj županiji u BiH.

Žana Ćorić, ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske kazala da su kao organizatori jako zadovoljni odazivom i spremnošću na suradnju, te da je to jako dobar temelj za nastavak rada. „Prva je ovo u nizu radionica koje planiramo. Ova je organizirana za zainteresirane iz Zapadnohercegovačke i Hercegbosnaske županije. Smatramo da je jedna od najvažnijih pouka ove radionice zajedništvo koje imamo“, kazala je Ćorić. Najavila je drugi poziv programa “Interreg IPA, prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020“ koji kreće u prvoj polovici iduće godine. „Mi smo ovdje danas predstavili konkretne potrebne korake za ovaj poziv: kako jačati ljudske kapacitete, kako osmisliti projekt, kao ga realizirati, što može konkurirati u ovom programu, koji su potrebni koraci, što može biti prepreka,…“, kazala je Ćorić.

Prema riječima općinskog načelnika Branka Bage, cilj ove radionice je obučavanje kadrova i upoznavanje s mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije, te zbližavanje svih djelatnika u općinskim institucijama koji bi radili i koji rade na ovim projektima.“Mi već imamo u tijeku jedan ovakav projekt. Riječ je o projektu koji je nastao u suradnji sa Šibensko – kninskom županijom, a odnosi se na nabavku CNC strojeva koji bi bili smješteni u poslovnoj zoni Osrdak.

Riječ je o jednom infrastrukturnom, proizvodnom i tehnološkom projektu za koji se nadamo da ćemo uspješno provesti“, kazao je Bago. Dodao je da ipak prioritet općine Posušje izgradnja kanalizacijske mreže. „Mi smo krenuli s nekim mini zahvatima na izgradnji kanalizacije, ali sami takav projekt ne možemo realizirati. Naš proračun je skroman, stoga očekujemo pomoć s državne razine, ali isto tako se nadamo da ćemo dio sredstava za ovaj problem povući iz dostupnih fondova EU“, kazao je Bago. Također je zahvalio Zvonku Milasu, predstojniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, na ukazanom povjerenju da Općina Posušje bude domaćin ovom događaju.

 

Stella Arneri ispred Agencije za regionalni razvoj RH je kazala da je ova agencija nositelj kada je u pitanju program “Interreg IPA, prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020“. Upravo je ovaj program prilika stanovnicima BiH za povlačenje sredstava iz fondova EU. „Drugi poziv ovog programa kreće u provom djelu 2018. godine i bit će dostupno 35 milijuna eura sredstava i mi smo upravo tu u Posušju da bi predstavili ovaj poziv, jer smatramo da je ovo izvrsna prilika za doći do novih i dodatnih sredstava“, kazala je Arneri. Dodala je da je prekogranična suradnja vrlo važna, pogotovo za ova pogranična područja jer može riješiti jako puno problema. „U ovom slučaju granica nam nikako nije barijera“, kazale je Arneri.

Kristina Bilić, pomoćnica ministrice za regionalni razvoj i europske fondove RH je kazala da je jako važno za RH povezati se sa susjedima kako bi zajednički što uspješnije povlačili sredstav europskih fondova. „Cilj nam je kroz ovu radionicu dati naša iskustva ovoj lokalnoj zajednici kako bi mogli s nama kvalitetno sudjelovati u povlačenju sredstava. Želimo što više poništiti negativne učinke kada je u pitanju administracija, ali i suradnja. Mi smo ovdje u ulozi podupiranja naših partnera,“ kazala je Bilić.

Cilj Projektno-edukacijske radionice bilo je jačanje kapaciteta hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, te poticanja prekogranične i regionalne suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a predavači su bili Anđelka Hajdek, Ante Vukasović, Antonija Ermut Erceg te Kristjan Futač koji je moderirao i panel diskusiju.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Počela Zlatna pirueta: Kći predsjednice Grabar-Kitarović oduševila

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Klizački spektakl, ISU Challenger seriju, koji se u Ledenoj dvorani Doma sportova održava do subote, službeno je otvorila Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića

Proslava velikog, 50. rođendana Zlatne piruete Zagreba, najstarijeg svjetskog natjecanja u umjetničkom klizanju i službeno je počela.

Klizački spektakl, ISU Challenger seriju, koji se u Ledenoj dvorani Doma sportova održava do subote, službeno je otvorila Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

U jednosatnom programu u režiji koreografkinje Gorane Škalec Petrović i uz live koncert Zdenke Kovačiček na ledu Doma sportova rasplesali su se gotovo svi hrvatski klizači koji su nastupali posljednjih 50 godina na Zlatnoj pirueti. Od Sande Dubravčić Šimunjak, Idore Hegel, Ivane Jakupčević, Melite Juratek Cipek, Josipa Cerovca, Borisa Martineca, Josipa Gluhaka, deseci i deseci klizača, prošlost, sadašnjost i budućnost našeg umjetničkog klizanja, ali i ekipe sinkroniziranog klizanja Zagrebačke pahuljice, hrvatski reprezentativci u brzom klizanju.

Ledenu je posebno oduševila predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza Morana Paliković Gruden koja se na ledu pojavila u klizaljkama starijima od Piruete. “Ovo su klizaljke stare čak 55 godina. Stvarno sam uzbuđena i zadovoljna i drago mi je da to svoje oduševljenje prenosim na sve ljude koji su vezani za hrvatsko klizanje. Uvijek se rado sjetim ljudi koji su prije 50 godina pokrenuli ovu priču koja i danas traje, a u ono vrijeme bilo je skoro nemoguće realizirati tako veliko natjecanje.

No, očito su imali veliki entuzijazam i mi danas uživamo u njegovim plodovima,” rekla je nakon otvaranja Paliković Gruden. Sutrašnji program u Ledenoj starta od 12 sati. Dnevna ulaznica stoji iznosi 20 kuna, blagajna Doma sportova otvara se sat vremena prije natjecanja. Među 150 klizačica i klizača iz 33 zemlje svijeta, u Ledenoj će klizati i šestero Hrvata, seniori Nicholas Vrdoljak i Patricija Skopančić, a u juniorskoj konkurenciji Hana Cvijanović, Katarina Kitarović, Hana Kosić i Charles Henry Katanović. (Hina)

 

Foto: Igor Kralj/Pixsell

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari