Pratite nas

Pregled

Nikola Kajkić: ‘Skinuli su me do gola, psovali mi ustašku mater i govorili da sam đubre’

Objavljeno

na

Suspendirani policijski istražitelj za ratne zločine na Ovčari Nikola Kajkić i predsjednica Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zorica Gregurić održavaju konferenciju za medije nakon što su prošli tjedan ustvdili kako su zaustavljeni na graničnom prijelazu Bajakovo te ispitivani od osoba u civilu pri čemu je Kajkić uhićen, vjeruju od strane srbijanske tajne službe.

Gregurić je kazala kako su se u Beogradu sastali s Florence Hartmann i njezinim suradnicima te su imali i sastanak u jednom odvjetničkom uredu.

“Na srpskoj granici okružila su nas četiri granična policajca te da odmah izađemo iz auta. Sva četvorica su praktički rastavili auto. Tražili su novac. Imala sam 400 kuna, ali to im nije bilo dovoljno. Htjela sam posegnuti za mobitelom, ali rekli su mi da to nije dopušteno. Nakon toga su Kajkića policajci odveli i nakon nekog vremena došle su dvije policajke koje su odvele i mene. Nisam znala što se događa s Kajkićem niti su nam rekli što rade”, kazala je Gregurić, prenosi dnevnik.hr

Istaknula je kako su joj oduzeli mobitel i sve tehničke stvari te ih odnijeli.

“Pretresli su mi torbu, pregledali svaki papir, oduzeli sve dokumente i detaljno me pregledali. Nakon toga su zaključale prostoriju, a ja sam sprovedena u prostoriju do koje se nalazio Kajkić. Pretres je obavljen bez objašnjenja. Jedan muškarac mi je rekao da sam privedena jer su me prijavili njihove kolege iz Hrvatske. Pitali su me koliko surađujem sa SOA-om i postavljali mi ozbiljna pitanja. Rekli su mi da je Kajkić uhićen i da s njim potpuno drugačije razgovaraju. To sam i sama čula jer se čula buka, prijetnja i vikanje”, kazala je.

Naglašava kako je cijeli postupak bio zastrašujuć.

“Sve do ispitivanja nismo znali što se događa. Ispitivanje je trajalo nekoliko sati bez ikakve pauze. Bilo je zastrašivanja, ispitivanja o određenim osobama. Najviše ih je zanimalo istraživanje zločina na Ovčari. Pitali su nas i o VIlimu Karloviću, postavljali su i pitanja o političarima, između ostalog i Brkića”, rekla je.

Gregurić je rekla kako je o svemu obavijestila Vladu, Sabor, Ministarstvo branitelja, Saborskim odborima…

“O svemu je zahvaljujući Marijani Petir obaviještena i Europska komisiji”, rekla je Gregurić.

Na kraju je poručila kako su ih nakon ispitivanja pustili bez ikakvih papira.

Što se dogodilo na granici objasno je i Nikola Kajkić.

“Nakon događaja sam bio potresen i samo sam htio što prije doći kući. Moja obitelj je bila zabrinuta. Sljedeći dan sam otišao u bolnicu zbog bolova te potom uputio prijavu DORH-u. U Beograd nisam išao s ciljem istraživanja. Moje istraživanje je završilo u veljači i od tada ne radim ništa po pitanju istraživanja ratnih zločina”, kazao je Kajkić, inače suspendiran MUP-ov istražitelj ratnih zločina na Ovčari.

Istaknuo je kako je i dalje predsjednik policijskog sindikata te je u Beogradu puno puta bio u privatnom aranžmanu.

“Znao sam odmah da nešto nije u redu. Zatražili su me da stanem sa strane te da im predam dokumente o vozilu i izađem van. Oni su napravili detaljnu pretragu auta, skidali su tapecirung i rezervne gume. Potom sam svoje stvari morao iznijeti u prostoriju za zadržavanje. Skinuli su me do gola i pregledali me. Pitao sam zašto me pregledavaju, nisu mi ništa htjeli reći. Uz policajce je bio prisutan i jedan djelatnik BIA-e. Rekli su mu da oni rade za BIA-u. Pitali su me znam li koje su njihove obavijeste – premlati i ubij. Rekli su mi da sam ja maltretirao Srbe na ispitivanju. Psovali su mi ustašku mater i govorili da sam đubre”, kazao je Kajkić i dodao kako je sve optužbe demantirao.

Kajkić tvrdi kako su u jednom trenu srušili na što se on potužio na maltretiranje.

“U jednom trenu su mi rekli da će me zatvoriti s pederima…Ovakvo poniženje još nisam doživio. Prijetili su i mojoj obitelji.”, kazao je Kajkić i dodao kako su ga policajci u jednom trenu i udarili.

Kajkić tvrdi da njemu u nijednom trenutku nije rečeno da je prijava došla iz Hrvatske.

 

PRIJELOMNA VIJEST: U SRBIJI JE UHIĆEN NIKOLA KAJKIĆ! Priveli su i Zoricu Gregurić!

 

 

NIKOLA KAJKIĆ: MA DOSTA JE VIŠE!!!! Pa koliko su ti ‘likovi iz NOB-a’ imali godina 1941-1945???

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Izaslanstvo HDZ-a položilo vijenac na grobu utemeljitelja dr. Franje Tuđmana

Objavljeno

na

Objavio

U povodu 30. godišnjice osnutka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), izaslanstvo stranke predvođeno predsjednikom Andrejom Plenkovićem položilo je vijenac te zapalilo svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana na Mirogoju.

Plenković je izjavio je kako je HDZ osnovao predsjednik Tuđman s utemeljiteljima i braniteljima te da je ta stranka u prvih 10 godina samostalne i slobodne Hrvatske ostvarila ključne ciljeve. To su stvaranje demokratskih institucija, obrana zemlje od agresije, oslobađanje teritorija, reintegracija hrvatskog Podunavlja te jasno zacrtani put prema EU i NATO-u.

“Možemo biti ponosni na postignuća HDZ-a u tom razdoblju, na predvođenju procesa transformacije pravnoga i gospodarskoga sustava, na članstvu u NATO-u i EU”, kazao je Plenković. HDZ danas, dodao je, radi na rješavanju ključnih pitanja za građane – gospodarstvu i socijalnoj uključenosti te nastojanju da se Hrvatska kvalitetno pozicionira.

Istaknuo je i kako je ovo godina kad se obilježava 20. godišnjica smrti Franje Tuđmana pa su obilježavanje 30. obljetnice stranke i započeli na Mirogoju, kako bi još jednom odali poštovanje svojemu utemeljitelju.

HDZ će 30. obljetnicu osnivanja obilježiti svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a nakon toga uslijedit će druženje u prostorijama NK Jaruna i tradicionalna nogometna utakmica između momčadi HDZ-a i zvijezda.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Most želi Ustavom zaštititi ljudsko pravo na pitku vodu

Objavljeno

na

Objavio

Klub zastupnika Mosta u ponedjeljak je svim saborskim klubovima uputio svoju inicijativu za promjenu Ustava kako bi se zaštitilo ljudsko pravo na pitku vodu kao i vodni resursi u Hrvatskoj.

Kako ističu, tom se promjenom jamči ustavno pravo na čistu i pitku vodu svakom pojedincu, što je civilizacijska obaveza našeg društva.

Kako bi pokrenuli proceduru promjene Ustava, potrebni su im potpisi petine zastupnika, odnosno 31 potpis, a dobiju li ih, za promjenu Ustava treba 101 glas, odnosno, dvije trećine zastupnika.

Čelnik Mosta Božo Petrov odgovore drugih saborskih klubova tek očekuje, ali uvjeren je da nitko tko želi pomoći građanima ne može biti protiv ovog prijedloga.

“Svaki građanin mora imati jasno definirano pravo na pitku vodu. Ne smije se dopustiti privatizacija javne opskrbe vodom. Vidimo na primjerima u svijetu gdje se to napravilo da cijene rastu, a kvaliteta isporuke pada. Voda je, uz to, bitan resurs za budućnost te je zato potrebno dodatno zaštititi“, rekao je Petrov.

Robert Podolnjak izvijestio je da se u Ustav uvede novi članak kojim bi se definiralo da „svatko ima pravo na čistu i pitku vodu“. Usto, po njihovu prijedlogu, Ustavom bi se propisalo da su „vodni resursi opće dobro kojim upravlja država, a opskrba kućanstva pitkom vodom i vodom za kućanstva je neprofitna komunalna djelatnost koju osiguravaju javni isporučitelji dok se komunalna djelatnost opskrbe vodom uređuje zakonom“.

“Želimo spriječiti bilo kakav pokušaj privatizacije isporuke vode. Bile su primjetne tendencije na europskoj razini da se ide na liberalizaciju vodnih usluga, pa je nastala inicijativa Pravo na vodu koja je skupila preko 2 milijuna potpisa.

Iznimno je važno definiranje opskrbe pitkom vodom kao komunalne djelatnosti, jer Ustav RH komunalne djelatnosti izrijekom povjerava jedinicama lokalne samouprave, a opskrba pitkom vodom mora ostati neprofitna javna služba“, poručio je Podolnjak.

Miro Bulj najavio je da su spremni skupljati i potpise na peticiji kojom bi dodatno potaknuli vladajuće na usvajanje ovog prijedloga koji je na dobrobit cijele države.

“Naše pitke vode ugrožavaju postupci koji su već na razini ekocida. Pojedini lokaliteti, na Perući i Cetini, su već vidljivo onečišćeni velikim mrljama nepoznatog podrijetla i sastava“, kazao je Bulj.

On je pozvao nadležne da zatvore sve nelegalne deponije, pa i one legalne, kao što je Lećevica, koji ugrožavaju zdravlje ljudi kroz utjecaj na pitku vodu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari