Connect with us

Zanimljivosti

Nigerijac riješio 156 godina star matematički problem

Objavljeno

-

Nigerijac Opeyemi Enoch riješio je Riemannovu hipotezu, jedan od najvećih matematičkih problema svih vremena. Taj podvig donio mu je nagradu od milijun dolara.

 

[ad id=”68099″]

Riemannovu hipotezu 1859. godine postavio je matematičar Bernard Riemann, a radi se o distribuciji prostih brojeva. Naime, prema ovoj hipotezi sva rješenja jednadžbe ζ (s) = 0, leže na određenoj okomitoj ravnoj liniji, što do sada još niko nije uspio dokazati.

matematika

Institut za matematiku Clay iz SAD-a ponudio je nagradu od milijun dolara svakome tko riješi ovaj problem. Dr. Enoch, koji predaje na Federalnom sveučilištu Oye Ekiti u Nigeriji, rekao je da su mu najveća motivacija bili njegovi studenti.

“Povjerenje mojih studenata da ja to mogu učiniti je bilo moja najveća motivacija. Novac koji sam dobio nije bitan”, rekao je Enoch.

Svoj rad predstavio je 11. studenog tokom Međunarodne konferencije o matematici i informatici održane u Beču. Mnogi sudionici Konferencije pohvalili su činjenicu da je Enoch uspio riješiti problem, unatoč svim tehnološkim i tehničkim nedostacima s kojima se susreće u Nigeriji. Ipak, kako je rekao, najviše kritika dospjelo je iz njegove zemlje.

“Mnogi su se pitali kako će moje otkriće stavit hranu na tanjire Nigerijaca”, rekao je Enoch.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas