Connect with us

Vijesti

Nikola Karabatić najbolji rukometaš svijeta u 2014. godini

Objavljeno

on

Nikola Karabatić najbolji je rukometaš svijeta u 2014. godini, objavio je danas IHF (Međunarodna rukometna federacija) nakon izbrojanih glasova stručnjaka, navijača i novinara.

U izboru je svoj glas dalo čak 55 tisuća navijača iz cijelog svijeta. Karabatić je dobio 33,7% glasova i drugi put nakon 2007. osvojio titulu najboljeg rukometaša svijeta.

Danac Mikkel Hansen završio je drugi sa 21% glasova, a francuski vratar Thierry Omeyer treći je sa 19,5% glasova.

Hrvatski reprezentativac Domagoj Duvnjak, koji je nagradu osvojio godinu ranije, loše je prošao u ovom izboru, i zajedno sa Španjolcem Joanom Canellasom, zadovoljstvo može naći u plasmanu među pet najboljih.

Samo su Karabatić, Balić i Dušebajev dvaput osvajali nagradu

Ovu je nagradu prvi osvojio tada reprezentativac Jugoslavije Veselin Vujović 1988. godine.

Osim Karabatića, po dva puta su ovu nagradu osvajali samo Ivano Balić i Talant Dušebajev. Balić je svoje titule osvojio 2003. i 2006. godine.

Karabatić je prije manje od mjesec dana s Francuskom osvojio naslov svjetskog prvaka na SP-u u Kataru, gdje je uvršten i u idealnu momčad turnira.

Karabatić je od 2002. do 2005. vladao Francuskom u dresu Montpelliera, 2003. je osvojio Ligu prvaka a od 2006. do 2009. u dresu Kiela osvajao je četiri naslova prvaka Njemačke i Ligu prvaka. Po povratku u Montpellier 2010. osvojio je još tri francuske titule, a 2013. prešao je u Barcelonu.

Karabatić je dobio najviše glasova i u Indexovoj anketi, gotovo 40 posto od ukupno 8500 tisuća. Prema istoj, Duvnjak je drugi sa 36,5 % glasova, a onda tek slijede Omeyer i Hansen.

Brazilka Amorim najbolja rukometašica godine

Najboljom svjetskom rukometašicom proglašena je brazilska igračica Eduarda Amorim sa 35,2% glasova. Druga je Rumunjka Cristina Neagu s 25,8%, a treća Heide Loke sa 16,8% glasova.

Amorim je druga Brazilka u posljednje tri godine s titulom najbolje rukometašice svijeta nakon Alexandre do Nascimento u 2012. godini. Svoju reprezentaciju Amorim je predvodila do svjetskog zlata u Srbiji 2013. godine, a lani je sa mađarskim klubom Györi ETO osvojila Ligu prvaka drugi put zaredom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari