Connect with us

Hrvatska

TO NIJE BILA SITNICA, DOTAKLA JE NAŠE OBITELJI

Objavljeno

-

Krug za Trg: Hrvatsko društvo je dužno napraviti korak naprijed novom stavu u kojem će Tito biti prokazan kao komunistički diktator
Članovi Kruga za Trg  prosvjedovali su danas uz spomenik svetog Jurja, uoči otvorenja Muzičke akademije, kako bi i ovom prigodom poručili da zločinci i zatirači ljudskih prava nisu zaslužili imena trgova.
“Danas se proslavlja Otvoreni dan trga i gledamo kako se okupljaju intendanti, dekan, rektori, ravnatelji – krema i elita hrvatskog kulturnog i znanstvenog života i nitko od njih nema prigovora na činjenicu da je ovo otvoreni dan Trga maršala Tita”, kazala je Maja Runje, koordinatorica Kruga za Trg te dodala kako maršal Tito nije svjetonazorsko pitanje, to je pitanje jesmo li za demokraciju ili za diktaturu.

“Svjetonazori se bave drugim temama, a ovo je jedno ključno i moralno pitanje. Razumije se da elita okupljena danas oko Muzičke akademije nije nužno najodgovornija u Hrvatskoj za pitanje ovog trga, ali su odgovorni jer svojim adresama potvrđuju da je diktatura normalni način narodnog života”, kazale je ocijenivši kako to osobito smatraju osjetljivim kada je u pitanju Sveučilište i Pravni fakultet, sad i Muzička akademija, južnije i Akademija dramski umjetnosti jer oni svojim studentima, mladim ljudima poručuju da je represija za koju je Tito odgovoran sitnica – bagateliziraju je.

“To nije bila sitnica, dotakla je naše obitelji, duboko ih je ranila, i hrvatsko društvo je dužno napraviti korak naprijed k jednom novom stavu u kojem će Tito do kraja biti prokazan kao komunistički diktator, i ovaj trg zaslužuje drugo ime”, napomenula je Runje te dodala kako oni predlažu Kazališni trg ili Sveučilišni trg. Prihvatili bi svako drugo ime osim imena koje promiče simboliku zločina i nasilja.
“Veselimo se današnjem danu kada studenti Muzičke akademija napokon dobivaju svoj prostor. No, studenti su uvijek bili savjest društva i vjerujte da ima studenata i profesora Muzičke akademije koji podupiru rad Kruga za trg, i koji žele da se ime ovog trga promijeni. Ovdje ne želimo smetati proslavi, dapače, mi se veselimo i kao Hrvati i građani grada Zagreba, ali ne na Trgu maršala Tita, nego na jednom trgu koji će se drugačije zvati”, zaključila je Runje.

HIC

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas