Connect with us

Religija i Vjera

NIJE IZNENAĐENJE: Mladi žele ČUTI ISUSA i bježe od nametljive buke

Objavljeno

-

Tijekom jednoga od Mladifesta u Međugorju novinari s Radiopostaje Mir Međugorje prenosili su razgovore i iskustva s brojnim mladim sudionicima. Na upit što im se najviše dojmilo davali su zanimljive odgovore.

Većina od njih je kazala da im je klanjanje pred Presvetim najljepši detalj toga susreta. Tako su nas mladi demantirali u mišljenjima kako vole samo ples, pjesmu, buku, spektakl, razuzdanost. Na Mladifestu se zbivaju predivne stvari od glazbe, predavača, svjedočanstava, propovijedi i nadasve Svetih misa. No, ništa tako duboka traga ne ostavi na mlade, kako oni kažu, kao klanjanje pred Presvetim.

Dobro nam je znano da je Isus rado odlazio u tišinu i molio. Pozivao je sa sobom i učenike. U tišini se osluškuje Božji glas i jasnije se vidi prostor vlastite duše. Tišina nije samo odsutnost zvukova, nego osluškivanje poruke u šutnji. U tišini smo mi aktivni slušatelji. To je govor za srce, a ne za uho. Treba imati na umu da bijeg u tišinu i osamu ne smije biti bijeg od svijeta, nego pripremanje srca da se u taj svijet buke vratimo i unosimo Radosnu vijest.

Erik Tol piše: „Kad god je oko vas tišina slušajte je. To znači – primijetite je. Obratite pažnju na nju. Slušanje tišine budi dimenziju spokoja unutar vas, jer samo kroz tišinu možete postati svjesni tišine. Uvidite da u trenutku primjećivanja tišine oko vas vi ne razmišljate. Svjesni ste, a ne razmišljate. Kada postanete svjesni tišine, odmah nastupa stanje unutrašnje spokojne budnosti. Postajete prisutni. Iskoračili ste iz tisuću godina kolektivne ljudske uvjetovanosti“.

U jednome lokalu u Zagrebu mladić je zovnuo konobara i rekao mu da malo utiša glazbu jer je preglasna i ne može se razgovarati. Na to je konobar rekao da mora biti ovako bučna glazba jer je većina mladih unutra. Eto, tako kolektivna svijest, generaliziranje, predrasude i unaprijed određena mišljenja stavljaju mlade u kutiju gdje oni ne pripadaju uvijek. Nametanje buke se imenuje ozračjem gdje mladi uživaju. To nije tako. Mladi žele biti saslušani, oni imaju potrebu za razgovorom i nametljiva buka im samo podiže tjelesne strasti dok nutrina ostaje u trpećem stanju jer je nitko ne želi zamijetiti i pružiti joj sadržaj. Mladifest i klanjanje pred Presvetim ovakvoj tvrdnji ide u prilog.

Mladi su se uz Isusa izborili za svoje trenutke tišine i mira. Meditacija je omiljeni oblik molitve za mlado srce koje čezne za prihvaćenošću u ljubavlju koju Bog pruža.

Jednom jedan car posjeti svoga učitelja i upita ga: “Strahovito sam zauzet po čitav dan. Kako da dođem do duhovnog sjedinjenja s Bogom? Ali odgovori mi jednom rečenicom!”
Učitelj mu reče:”Bit će dovoljna i jedna riječ!”
“Koja?”, upita car.
“Tišina”, odgovori učitelj.
“A kako da doprem do tišine?”, upita ponovo car.
“Meditacijom.”
Car opet upita: “A što je meditacija?”
Učitelj mu odgovori:”Tišina.”
“Ali kako da doprem do tišine?”
“Meditacijom.”
“Ali što je meditacija?”
“Tišina.”

Piše: Fra Mario Knezović

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas