Pratite nas

Nikolić: Uloga Srbije je d bude jamac Daytonskog sporazuma, a to znači da očuva Republiku Srpsku

Objavljeno

na

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u večerašnjem intervjuu za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) izjavio je kako Bosna i Hercegovina teško može opstati.

Dodao je da on ne može “biti ni zaslužan ni kriv za ono što se događa u BiH”.

799326_24-02“Uloga Srbije je da bude jamac Daytonskog sporazuma, a to znači da očuva Republiku Srpsku. Ja ne mogu učiniti ništa da opstane BiH, ako to BiH ne želi. Ali, recite mi je li se za ovih 20 godina ikakav lijepak pojavio da poveže BiH? Mislim da to ne postoji uopšte! Došlo je do daljnjeg razdvajanja stanovništva. Čini mi se da Hrvati polako idu, da su iza Mostara. Čini mi se da u Sarajevu više nema ni četiri ili pet posto Srba, možda i griješim. Čini mi se da je trend da Srbi napuštaju Sarajevo”, kazao je Nikolić gostujući u emisiji “Aktuelno”, prenosi Klix.ba
Dodao je da je RS višenacionalna sredina, ali “vi sad imate krajeve gdje se potpuno etničko mijenja struktura stanovništva i dobijate čiste teritorije”.

“Hoće li ta država koja se tako raslojava uspjeti opstati, teško. Treba li pomoć Srbije? Kakva? Evo tu smo”, izjavio je Nikolić.

On je ocijenio da je u cijelom razdoblju poslije rata glavna preokupacija bila slabljenje Republike Srpske, a ne građenje BiH, te da bi “da je neki čovjek sam radio, do sada izgradio četverokatnicu”, a cijeli svijet, prema njemu, ne uspijeva izgraditi jednu funkcionalnu državu u BiH.

Na pitanje novinarke RTRS može li Srbija u tom slučaju samo ostati u okviru matrice “jamaca Daytonskog mirovnog sporazuma i podržavati sve narode”, ako već smatra da u današnjoj BiH nitko nije zadovoljan, Nikolić je istakao da Srbija ne može izaći iz te matrice.

“Srbija mora ostati jamac Daytonskom sporazumu, ali to nas ne sprječava da pomažemo RS… Na sve moguće načine, ne samo sastancima dvije vlade, već zajedničkim investicijama… Neka rade što god hoće, neka se sastaju, neka se rastaju… Želim sreću svim građanima Bosne i Hercegovine. Ako žele da im ljudi dobro žive, nema svađa i nema sporova. I razvod braka jedino je pravi ako se u miru raziđu, tko zna možda se nekad ponovo sastanu. Čemu vode te svađe? Da im ljude lošije žive i da nitko ne može računati da BiH može da kao država bilo što jamči”, komentirao je Nikolić.

Napomenuo je kako ne trebaju u RS očekivati od Srbije da bilo što učini da BiH ne funkcionira, kao što neće učiniti bilo što da BiH funkcionira
Govoreći o ulozi Turske na Balkanu, potvrdio je da je i dalje izvan trilaterale BiH-Srbija-Turska. Primijetio je da se neki Bošnjaci izjašnjavaju kao Turci i da je “Turska utjecajan faktor među našim Bošnjacima”.

“To tko neće priznati bježi od istine. Netko je pokušao uz pomoć Turske smirivati situaciju u BiH i u Raškoj (Sandžak) “, dodao je Nikolić.

Osvrćući se na pitanje podržava li neku od stranaka iz Republike Srpske, uoči listopadskih izbora, Nikolić je to negirao, ali je izrazio spremnost surađivati sa svima koji pobjede. Rekao je kako ima dobre odnose s predsjednikom RS Miloradom Dodikom i “da nije našao grešku u načinu kako Dodik vodi RS”.

Potvrdio je da neće doći u Sarajevo na 100-godišnjicu Prvog svjetskog rata jer ne može ući u “tu zgradu”, aludirajući na Vijećnicu i ploču na kojoj piše da su je 1992. godine “srpski zločinci” srušili tu zgradu.

Nadelje, kazao je da članovi Predsjedništva BiH privatno dobro surađuju, ali da će pred izbore “podmazati puške i pripremiti metke i predstavljati se kao zaštitnici svojih naroda”, a da će kada prođu izbori ponovo sjesti i postati prijatelji. Otkrio je da ih je pitao zašto to rade.

“Što morate posvađati narod kad god dođe do izbora i da narod vječito misli da ga čeka rat i da stalno strahuje od rada”, zaključio je Nikolić.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Religija i Vjera

Papa Franjo: Nemojte maknuti Isusa od Božića, Isus je središte Božića, Isus je pravi Božić!

Objavljeno

na

Objavio

Prošlih nedjelja liturgija je naglašavala što znači bdjeti i što stvarno znači pripraviti put Gospodinu – rekao je danas papa Franjo, tijekom podnevnog nagovora na Trgu svetog Petra u Vatikanu, i nastavio – na treću nedjelju došašća koju zovemo “nedjelja radosti”, liturgija nas poziva da primimo duh zahvaljujući kojem se sve to događa, a to je upravo radost.

Sveti nas Pavao poziva da se pripremimo za dolazak Gospodinov zauzimajući tri stava: stalnu radost, ustrajnu molitvu i neprestanu zahvalnost.

Prvi je stav neprestana radost – istaknuo je Papa i dodao – „Uvijek budite radosni“, kaže sveti Pavao, a to znači da trebamo biti radosni i kada stvari ne idu prema našim željama. Nevolje, teškoće i patnje prolaze kroz život svakoga, svi smo ih iskusili; i stvarnost oko nas često izgleda negostoljubiva i neplodna, slična pustinji u kojoj je odjekivao glas Ivana Krstitelja, kako podsjeća današnje evanđelje. Upravo riječi Ivana Krstitelja otkrivaju da naša radost počiva na sigurnosti da je ta pustinja nastanjena: “Među vama – kaže Ivan Krstitelj – stoji onaj kojega ne poznajete”.

To je Isus kojega je Otac poslao i koji dolazi, kako je istaknuo Izaija, „donijeti radosnu vijest ubogima, iscijeliti srca slomljena, zarobljenima navijestiti slobodu i oslobođenje sužnjima, da navijesti godinu milosti Gospodnje” – istaknuo je Sveti Otac i rekao – te riječi koje će Isus izgovoriti u svojem govoru u sinagogi u Nazaretu, pojašnjavaju da je njegovo poslanje u svijetu oslobađati od osobnog i društvenog grijeha i ropstva koje oni izazivaju. Došao je na svijet da ljudima dade dostojanstvo i slobodu djece Božje, što samo On može dati.

Radost koja obilježava iščekivanje Mesije temelji se na ustrajnoj molitvi, to je drugi stav – rekao je papa Franjo i nastavio tumačiti – „Molite neprestano“, kaže sveti Pavao. Po molitvi možemo ući u čvrst odnos s Bogom, koji je izvor istinske radosti. Kršćanska se radost ne kupuje, ne može se kupiti, dolazi iz vjere i iz susreta s Isusom Kristom koji je razlog naše sreće. Što smo više ukorjenjeni u Kristu, to smo bliži Isusu, više nalazimo unutarnji spokoj, čak i usred svakodnevnih proturječja – naglasio je Papa i primijetio – zbog toga kršćanin, nakon što je susreo Isusa, ne može biti prorok nesreće, nego svjedok i glasnik radosti, radosti koju treba dijeliti s drugima, radosti koja je zarazna i koja životni put čini manje napornim.

Treći stav koji je Pavao naznačio je neprestano zahvaljivanje, to jest zahvalna ljubav prema Bogu – rekao je Sveti Otac i objasnio – On je u stvari vrlo velikodušan prema nama i mi smo pozvani uvijek prepoznavati Njegove darove, Njegovu milosrdnu ljubav, strpljenje i dobrotu, živeći tako u neprestanom zahvaljivanju.

Radost, molitva i zahvalnost – ponovio je papa Franjo – tri su stava koji nas pripremaju kako bismo Božić živjeli istinski. U ovom posljednjem dijelu došašća, povjeravamo se majčinom zagovoru Djevice Marije. Ona je “uzrok naše radosti”, ne samo zato što je rodila Isusa, već zato što nas stalno šalje Njemu.

Iz sveg se srca pridružujem apelu nigerijskih biskupa za oslobađanje šest časnih sestara Euharistijskog Srca Kristova koje su prije mjesec dana otete iz svojeg samostana u Iguoriakhiju – rekao je Papa nakon svojeg podnevnog nagovora i dodao – snažno molim za njih i za sve druge ljude koji se nalaze u tom bolnom stanju kako bi se konačno za Božić mogli vratiti svojim domovima.

Pozdravljam sve vas, obitelji, župne zajednice i udruge, koji ste došli u Rim iz čitavoga svijeta – rekao je na kraju Sveti Otac i obratio se djeci – srdačno pozdravljam djecu koja su došla na blagoslov kipića Djeteta Isusa u organizaciji Centra rimskih oratorija. Lijepo je da na jednom od vaših plakata mogu pročitati – primijetio je Papa – Oratorij je upravo za svakoga od nas, uvijek ima jedno mjesto za tebe… Kada molite kod kuće, pred jaslicama, sa svojom obitelji, dopustite da vas svojom nježnošću privuče Dijete Isus koji je rođen među nama siromašan i slab da bi nam dao svoju ljubav. To je pravi Božić. Ako maknemo Isusa, što ostaje od Božića? Prazna zabava. Nemojte maknuti Isusa od Božića, Isus je središte Božića, Isus je pravi Božić – zaključio je papa Franjo.

RV

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Putin: Hvala CIA-i za sprečavanje napada u Sankt Peterburgu

Objavljeno

na

Objavio

Ruski predsjednik Vladimir Putin zahvalio je američkom kolegi Donaldu Trumpu na pomoći u sprečavanju terorističkog napada u Sankt Peterburgu.

Naime, podaci koje je im je dala CIA omogućili su Rusima da pronađu i privedu teroriste, piše RT.

Putin je u telefonskom pozivu zahvalio Trumpu i dodao da će ruske sigurnosne službe podijeliti informacije sa svojim američkim kolegama ako budu nešto doznali o eventualnim planiranim napadima na američkom tlu.

Ruski FSB ranije je uhitio članove terorističke ćelije povezane s Islamskom državom u Sankt Peterburgu.

Ekstremisti su planirali niz napada na javnim mjestima, uključujući samoubilački bombaški napad i eksploziju u katedrali u Kazanu.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari