Connect with us

Šport

Nijemci nemaju jugoslavenski, komunistički balkanski mentalitet

Objavljeno

-

EPA

Slika prva: 2016. mi igramo u skupini i prvo kolo pobjeđujemo Tursku tijesno ali sigurno 1:0. Drugo kolo igramo protiv Češke, lopta nam klizi po terenu, izgledamo veličanstveno, vodimo 2:0 i onda se Ćorluki raskrvari glava, Modrić se ozlijedi i izađe iz igre pola sata prije kraja, ali zaustavile su nas tek orjunaške baklje nekih desetak minuta do kraja utakmice nakon čega se mijenja ritam i mi primamo dva gola i završava 2:2.

Uoči zadnjeg kola znali smo da smo se plasirali i igramo s pola druge postave protiv Španjolske koju pobjeđujemo 2:1. Sa sedam bodova idemo u osminu finala gdje igramo protiv Portugala koji nas je izbacio i na kraju osvojio turnir, piše Predrag Nebihi.

Znate li koliko je Portugal imao pobjeda u svojoj skupini? Niti jednu! Znate li koliko je pobjeda imao u 90 minuta u svih sedam utakmica? Samo jednu, u četvrtfinalu protiv Poljske. Mislite da se portugalski navijači srame zbog lošeg dojma? Mislite da se grčki navijači srame zbog lošeg dojma 2004.?
Tko to može tvrditi da se nama neće vratiti to što 2016. nismo imali sreće?

Slika druga: Igramo prije 6 dana protiv Engleske na Wembleyu i izgubimo 1:0. Dva dana nakon nas igra Njemačka protiv Francuske i dogodi joj se ista stvar. Izgubi 1:0 a u napadu izgleda sterilno, nemoćno.

Svi znate kako je reagirala hrvatska sportska javnost, a kako je reagirala njemačka sportska javnost? Nijemci su rekli “to je dobro, igrali smo dobro protiv jakog protivnika i točno se vidi napredak u igri u odnosu na ligu nacija i u odnosu na tri utakmice kvalifikacija za SP. Zašto naša sportska javnost nije reagirala na isti način kad je naša predstava ne protiv Vrčeva na Vrčevu nego protiv Engleske na Wembleyu ima sve iste osobine koje ima njemačka utakmica s Francuzima, odnosno, naša predstava protiv Engleza je bila pomak prema boljem u odnosu na ono što smo pokazali u ligi nacija i u kvalifikacijskim utakmicama protiv Slovenije, Cipra i Malte.

Razlika vam je dragi prijatelji u tome što Nijemci nemaju jugoslavenski, komunistički balkanski mentalitet.

Ja se dobro sjećam s koliko osoba s jugo-balkanskim mentalitetom sam raspravljao kad su oni meni počeli tvrditi da će njemački savez potjerati Lowa jer je izgubio od Koreje i ispao u skupini. Ja sam tvrdio suprotno i niti jedan od tih junačina se nije imao petlje okladiti sa mnom. I što je taj Low napravio nakon one utakmice s Francuzima koja je značila napredak u odnosu na sve ono zadnjih par godina, ali i lošu utakmicu s obzirom da je to ipak Njemačka?

Čovjek je malo prokopao nos, pocuclao sadržinu s prsta i mrtav-hladan bez ikakvog facijalnog grča poslao na teren isti sastav. I onda krene tako da im VAR poništi prvi gol, pa im nakon toga Christiano zabije gol, i sad zamislite nas u takvoj situaciji? Mi bi se izgubili. Međutim Nijemci lagano nastavljaju svojim ritmom, ukrcaju 4 komada ali ne Čukaričkom nego Portugalu*, dakle reprezentaciji za koju se zadnjih 5 godina tvrdi da ih je nemoguće pobijediti ako zabiju makar jedan gol, a danas su zabili čak dva ali rođo, malo je to.

To je ona strpljivost o kojoj sam ranije pisao, to je ono da se nagli trzaji i nagli potezi ne rade jer to nije pedagoški. To vam je slično kao kad komunjare negdje naprave revolucije pa je svima dobro. Ali samo prvih po ure. To su vam kao ovi koji kažu da je najvažnije srušiti HDZ ali kad ja pitam što je alternativa redovito dobijem samo muk.

Njemački nogometni savez i njemački izbornik (ne ovaj nego bilo koji od Jupa Derwalla, Seppa Pionteka, Beckenbauera, Vogtsa, Klinsmana ili ovog, oni nikad ne slušaju rulju i papajzanije koje proizvodi rulja u stanju povišene emotivne napetosti. Tako se ne dolazi do pravog puta. Vi mislite da je Njemačka slučajno najtrofejnija europska reprezentacija? Ovaj izbornik je tamo od 2006. godine, mi smo ih u međuvremenu promijenili 5 (Bilić, Štimac, Kovač, Čačić, Dalić). Njemački izbornik ima 5 polufinala, dva finala, četiri medalje od kojih je jedna zlatna a jedna srebrna, i samo jedan pravi podbačaj, ono u Rusiji.

I kad je savez odlučivao gledao je cijeli sliku svih 12 godina (do 2018) i tad donio odluku. Odluku koju mentalni jugoslaveni NIKAD neće shvatiti.

Spominjao sam da je Havertz, koji je uz Gnabrya najpotentniji i najbolji njemački igrač najmanje tri puta na utakmici s Francuzima ušao premekano u duel i to kad je već imao otvoren teren ako dobije duel, i išao je mlako. Naravno da je to primijetio i Low, ali Lowu nije palo na pamet da ga preseli na klupu i da ga psihološki “ubije” za nastavak nego mu je to rekao i ja danas gledam negdje oko 20.-te minute Havretz ulazi u oštar duel i to ni s manje ni više nego Pepeom, i razvaljuje ga. Odmah sam rekao da će danas biti njegov dan. zabio je gol, natjerao pritiskom Portugalca da sam sebi zabije prvi gol, bio je konstantno opasan i na kraju je rezultat rekao sve.

Isto tako, kad su Nijemci zabijali golove vi niste vidjeli iskrivljene iskežene face, nego mrtvi-hladni kao da je to najnormalnija stvar nastavili dalje. Da je Njemačka na našem mjestu ona bi dobila Škotsku rezultatom 4:0. Zašto mi to ne možemo? Zašto mi već “znamo” da ćemo to dobiti samo ako damo sve od sebe i još će nam trebati Gospin zagovor na nebu, pa možda to dobijemo 1 razlike. Stvar je u mentalitetu. Ne toliko u mentalitetu igrača koliko u mentalitetu novinara i navijača, onog što skupno zovemo javnost. I onda to igrači čitaju i upiju, i onda i njih ošamuti taj virus jugobalkanizma.

Pošto znam da najmanje jedan igrač čita ovo, evo vam poruka. Odhebite te jugose, budite Hrvati u najboljem i najpozitivnijem smislu te riječi. Budite strpljivi, budite disciplinirani, ispoštujte taktiku, ispoštujte formaciju, trudite se i trčite i ili će uspjeh doći ili ćemo u slučaju neuspjeha mi pripadnici hrvatske nacionalne manjine koja po mom mišljenju u Hrvatskoj ne prelazi 30% (ostalo su jugoslaveni) nećemo moći ništa prigovoriti i reći ćemo vam “glave gore momci, mi vas volimo i kad gubite i kad pobjeđujete, mi nismo jugosi kojima pamćenje seže samo do zadnjeg uzbuđenja, mi ćemo vam vječno biti zahvalni za sve radosti koje ste nam do sad priuštili, i eventualni neuspjeh ovdje to neće moći prebrisati.

Nikad neću pljunuti ni na jednog igrača ni na izbornika, pokušat ču dati dobronamjernu kritiku ali ove neke pljuvačine koje vidim po komentarima okolo, to nikad nisu ni bili navijači Hrvatske.

To su obični mentalni jugosi kojima je dosadno i koji traže priliku za opiti se i nažderati se, a isto bi tako pili i žderali i da je ostala jugoslavija. Ja ne bi, ja bih kao i do starta kvalifikacija za EP 2006. navijao za Njemačku, naravno ni približno toliko kako navijam za Hrvatsku, a za Njemačku bih navijao iz razloga koje sam već naveo u ovom i nekim prijašnjim objavama.

Ali prije svega zato jer nema uzmaka pred zapjenjenim krdom mošusnih goveda. To se jednostavno ne radi!

Predrag Nebihi

*U dvoboju 2. kola F skupine EURA u Munchenu nogometaši Njemačke svladali su Portugal s 4-2 (2-1).

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari