Pratite nas

Pregled

Nikola Štedul: Mi smo narod koji je još uvijek kao u nekom snu, ne znamo uopće kako demokracija funkcionira

Objavljeno

na

Na skupu Žene u Domovinskom ratu koji se dogodio u subotu u Zagrebu, zateklo se i jedno poznato lice – poznati borac za hrvatsku slobodu Nikola Štedul zajedno sa suprugom Shirley.

Ovaj prekaljeni borac i zaslužna osoba hrvatske povijesti 20. stoljeća već je ušao u 80-u godinu života, pomalo teško hoda, ali ga to nije spriječilo da dođe na glavni zagrebački trg.

Pridružio se vukovarskom veteranima i zajedno sa njima zalijepio crnu traku preko usta koje simbolizira prešućivanje istine o Vukovaru. To se osobito tiče situacije u Hrvatskoj posljednjih godina oko problema ćirilićnih ploča i statusa Hrvata u Gradu heroju.

Naime, dvadeset vukovarskih branitelja i junaka već je osuđeno radi razbijanja ploča koje koštaju smiješnih 375 kuna, a protiv još njih osam se vode postupci.

Dok su se zločinci slobodno šetali Vukovarom i istočnom Slavonijom, vukovarski Hrvati morali su i moraju još uvijek nakon više od 25 godina ponovno prolaziti agoniju u svom gradu.

Za naš narod.hr Nikola Štedul je dao komentar u svezi aktualne situacije i skupa u Zagrebu:

„Mi smo došli ovdje, ja i moja supruga, da damo potporu tim ženama. Mislim da rade jedan izvanredan posao. Takve stvari bi se trebali događati ne samo sa ženama iz Zadra, nego posvuda po Hrvatskoj.

Mi smo, jednostavno, narod koji je još uvijek kao u nekom snu. Još se ne snalazimo, ne znamo uopće kako demokracija funkcionira…propustili smo dosta toga, ja znam da je teško jer su na svim mogućim mjestima ljudi koji su bili protiv ovoga što imamo.

To je onda teško probiti, ali sa ovakvim ženama kao ovdje, to je način koji bi mi trebali pripremati situacije u budućnosti, recimo godinu-dvije prije izbora. Nije vrijedno samo maštati o tome, treba i napraviti nešto konkretno.

Ali mi ne možemo očekivati da će naša mladež biti pozitivna u pogledu hrvatske države kad je podučavaju na način da im uopće ne govore o tome. To je prava katastrofa.

Nažalost, mi nemamo neku pravu i jaku intelektualnu Hrvatsku, manje-više to je sve preuzeto još od prošlog sistema.

Zbog svega toga morati će se poticati razne aktivnosti kao što je ova sa ženama iz Domovinskog rata. Ja stvarno cijenim njihov trud, nije mi bilo lako doći danas, ali sam došao im dati podršku.“

Nikola Štedul borac je za hrvatsku slobodu i samostalnu državu Hrvatsku iz perioda 1945-1990. koji se dosta prešućuje u Hrvatskoj, kao i cijela borba Hrvata za svoju slobodu u tom periodu mraka. Zbog toga je na njega 1988. Jugoslavenska tajna policija po nalogu Komunističke partije izvršila atentat u Škotskoj. Atentator je pištolj preuzeo u jugoslavenskom veleposlanstvu.

Štedul je pošao prošetati svog psa. Komunistički atentator Sindičić ga je sačekao i pucao u njega šest puta. Dva metka pogodila su ga u usta a četiri u tijelo, od kojih mu je jedan okrznuo kralježnicu, što je poslije uzrokovalo blago šepanje. Štedul je preživio, a Sindičića su uhitili na Heathrowu.

Jugoslavensko veleposlanstvo dalo je alibi za Vinka Sindičića. Tvrdili su da je bio u Škotskoj gledati utakmicu Škotska – Jugoslavija koja se je bila odigrala 19. listopada 1988.

Forenzički nalazi su ga razotkrili: ostatci s vatrenoga oružja nađeni su na Sindičićevoj koži te je nakon jedanaestodnevnoga suđenja proglašen krivim zbog pokušaja ubojstva Nikole Štedula i osuđen na 15 godina robije.

Bio je to prvorazredni međunarodni skandal o kojem se u tamnici naroda Jugoslaviji nije niti pisalo niti smjelo uopće spominjati.

>>>Razgovor s Nikolom Štedulom: Hrvatsku treba voljeti ovakvu kakva jest<<<

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Zašto je F-16 Barak jedini izbor za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo?

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH / T. Brandt

Hrvatska se nije slučajno odlučila za nabavu baš F-16 Baraka, koji predstavljaju znatno nadograđenu varijantu izvornog američkog F-16 C/D blok 30.

Sva ta unapređenja i podizanje aviona na razinu “Baraka 2020.” taj su avion gotovo izjednačili s mogućnostima F-16i, dakle zrakoplova za 21. stoljeće.

Takvu eskadrilu RH dobiva za 500 milijuna dolara, u to je uračunat i SLEP program koji treba provesti američki proizvođač Lockheed Martin i kojim se životni vijek 30-godišnjaka produljuje za 3000 sati leta. RH planira godišnje “raubati” Barake s oko sto sati leta, piše Večernji list

U tu je cijenu uračunat i simulator letenja, obuka 8 pilota, 40 tehničara i 5 inženjera, početni paketi rezervnih dijelova i naoružanja, zemaljska oprema, izgradnja i prilagođavanje infrastrukture (hangar) te tri godine kompletne logističke potpore uz dolazak u RH dva izraelska pilota instruktora i 15-ak drugih stručnjaka.

Barak ima pojačan motor, avioniku i elektroniku. Dva dvosjeda nisu samo školski avioni nego i borbeni, u zadnjoj kabini nalazi se operater oružanog sustava, a avion posjeduje i sustav za protuelektroničko djelovanje.

Barak je teži od američkog originala (9525 umjesto 7900 kg), ali i nosi 4760 kg goriva i naoružanja više. Izraelci su zamijenili Lockheed Martinove sustave za protuelektroničko djelovanje i radare moćnijim izraelskima.

Integrirano je i izraelsko naoružanje, od raketa zrak-zrak Python, aktivno-radarski samonavođeni Derby dometa 50 km, opcijski dometa 320 km.

Baraci su zadržali i sposobnost nošenja američkog naoružanja, raketa AIM-9L i “Sidewinderra”, “Mavericka”, laserski vođenih GBU bombi do 28 km te GBU-39 SDB dometa do 110 km. Nosi i vođene krstareće rakete Delilah dometa do 250 km.

 

MORH: Inzistiramo na poštivanju izraelske ponude u potpunosti, nikakva druga inačica F-16 nije moguća

 

 

F-16 Block 70 pruža Hrvatskoj apsolutnu zračnu dominaciju za narednih 40 godina

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Krstičević upoznao Odbor za obranu o procesu nabave višenamjenskoga borbenog aviona

Objavljeno

na

Objavio

Na tematskoj sjednici Odbora za obranu Hrvatskog sabora održanoj u četvrtak, 13. prosinca 2018. Ministarstvo obrane RH na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem i načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga generalom zbora Mirkom Šundovom, informiralo je Odbor za obranu Hrvatskog sabora o trenutnom statusu projekta nabave višenamjenskoga borbenog aviona, priopćio je MORH

Tom prigodom, članovi saborskog Odbora za obranu istaknuli su kako su im dane jasne i detaljne informacije od strane MORH-a o ovoj temi.

Predsjednik Odbora za obranu Igor Dragovan nakon održane sjednice istaknuo je kako je Saborski odbor za obranu vrlo detaljno i iscrpno informiran od strane ministra i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i njegovog tima o svim radnjama koje su poduzete od donošenja Odluke na razini Vlade Republike Hrvatske do današnjeg dana, u razgovorima s partnerima, a to je Država Izrael, te što je sve napravljeno u tom periodu, koliko je posla obavljeno i koje sve pripreme su napravljene i gdje se cijeli proces nalazi u ovom trenutku.

“Vrlo otvoreno i detaljno se odgovaralo na sva postavljena pitanja i mogu u svoje osobno ime i u ime Odbora reći kako smo zadovoljni s dobivenim informacijama. Činjenica je da je ovo bilo potrebno iz razloga jer se različite informacije pojavljuju u javnosti. Vjerujem da će se ovaj postupak koji je sada između Izraela i Sjedinjenih Američkih Država za odobrenje za prodaju zrakoplova Republici Hrvatskoj uspješno okončati da bi se potpisao ugovor između Hrvatske i Države Izrael. Garancije s jedne i s druge strane u pisanom obliku su prisutne”, rekao je Dragovan.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je kako je sve članove Odbora detaljno upoznao s trenutnim statusom projekta.

“Proces je vođen vrlo sustavno, temeljito, detaljno i ono što je ključno, u funkciji hrvatskih nacionalnih interesa. Pred nama su se sad našli određeni izazovi, ali vjerujem kako će Sjedinjene Američke Države i Država Izrael međusobno postići dogovor. Naglašavam još jednom kako Republika Hrvatska otpočetka inzistira, čuli ste i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, a čuli ste i stav Ministarstva obrane; da dobije one avione koje smo tražili u zahtjevu za ponudu. Država Izrael obvezala se da ćemo dobiti te zrakoplove i Sjedinjene Američke Države su dale odobrenje u tom trenutku, 15 dana prije otvaranja ponuda Državi Izrael da može nuditi zrakoplov i da ga sutra potencijalno može prodati Hrvatskoj.”

Također, u tom kontekstu Krstičević dodaje : “Upravo zbog odgovornosti, nakon prvog koraka u procesu donošenja odluke i sjednice Saborskog odbora za obranu, proveli smo dodatne konzultacije i onda krajem trećeg mjeseca donijeli konačnu odluku. Republika Hrvatska inzistira da dobije onaj zrakoplov koji je tražila jer je upravo struka definirala kakav tip aviona nam treba”, poručio je ministar naglasivši kako je odluka donesena na državnoj razini jednoglasno.

“Čekali smo na ovu odluku gotovo 20 godina i konačno smo kroz proces donošenja odluke na državnoj razini jednoglasno došli do te odluke. Riječ je o najboljoj odluci jer smo u isto vrijeme, vodili računa o očuvanju mira i sigurnosti u Republici Hrvatskoj, ali i imali razumijevanje za druge resore u Hrvatskoj; pazili smo na druge potrebe hrvatskog društva, kao što je školstvo, zdravstvo…”, zaključuje Krstičević i dodaje kako će i dalje nastaviti raditi na jačanju i modernizaciji Hrvatske vojske.

 

State Department: Želimo da Hrvatska dobije izraelske zrakoplove

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari