Pratite nas

Nebuloze

Nikolić: ‘Hrvati nam nemaju što zamjeriti – Srbija nije učinila nijednu grešku!’

Objavljeno

na

Nikolić je u emisiji “Upitnik” Radio-televizije Srbije (RTS) ocijenio da su razlog za rezoluciju o Šešelju izglasanu u Europskom parlamentu (EP) izbori u Hrvatskoj i da će se hrvatski političari “pokušavati još malo dokazati kao veliki junaci i domoljubi te tobožnji zaštitnici Hrvatske od Srbije”, a tako će biti dok traje kampanja za predsjedničke izbore.

tomislav-nikolic-1367581201-181461Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić ocijenio je u utorak u intervjuu da će trenutačno zahlađenje odnosa Beograda i Zagreba, potaknuto slučajem haaškog optuženika Vojislava Šešelja, prestati čim prođu predsjednički izbori u Hrvatskoj i da će novi ili stari predsjednik svakako željeti imati dobre odnose sa Srbijom.

Nikolić je u emisiji “Upitnik” Radio-televizije Srbije (RTS) ocijenio da su razlog za rezoluciju o Šešelju izglasanu u Europskom parlamentu (EP) izbori u Hrvatskoj i da će se hrvatski političari “pokušavati još malo dokazati kao veliki junaci i domoljubi te tobožnji zaštitnici Hrvatske od Srbije”, a tako će biti dok traje kampanja za predsjedničke izbore.

Nikolić je istaknuo da su dvije zemlje “na dobrom putu” i da treba pričekati da prođu izbori, sugerirajući kako Srbija mora biti strpljiva.

“Novi predsjednik Hrvatske svakako će željeti imati dobre odnose sa Srbijom, bio on stari ili novi… Treba pričekati samo da prođu izbori i to će se srediti. Mi trebamo dostojanstveno izdržati dok ne prođu predsjednički izbori”, poručio je Nikolić, komentirajući odnose Srbije i Hrvatske u svjetlu napetosti nastalih nakon dolaska Šešelja iz Haaga i rezolucije u Europskom parlamentu i Hrvatskom saboru kojima je od Srbije zatraženo da se ogradi od Šešeljevih izjava.

Ocjenjujući da treba voditi odgovornu politiku i diplomaciju, Nikolić je rekao kako “Srbija nije radila probleme Hrvatskoj pri njezinu ulasku u Europsku uniju” jer je “uvjerena da će i njoj biti bolje ako je susjedima dobro”, ocijenivši da se svi ozbiljniji problemi Srbije i Hrvatske trenutno svode samo na granicu Dunavom.

“Trenutno imamo zahlađenje odnosa s Hrvatskom, ali Srbija nije učinila nijednu grešku i ne treba biti prozivana. Stalno tražimo da nam kažu šta to sve nije dobro u Srbiji s Hrvatskom i uvijek stižemo do granice na Dunavu. Oni nam nemaju puno toga ozbiljnije za zamjeriti”, ocijenio je Nikolić u intervjuu za RTS.

Isto tako, “susrećem sve više Srba koji mirno obilaze svoju imovinu i svoju obitelj u Hrvatskoj koji tamo žive, a to je bilo nezamislivo do prije godinu dana”, istaknuo je Nikolić.

Komentirajući slučaj Šešelj u kontekstu rezolucije EP-a i poziva Srbiji da se distancira od njegove politike, Nikolić je rekao kako mu se čini “da bi Europa sad željela da Srbija sudi Šešelju” i “da su se izgubili u tom sporu, u toj zavrzlami koju su sami napravili”.

“Bore se Haag i Šešelj jedan protiv drugog, šta su se dogovorili i kakav im je plan ne znam, Srbija s tim nema veze”, rekao je Nikolić, istaknuvši kako “Srbija nema obvezu komentirati izjave svojih građana, poglavito onih koji politički ništa ne znače”.

Nikolić je ocijenio da se “Šešelj nije snašao u Srbiji” jer je “očekivao euforiju osjećaja svojih pristaša”, a to se nije dogodilo, pa se sad “instiktivno i sam želi vratiti u Haag i napraviti od toga predstavu”, ali da “Srbija takve predstave ne želi”.

U intervjuu za RTS Nikolić je izjavio kako mu je europski povjerenik za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannes Hahn poslao “jasnu poruku” da Srbija neće biti dio Europske unije dok ne riješi pitanje Kosova.

“Hahn je doslovce rekao – nećemo vas s neriješenim problemom”, rekao je Nikolić, ali i ponovio stajalište da “Srbija nikad neće priznati neovisnost Kosova”.

On je istaknuo kako “u politici ne treba očekivati da druga strana ispuni sve što želite”, te da je interes Srbije “da sa svima ima dobre odnose”, dok “zaoštravanje odnosa ne bi nikud dovelo”.

Ocijenivši da je u tijeku “najteža faza postojanja moderne i suvremene Srbije koja želi surađivati i s Istokom i sa Zapadom”, Nikolić se osvrnuo i na aktualne međunarodne odnose, zapitavši se kako je moguće da su se “baš sad posvađali kad smo došli u poziciju da možemo izvući najviše i od jednih i od drugih”. (hina)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Nebuloze

Izetbegović najavio tužbe protiv svih odgovornih aktera u Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Reuters

Interes Bosne i Hercegovine je da se Hrvatska pridržava međunarodnog prava i svojih obveza, a interesi Hrvatske i Srbije ne mogu biti nikakva osnova na kojoj će se temeljiti vanjska politika Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ističući kako će on na tome dosljedno inzistirati, a očekuje kako će to činiti i svaki sljedeći bošnjački član državnog vrha:

“Nikada neću prihvatiti da Bosna i Hercegovina u svojim vanjskopolitičkim odlukama ‘prati’ stajališta Srbije ili Hrvatske ili bilo koje druge države po bilo kojem vanjskopolitičkom pitanju. BiH će svoju vanjsku politiku voditi samostalno i isključivo je bazirati na suverenim interesima i pravima BiH”, kazao je Izetbegović u intervjuu, kojega je u utorak objavio portal Klix, odgovarajući na pitanje o tome zbog čega je intervenirao kada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nedavno prilikom posjeta Beogradu izjavio kako će BiH svoju politiku prema Kosovu usklađivati s onom koju vodi Srbija.

Istaknuo je kako je drugačiji način razmišljanja ujedno glavni razlog sukoba koje povremeno ima s hrvatskim i srpskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i Mladenom Ivanićem.

Izetbegović je ipak pojasnio kako se u BiH treba uzeti u obzir i to što o nekim pitanjima misle susjedi, no najbitnija su stajališta Europske unije koja BiH obvezuju sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Poručio je i kako je Hrvatska i Srbija “morati naučiti da odnose s BiH grade na međusobnom uvažavanju, poštivanju i reciprocitetu”.

“Desetljećima koristiti vodne resurse BiH besplatno, zadržavati ogromnu imovinu tvrtki iz BiH 22 godine nakon završetka rata, zatvarati pristup BiH otvorenom moru kršeći prava koja BiH ima prema UN Konvenciji o pravu mora, nijekati presude međunarodnog suda ustanovljenog odlukom Vijeća sigurnosti UN-a, primati u audijencije presuđene ratne zločince, očekivati da se vanjska politika BiH kreira u glavnim gradovima susjednih zemalja, daleko je to od istinskog uvažavanja i korektnih odnosa spram BiH”, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje o mogućim odštetnim zahtjevima logoraša iz BiH prema Hrvatskoj nakon presude Haaškog suda šestorici bivših političkih i vojnih vođa Herceg-Bosne, Izetbegović je ocijenio kako će “žrtve zločina koje su počinili sudionici udruženog zločinačkog pothvata imati priliku tužiti sve odgovorne aktere“, a država BiH u tome ih ima obvezu poduprijeti.

“S Hrvatskom ćemo o svemu otvoreno pričati, direktnije nego dosad. Uvjeren sam da na istini, ma kakva ona bila, možemo izgraditi iskrene i obostrano korisne odnose s Hrvatskom i Hrvatima općenito. Ali preduvjet za to je istinsko poštovanje BiH. Ne treba nama Hrvatska pomagati, kako kaže predsjednica Grabar-Kitarović, da se ’emancipiramo’”, kazao je Izetbegović.

Po njegovu sudu “dostatno će biti” da se hrvatski državni vrh “suoči s istinom o prošlosti, da Hrvatska izvrši povrat imovine tvrtki iz BiH koja je ostala na njenom teritoriju, da plati pravičnu naknadu BiH za korištenje naših vodnih resursa, da prizna pravo BiH na pristup otvorenom moru u skladu s UN-ovom Konvencijom o pravu mora”.

Na taj način, zaključuje Izetbegović, Hrvatska će emancipirati samu sebe umjesto da to nudi BiH.

facebook komentari

Nastavi čitati

Nebuloze

SRAMOTNE SCENE: Slavio uz zastavu ‘Delije Knin’: Ovo je za srpsku Dalmaciju!

Objavljeno

na

Objavio

Crvena zvezda u četvrtak je u Beogradu svladala Koln i tako osigurala prolazak skupine u Europskoj ligi.

Zvezda je tako ostvarila najveći europski uspjeh u posljednjih 25 godina, a jedan od “junaka” bio je vratar Milan Borjan, piše Večernji list

Nažalost, Borjan je nakon utakmice pozirao sa zastavom na kojoj piše “Delije Kinin” i promovirao velikosrpstvo.

Kad sam došao u klub, rekao sam da sam iz Knina i da sam kao čovjek rođen u tom gradu ispunio san dolaskom u Crvenu zvezdu. To je dio mene! Znam tko sam i odakle dolazim! Knin je uvijek bio zvezdaški grad, a ova pobjeda nad Kolnom bio je za cijelu srpsku Dalmaciju. Vrlo dobro znam koliko ova pobjeda znači našem narodu – ispalio je Milan Borjan za Kurir

Otkrio je i otkud mu zastava na kojoj piše “Delije Knin”. – Tu sam zastavu dobio u Londonu nakon utakmice s Arsenalom. Od tada je nosim sa sobom, a suigrači je obožavaju. Ne možemo izgubiti kada je tu zastava “Delije Knin”.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari