Pratite nas

Pregled

Nikola Grmoja: Nećemo se valjda držati onoga – tko je jamio, jamio je

Objavljeno

na

Nikola Grmoja, politički tajnik MOST-a, u HRT-ovom Studiju 4 komentirao je između ostalog odnose HDZ-a i njegove stranke, posebno nakon ponešto disonantnih tonova premijera Andreja Plenkovića i MOST-ovih ministara Ante Šprlje i Vlaho Orepić u vezi s Agrokorom. Kazao je da to nije lagana situacija.

Situacija nije lagana ni za hrvatskog gospodarstvo, ali ni za vladajuću većinu. Praktički nas je zadesilo sve ono što se posljednjih 20-ak godina događalo u Hrvatskoj – taj nekontrolirani rast koncerna Agrokor, kojemu je pogodovala politika i političke elite.

Problemi koje ima Agrokor drže za vrat ne samo hrvatsko gospodarstvo, nego i nas koji smo dio vladajuće većine. Mislim da je Vlada u tom slučaju postupila odgovorno, počela je rješavati taj problem i donijela je Zakon o sistemskim tvrtkama, kazao je Grmoja i dodao da cilj zakona nije spašavanje jednog čovjeka već spašavaje hrvatskog gospodarstva.

Što se tiče disonantnih tonova na Vladi ne znam gdje je premijer vidio problem s izjavama ministra unutarnjih poslova da svi oni koji su odgovorni za ovu situaciju, da ovo ne znači amnestiju i da sve praktički treba ispitati.

Pa nije valjda da mi u Hrvatskoj smatramo da se treba primijeniti ona stara: tko je jamio, jamio je. Tako onda nitko ne bi odgovarao za to što postoje ozbiljne i osnovane sumnje da su lažirana financijska izvješća. To svakako treba ispitati i na tome će Most zasigurno inzistirati, kazao je između ostalog Grmoja u Studiju 4.

Mi nismo za politički progon bilo koga, pa ni Ivice Todorića. Ali nećemo dopustiti da bilo tko uživa političku zaštitu pa zvao se on čak i Ivica Todorić, iako je možda on kroz ovih zadnjih 20-ak godina uživao i političku potporu i političku zaštitu, dodao je.

Premijer je između ostalog rekao da neće dopustiti da se represivni aparat koristi u predizborne svrhe, a Grmoja je u Studiju 4 kazao da su uvijek neki izbori aktualni. No mi imamo situaciju Agrokora sada. Imamo izjave ljudi iz ruskih banaka koji su rekli da su lažirana izvješća. U javnosti su se pojavile ozbiljne sumnje da se to događalo.

Očito su se lažirala izvješća, kad je Agrokor praktično u ovakvoj situaciji dobivao sve kredite i predstavljao se kao jedna uspješna kompanija, a vidimo da situacija nije takva.

Treba netko odgovarati. Treba odgovarati vodstvo HNB-a jer su se izdavale mjenice bez pokrića. Praktički novac se izdavao iz ničega, nitko nije reagirao. I sada bi trebali reći da toga nije bilo? Hoćemo li sve zaboraviti? Idemo spasiti što se spasiti dade, a odgovorni ne trebaju odgovarati? Nije bitno je li predizborno ili izborno vrijeme, bitno je da je taj trenutak sada i da nadležne institucije trebaju sve ispitati.

Onome kome to smeta, očito ne shvaća kako bi pravna država trebala funkcionirati, naglasio je Grmoja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

‘Čudo od djeteta’: Osmogodišnjak iz Zagreba osvojio novo zlato u mentalnoj aritmetici

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Osmogodišnji Patrik Čudić iz Zagreba osvojio je na svjetskom prvenstvu u Kini novo zlato u mentalnoj aritmetici Aloha.

Svoje drugo zlato osmogodišnji Patrik izborio je na natjecanju na kojem je sudjelovalo više od šesto djece iz 18 zemalja, uključujući neke velesile u matematici, poput Rusije, Indije i Kine.

“Konkurencija je bila velika, no Patrika to nije obeshrabrilo. I prije puta je bio uvjeren u pobjedu. Njegov uspjeh izuzetno je velik! Ujedno je i pokazatelj da se uz talent i veliki rad može sve”, kazala je Zvjezdana Budoš Mlinac, Patrikova trenerica u Alohi.

Osvojeno zlatno odličje znači da je u pet minuta ili manje riješio svih sedamdeset zadataka, što znači da je za svaki zadatak imao na raspolaganju oko četiri sekunde.

Mediji su mu već prošlo ljeto nadjenuli nadimak „Čudo od djeteta“, a da je nadimak na mjestu, potvrđuje Branka Novosel koja je prije nekoliko godina uvela program Aloha u Hrvatsku te posljednjih godina prati Patrikov razvoj, priopćili su Prorsus komunikacije.

Aloha je program zasnovan na abakusu koji potiče razvoj mozga na način da stimulira obje njegove polutke i pridonosi njihovu ožičavanju te povećanju dugoročne i kratkoročne memorije.

Matematički se zadaci rješavaju pomoću abakusa, ruku te mentalno, što djetetu omogućuje da maksimalno iskoristi svoj mozak te ga priprema za poslove budućnosti. Kako se navodi u priopćenju Prorsus komunikacije, Ministarstvo obrazovanja prepoznalo je vrijednost tog programa te financijski poduprlo Patrikov put u Kinu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Dvojica bivših pripadnika srbijanskih paravojnih postrojbi prijavljena za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima u Vukovaru 1995.

Objavljeno

na

Objavio

Dvojica bivših pripadnika srbijanskih paravojnih postrojbi kazneno su prijavljeni za ratni zločin zbog sumnje da su na području Vukovara 1995. mučili i tukli hrvatske civile i ratne zarobljenike, no obojica nisu dostupni hrvatskim tijelima progona.

MUP je u četvrtak priopćio da su osječko-baranjski policajci iz Odjela za ratne zločine, u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom i Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili višegodišnje kriminalističko istraživanje nad 75-godišnjim srbijanskim i 55-godišnjim hrvatskim državljaninom.

Osumnjičeni su da su, postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata te onih o postupanju s ratnim zarobljenicima, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Tako se 75-godišnjak tereti da je krajem 1995., kao pripadnik Obavještajnog odsjeka u sastavu 11. korpusa Vojske tzv. Republike Srpske Krajine, u podrumu privatne kuće u Vukovaru oko četiri mjeseca držao zatočenog tada 41-godišnjeg zarobljenika, pripadnika 5. gardijske brigade Hrvatske.

Ratnog zarobljenika u podrumu mučili elektrošokovima, izgladnjivali, uskraćivali mu vodu

Tamo ga je, zajedno sa skupinom nepoznatih pripadnika srbijanskih paravojnih formacija, psihički i fizički zlostavljao tako što su ga šakama i nogama te palicama udarali po cijelom tijelu, mučili elektrošokovima, izgladnjivali i uskraćivali mu vodu. Takvo zlostavljanje se ponavljalo svakodnevno u trajanju od oko četiri mjeseca, kada je upućen na razmjenu zarobljenika 22. ožujka 1996. godine, kažu u MUP-u.

Njega i 55-godišnjaka, koji je zapovijedao spomenutom paravojnom postrojbom u sastavu tzv. Vojske Republike Srpske Krajine, tereti se da su zatočili i grubo fizički zlostavljali trojicu civila.

Riječ je o zaposlenicima komunalnog poduzeća UNIKOM iz Osijeka koje su pripadnici paravojnih formacija podređenih spomenutom 55-godišnjaku 24. lipnja 1995. protupravno lišili slobode te ih prevezli u vojarnu u naselju Sajmište u Vukovaru.

Jedan od otetih civila i danas se vodi kao nestala osoba, sumnja se da je ubijen 

Nakon toga su ih odveli u kuću u Vukovaru gdje su ih dvojica osumnjičenika grubo fizički zlostavljali. Potom su dvojicu od njih prevezli u prostorije 35. slavonske brigade tzv. Vojske Republike Srpske Krajine u Dalju, a nakon toga i u zatvor u Belom Manastiru gdje su bili do razmjene, 24. kolovoza 1995.

Treći civil, tada 54-godišnjak tom prilikom nije prevezen te se i danas vodi kao nestala osoba, a sumnja se da je ubijen uslijed grubog fizičkog zlostavljanja. Njegovo tijelo niti posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni.

Protiv dvojice osumnjičenih, koji nisu dostupni hrvatskim tijelima progona, podnijeta je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

(Hina)

 

Bujica: VJEROVALI ILI NE; Lik iz HRT-ove ankete o ćirilici u Vukovaru je poručnik okupatorske vojske! (VIDEO)

 

 

 

Penava: I dalje stojim iza tvrdnje da je Vukovar ‘epicentar puzajuće velikosrpske agresije’

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari