Pratite nas

Pregled

Nikola Štedul: Mi smo narod koji je još uvijek kao u nekom snu, ne znamo uopće kako demokracija funkcionira

Objavljeno

na

Na skupu Žene u Domovinskom ratu koji se dogodio u subotu u Zagrebu, zateklo se i jedno poznato lice – poznati borac za hrvatsku slobodu Nikola Štedul zajedno sa suprugom Shirley.

Ovaj prekaljeni borac i zaslužna osoba hrvatske povijesti 20. stoljeća već je ušao u 80-u godinu života, pomalo teško hoda, ali ga to nije spriječilo da dođe na glavni zagrebački trg.

Pridružio se vukovarskom veteranima i zajedno sa njima zalijepio crnu traku preko usta koje simbolizira prešućivanje istine o Vukovaru. To se osobito tiče situacije u Hrvatskoj posljednjih godina oko problema ćirilićnih ploča i statusa Hrvata u Gradu heroju.

Naime, dvadeset vukovarskih branitelja i junaka već je osuđeno radi razbijanja ploča koje koštaju smiješnih 375 kuna, a protiv još njih osam se vode postupci.

Dok su se zločinci slobodno šetali Vukovarom i istočnom Slavonijom, vukovarski Hrvati morali su i moraju još uvijek nakon više od 25 godina ponovno prolaziti agoniju u svom gradu.

Za naš narod.hr Nikola Štedul je dao komentar u svezi aktualne situacije i skupa u Zagrebu:

„Mi smo došli ovdje, ja i moja supruga, da damo potporu tim ženama. Mislim da rade jedan izvanredan posao. Takve stvari bi se trebali događati ne samo sa ženama iz Zadra, nego posvuda po Hrvatskoj.

Mi smo, jednostavno, narod koji je još uvijek kao u nekom snu. Još se ne snalazimo, ne znamo uopće kako demokracija funkcionira…propustili smo dosta toga, ja znam da je teško jer su na svim mogućim mjestima ljudi koji su bili protiv ovoga što imamo.

To je onda teško probiti, ali sa ovakvim ženama kao ovdje, to je način koji bi mi trebali pripremati situacije u budućnosti, recimo godinu-dvije prije izbora. Nije vrijedno samo maštati o tome, treba i napraviti nešto konkretno.

Ali mi ne možemo očekivati da će naša mladež biti pozitivna u pogledu hrvatske države kad je podučavaju na način da im uopće ne govore o tome. To je prava katastrofa.

Nažalost, mi nemamo neku pravu i jaku intelektualnu Hrvatsku, manje-više to je sve preuzeto još od prošlog sistema.

Zbog svega toga morati će se poticati razne aktivnosti kao što je ova sa ženama iz Domovinskog rata. Ja stvarno cijenim njihov trud, nije mi bilo lako doći danas, ali sam došao im dati podršku.“

Nikola Štedul borac je za hrvatsku slobodu i samostalnu državu Hrvatsku iz perioda 1945-1990. koji se dosta prešućuje u Hrvatskoj, kao i cijela borba Hrvata za svoju slobodu u tom periodu mraka. Zbog toga je na njega 1988. Jugoslavenska tajna policija po nalogu Komunističke partije izvršila atentat u Škotskoj. Atentator je pištolj preuzeo u jugoslavenskom veleposlanstvu.

Štedul je pošao prošetati svog psa. Komunistički atentator Sindičić ga je sačekao i pucao u njega šest puta. Dva metka pogodila su ga u usta a četiri u tijelo, od kojih mu je jedan okrznuo kralježnicu, što je poslije uzrokovalo blago šepanje. Štedul je preživio, a Sindičića su uhitili na Heathrowu.

Jugoslavensko veleposlanstvo dalo je alibi za Vinka Sindičića. Tvrdili su da je bio u Škotskoj gledati utakmicu Škotska – Jugoslavija koja se je bila odigrala 19. listopada 1988.

Forenzički nalazi su ga razotkrili: ostatci s vatrenoga oružja nađeni su na Sindičićevoj koži te je nakon jedanaestodnevnoga suđenja proglašen krivim zbog pokušaja ubojstva Nikole Štedula i osuđen na 15 godina robije.

Bio je to prvorazredni međunarodni skandal o kojem se u tamnici naroda Jugoslaviji nije niti pisalo niti smjelo uopće spominjati.

>>>Razgovor s Nikolom Štedulom: Hrvatsku treba voljeti ovakvu kakva jest<<<

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

‘Čudo od djeteta’: Osmogodišnjak iz Zagreba osvojio novo zlato u mentalnoj aritmetici

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Osmogodišnji Patrik Čudić iz Zagreba osvojio je na svjetskom prvenstvu u Kini novo zlato u mentalnoj aritmetici Aloha.

Svoje drugo zlato osmogodišnji Patrik izborio je na natjecanju na kojem je sudjelovalo više od šesto djece iz 18 zemalja, uključujući neke velesile u matematici, poput Rusije, Indije i Kine.

“Konkurencija je bila velika, no Patrika to nije obeshrabrilo. I prije puta je bio uvjeren u pobjedu. Njegov uspjeh izuzetno je velik! Ujedno je i pokazatelj da se uz talent i veliki rad može sve”, kazala je Zvjezdana Budoš Mlinac, Patrikova trenerica u Alohi.

Osvojeno zlatno odličje znači da je u pet minuta ili manje riješio svih sedamdeset zadataka, što znači da je za svaki zadatak imao na raspolaganju oko četiri sekunde.

Mediji su mu već prošlo ljeto nadjenuli nadimak „Čudo od djeteta“, a da je nadimak na mjestu, potvrđuje Branka Novosel koja je prije nekoliko godina uvela program Aloha u Hrvatsku te posljednjih godina prati Patrikov razvoj, priopćili su Prorsus komunikacije.

Aloha je program zasnovan na abakusu koji potiče razvoj mozga na način da stimulira obje njegove polutke i pridonosi njihovu ožičavanju te povećanju dugoročne i kratkoročne memorije.

Matematički se zadaci rješavaju pomoću abakusa, ruku te mentalno, što djetetu omogućuje da maksimalno iskoristi svoj mozak te ga priprema za poslove budućnosti. Kako se navodi u priopćenju Prorsus komunikacije, Ministarstvo obrazovanja prepoznalo je vrijednost tog programa te financijski poduprlo Patrikov put u Kinu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Dvojica bivših pripadnika srbijanskih paravojnih postrojbi prijavljena za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima u Vukovaru 1995.

Objavljeno

na

Objavio

Dvojica bivših pripadnika srbijanskih paravojnih postrojbi kazneno su prijavljeni za ratni zločin zbog sumnje da su na području Vukovara 1995. mučili i tukli hrvatske civile i ratne zarobljenike, no obojica nisu dostupni hrvatskim tijelima progona.

MUP je u četvrtak priopćio da su osječko-baranjski policajci iz Odjela za ratne zločine, u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom i Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili višegodišnje kriminalističko istraživanje nad 75-godišnjim srbijanskim i 55-godišnjim hrvatskim državljaninom.

Osumnjičeni su da su, postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata te onih o postupanju s ratnim zarobljenicima, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Tako se 75-godišnjak tereti da je krajem 1995., kao pripadnik Obavještajnog odsjeka u sastavu 11. korpusa Vojske tzv. Republike Srpske Krajine, u podrumu privatne kuće u Vukovaru oko četiri mjeseca držao zatočenog tada 41-godišnjeg zarobljenika, pripadnika 5. gardijske brigade Hrvatske.

Ratnog zarobljenika u podrumu mučili elektrošokovima, izgladnjivali, uskraćivali mu vodu

Tamo ga je, zajedno sa skupinom nepoznatih pripadnika srbijanskih paravojnih formacija, psihički i fizički zlostavljao tako što su ga šakama i nogama te palicama udarali po cijelom tijelu, mučili elektrošokovima, izgladnjivali i uskraćivali mu vodu. Takvo zlostavljanje se ponavljalo svakodnevno u trajanju od oko četiri mjeseca, kada je upućen na razmjenu zarobljenika 22. ožujka 1996. godine, kažu u MUP-u.

Njega i 55-godišnjaka, koji je zapovijedao spomenutom paravojnom postrojbom u sastavu tzv. Vojske Republike Srpske Krajine, tereti se da su zatočili i grubo fizički zlostavljali trojicu civila.

Riječ je o zaposlenicima komunalnog poduzeća UNIKOM iz Osijeka koje su pripadnici paravojnih formacija podređenih spomenutom 55-godišnjaku 24. lipnja 1995. protupravno lišili slobode te ih prevezli u vojarnu u naselju Sajmište u Vukovaru.

Jedan od otetih civila i danas se vodi kao nestala osoba, sumnja se da je ubijen 

Nakon toga su ih odveli u kuću u Vukovaru gdje su ih dvojica osumnjičenika grubo fizički zlostavljali. Potom su dvojicu od njih prevezli u prostorije 35. slavonske brigade tzv. Vojske Republike Srpske Krajine u Dalju, a nakon toga i u zatvor u Belom Manastiru gdje su bili do razmjene, 24. kolovoza 1995.

Treći civil, tada 54-godišnjak tom prilikom nije prevezen te se i danas vodi kao nestala osoba, a sumnja se da je ubijen uslijed grubog fizičkog zlostavljanja. Njegovo tijelo niti posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni.

Protiv dvojice osumnjičenih, koji nisu dostupni hrvatskim tijelima progona, podnijeta je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

(Hina)

 

Bujica: VJEROVALI ILI NE; Lik iz HRT-ove ankete o ćirilici u Vukovaru je poručnik okupatorske vojske! (VIDEO)

 

 

 

Penava: I dalje stojim iza tvrdnje da je Vukovar ‘epicentar puzajuće velikosrpske agresije’

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari