Connect with us

Komentar

Nije ‘hrabro’ šetati u haljini već je to znak bijega

Objavljeno

on

stockphoto

Nekakva vreća je “heroj ulice” jer je “hrabro prošetao u haljini i štiklama”… ?!?

Dakle, netko tko je rođen kao muškarac ali ne živi kao muškarac je “hrabar”?!? Znam da postoje mnogi muškarci koji su uplašeni da neće moći ispuniti svoju prirodnu ulogu u društvu, da neće moći biti “pravi muškarci” pa se pokušavaju izvući iz toga. Jer biti muškarac podrazumijeva određenu odgovornost. Odgovornost brige za obitelj prije svega, piše Domagoj Pintarić

Muškarac ima zadatak stvoriti obitelj, brinuti za njih, omogućiti im da žive najbolje što mogu, braniti ih i štititi. Muškarac ima odgovornost biti uzor svojoj djeci i biti uz njih dok oni stasaju u nove odgovorne ljude. Muškarac mora biti oslonac i svojoj ženi s kojom stvara njihov mali zajednički svijet. To znači da ne može “ostati zauvijek zaigran” i dnevno 10 sati lupati po videoigricama nego da će se morati žrtvovati.

Ne može biti sebičan i neodgovoran. Ne može se prepustiti svojim zanimacijama i strastima ako postoje drugi koji ovise o njemu i ne može mu biti rješenje u potpunosti izbjeći obaveze braka i obitelji, skrbi za djecu i društvenih obaveza te se proglasiti “nečim drugim” a ne muškarcem. Nije “hrabrost” biti “drugačiji” ili “vječno mlad” ako su to zapravo sinonimi za sebičnost i udovoljavanje isključivo vlastitim prohtjevima. Muškarac nije sebičan! Muškarac nije neodgovoran! Muškarac mora braniti svoje društvo i svoju zemlju!

Muškarac ne može prihvatiti da opasni ljudi dolaze u njegovu okolinu i ugrožavaju je, ne može dozvoliti da netko vrši invaziju na njegovu zemlju, da mu se pred očima mijenja društvo koje su postavljale generacije prije njega prolijevajući krv i znoj da bi on mogao bolje živjeti. Muškarci su dužni poboljšavati društvo, a ne nezainteresirano gledati kako društvo propada! Muškarci ne popuštaju “društvenim pritiscima”, trendovima i političkoj korektnosti. A opet… svakodnevno vidimo gomile njih koji kao da se trude pokazati koliko su daleko od onoga što bi trebali biti.

Pa zato im se mora javno udovoljavati da je upravo velika hrabrost izbjegavanje odgovornosti, da je hrabro izbjegavati obaveze, da su heroji ulice oni koji nisu smogli snage potruditi se i poraditi na tome da budu muževniji nego su podlegli “nježnijoj strani”. Da!

Postoje slabiji i nježniji muškarci kojima će biti teže nadmetati se s prosječnim muškarcima, ali postoje i načini kako da poprave sliku o sebi. Postoje načini kako da ojačaju i poboljšaju sliku o sebi te poprave konkurentnost među drugim muškarcima. A ne da izmišljaju nove identitete u kojima se ne moraju truditi jer ti identiteti opravdavaju lijenost, nebrigu i opčinjenost sobom. Izmišljaju nove identitete u kojima je hrabro biti papak. U kojima je znak snage pokazati nježnu stranu i cviliti u javnosti da su žrtve.

Popularno je biti diskriminiran i izlijevati osjećaje pred drugima da bi dobili sažaljenje. Stvaraju nove identitete u kojima je simbol hrabrosti prepustiti društvo stranim osvajačima ili pokleknuti pred razornim političkim trendovima. Ne! Nije hrabro priznati da ste rođeni u krivom tijelu jer ste se pogubili i omekšali zbog nedostatka pravog uzora u životu.

Vjerujem da je teško odrastati u disfunkcionalnim obiteljima ili bez oca ali to nije opravdanje za slabost i bježanje od stvarnosti. Znam da je na muškarcima velik pritisak i da nas se krivi za sve, da nam se predbacuju nepostojeće privilegije i ocrnjuje naša prirodnost kao toksična ili agresivna, ali mi smo muškarci i možemo to podnijeti, a možemo to i promijeniti. Možemo podnijeti puno gore stvari od pokušaja kastracije riječima i par destruktivnih trendova!

I zato nije hrabro šetati u haljini već je to znak bijega. Bijega u neki nepostojeći identitet u kojem neće trebati imati odgovornost muškarca i ispuniti očekivanja koju ta uloga nameće! U kojem neće morati brinuti za obitelj, za društvo i za naslijeđe.

Hrabro je obući uniformu i biti spreman poginuti, a ne obući haljinu pa šetajući ulicom glumiti različitost!

Domagoj Pintarić

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari