Pratite nas

Nikolić: ‘Ili glumimo prijateljstvo ili glumimo da se tužimo’

Objavljeno

na

Srpski predsjednik Tomislav Nikolić u razgovoru za RTS dotaknuo se, kao što to obično biva, i odnosa s Hrvatskom. Neizostavna tema u Srbiji proteklih mjeseci povlačenje je tužbi za genocid, a četnički vojvoda svjestan je da politička situacija u Srbiji ne ovisi o tome hoće li Srbija odustati od protutužbe za genocid, za razliku od Hrvatske. Pohvalio je, između ostaloga, i najboljeg predsjednika za odnose sa Srbijom – Josipovića te najbolju vladu u Hrvatskoj – Milanovićevu, ali i ti najbolji ne usuđuju se povući tužbe. Ocijenio je i da je sudbina tog spora pred Međunarodnim sudom pravde zatočenik loše političke klime u našoj zemlji.

“Ako se hoćemo tužiti za genocid – koga da uvjerimo da smo prijatelji i da samo glumimo da se tužimo. Ili glumimo prijateljstvo ili glumimo da se tužimo”, rekao je prijateljski Nikolić koji je, ne tako davno, prijateljski tvrdio da je Vukovar srpski grad i da se Hrvati tamo nemaju što vraćati. Srećom, naša ministrica vanjskih poslova, Vesna Pusić, nije upoznata s njegovom politikom, stoga mu se i tvrdnje u kojima svojata hrvatski teritorij, ne odustajući od velikosrpske ideje, moraju oprostiti.

Nikolić je naveo i kako se sada hrvatska strana dosjetila Srbiji postavljati uvjet da otkriju masovne grobnice u Srbiji u kojima su pokopani Hrvati. No, ne bi li upravo zbog tih ubijenih Hrvata i trebali ići na sud, pa nismo valjda Srbe tužili da nam otkriju gdje su tijela naših sugrađana već da za te mrtve netko i odgovara. Nije li prijateljski, kada već četnički vojvoda progovara o prijateljstvu, da u tom duhu sami bez dosjetki iz naše zemlje otkriju gdje su masovne grobnice. Dodao je Nikolić i da bi oni mogli postaviti 15 uvjeta da otkrijemo masovne grobnice Srba, da vrate imovinu, da jamče apsolutnu sigurnost i da nitko ne smije biti napadnut ako se vrati. “A mi smo rekli – hajde da to uradimo jedni s drugima otvoreno. Rekao sam predsjedniku Hrvatske da u Srbiji, kad se ljudi posvađaju oko međe i odu na sud, ne razgovaraju”, kazao je Nikolić. Na opasku kako pravni stručnjaci tumače da nijedna tužba nema izgleda na sudu, Nikolić je odgovorio da su mu to rekli i u Hrvatskoj oni koji su pisali tužbu, ali da je to službena politika.

Što misli o povlačenju tužbi, prokomentirao je ugledni odvjetnik Zvonimir Hodak. “Apsolutno, mi odmah moramo povući tužbu. Čitava Hrvatska puna je srpskih grobnica i traktora. To je jako težak uvjet. Srbi znaju da će hrvatski kmetovi, bilo HDZ, bilo SDP pristati na sve što četnički vojvoda poželi”, sarkastičan je Hodak.

No, ono što zaista misli jest da nipošto ne smijemo povući tužbu. No, Hrvatska je smijenila profesora međunarodnog prava na prestižnom sveučilištu Yale, Mirjama Damaška, s mjesta pravnog zastupnika Hrvatske u tužbi protiv Srbije za genocid, podsjeća naš sugovornik. “Sada su doveli poznatu žensku za koju nitko nikada nije čuo i poručuju ‘Otkrijte grobnice!’. Međunarodni sud je prihvatio tužbu i to je dovoljna i jasna poruka da treba ići do kraja. Kakvo prijateljstvo između Hrvata i Srba, svi su oni s nama prijatelji, a svi ratovi između Hrvatske i Srbije vođeni su na hrvatskom tlu”, zaključuje Hodak.

Možemo razgovarati o dobrosusjedskim odnosima, ali ne i o prijateljevanju i povlačenju tužbi, stav je Ivana Tepeša iz HSP AS-a. “Hrvatska čizma nikada nije prešla na srpsko tlo. Naravno da je Nikolić nahvalio Josipovića i Milanovića kada mi njihovu politiku ne možemo smisliti, ona ne odgovara hrvatskim nacionalnim interesima. Treba nam biti jasan svjetonazor Josipovića i Milanovića, ali i Nikolića koji je sa svojim trupama harao nedaleko od Vukovara. Šešeljevi radikali i Arkanovi Beli orlovi autobusima su dolazili u Hrvatsku i činili genocid”, kaže Tepeš. Dodaje da samo Srbi mogu povući tužbu, ali ne i mi. “Hrvatska za genocid može biti kriva samo ako je, a nije, naš vojnik prešao preko Dunava. Zločin je počinjen i u Srbiji kada su potjerani Hrvati iz Vojvodine pod Nikolićevom palicom. Njegove izjave su, mogu slobodno reći, nebulozne i izjednačavaju krivnju. Srećom oslobađanjem hrvatskih generala Gotovine i Markača nije dopušteno pisanje drugačije povijesti. Genocid je počinjen u Srebrenici i Vukovaru”, objašnjava mladi pravaš.

I pravnik Pero Kovačević oštro se protivi povlačenju tužbi. “Nikolić je lukav i zna svoje breme. On je četnički vojvoda, toga se nikada nije odrekao. Lukav je bio tada, a lukav je i sada. Srbi su u diplomaciji puno jači nego mi, uigrana su ekipa i oni su mu rekli što da govori, ali on to ne misli. On ne misli dobro Hrvatskoj, ali spriječili smo njegov velikosrpski san i granicu od Virovitice do Karlobaga. Nema tu prijateljstva. Srbija je bila agresor i sada smišljaju izlike i nailaze na plodno tlo kod Vesne Pusić koja se postavlja kao Nikolićeva savjetnica. Uvijek treba imati na umu: vuk dlaku mijenja, ali ne i ćud”, ističe Kovačević.

Tito-uzor

Vanjska politika Josipa Broza Tita treba biti putokaz Srbiji, stav je njihova predsjednika. Ispričao je u svom intervjuu i jednu anegdotu. Naime, predsjednik Južnoafričke republike Zuma došao je do njega u Adis Abebi i pitao ga je li iz Srbije. “Rekao sam – da. Onda me upitao jeste li vi novi Tito? Odgovorio sam – ne, ali trudit ću se da budem”, kazao je Nikolić.

No, Tepeš smatra da je ovom izjavom Nikolić pokazao kako je kontradiktoran sam sa sobom. Naime, Draži Mihajloviću neprijatelj je bio upravo Tito. Međutim, pravaš misli kako je Nikolić vjerojatno mislio na politiku Nesvrstanih i takav pristup. “On mora biti svjestan da su to bile neke druge okolnosti kada se koristio sukob istoka i zapada. Ako i unutar zemlje želi koristiti Titovu politiku, tada je to diktatorska politika, ali Nikolić je poznat po velikosrpskoj politici kao i Draža Mihajlović, a ni Titova politika nije ništa dobro. Sve je to dio velikosrpske hegemonije”, zaključuje Tepeš.

Ako je Srbiji Tito nit vodilja, onda je to njihov problem, drži Kovačević. Mnogima su, kaže, poznati zločini iz totalitarizma i komunizma. “Onaj tko iza sebe ima toliki broj ubijenih, za mene ne može biti uzor. Oni imaju od ranije razrađenu diplomaciju i to im je najbolja kombinacija za ulazak u EU. Njihova vanjska politika je savezništvo s Britanijom, koje je od ranije poznato. Prije ulaska u EU, oni bi mogli imati problema samo s Nijemcima. Mi nemamo nikakvu vanjsku politiku jer smo se zavadili s Njemačkom pa sada balansiramo između njih i Britanaca dok oni i za ulazak u Uniju igraju na kartu svojeg vanjskog saveznika – Britanije”, zaključio je Kovačević.

dnevno

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Pero Kovačević: Milošević nije definiran kao član udruženog zločinačkog pothvata, a Tuđman jest

Objavljeno

na

Objavio

Analitički pogled na presudu Ratku Mladiću

Manje-više svi ćemo se složiti da prvostupanjska presuda Ratku Mladiću (doživotna kazna zatvora) nije iznenađujuća ni za koga. Dapače svaka druga presuda bi bila totalna blamaža Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju.

Presuda obuhvaća zločine i incidente koji su već ranije bili pravomoćno presuđeni u predmetima bosanskim Srbima Zdravku Tolimiru, Ljubiši Beari, Radislavu Krstiću, Vujadinu Popoviću, Dragi Nikoliću i prvostupanjskoj presudi Radovanu Karadžiću.

Također nije iznenađenje što je genocid utvrđen samo za Srebrenicu, a ne i za druge lokalitete, jer je tako utvrđeno i u navedenim ranijim presudama. Sad dolazimo do dviju okolnosti u presudi, koje su meni izuzetno zanimljive i blago rečeno vrlo neobične i vrlo neugodne za Hrvatsku.

Prva okolnost Slobodan Milošević i najviši dužnosnici Srbije odnosno Jugoslavije i vojni vrh iz tog vremena nisu definirani članovima udruženog zločinačkog pothvata. Ako to usporedimo s prvostupanjskom presudom u slučaju Prlić, Praljak, Petković i drugi (svi su proglašeni krivima, a Prlić je kao prvooptuženi osuđen na 25 godina zatvora) u kojoj su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i ostali predstavnici tadašnje hrvatske vlasti postulirani kao članovi udruženog zločinačkog pothvata, smatram da je to vrlo problematično i da dovodi Hrvatsku i pripadnike vlasti u prilično nezavidan položaj.

Druga okolnost se ne tiče same presude, ali mi se čini vrlo značajna. To je činjenica da se sukob Muslimana i Srba od svibnja 1992. nadalje u BiH ne smatra međunarodnim nego isključivo internim sukobom, stoga Mladić nije bio ni optužen niti osuđen za teška kršenja i povrede Ženevskih konvencija.

Ako to usporedim s predmetima u kojima su Hrvati iz BiH bili ili osuđeni ili okrivljenici, to je također vrlo neobično jer je međunarodni karakter sukoba Hrvata i Muslimana definiran u svim predmetima u kojima su donesene osuđujuće presude.

Kada sve to usporedite, proistječe da Beograd (koji je bio mozag)nije imao nikakvog utjecaja na sve što se događalo u BiH za razliku od Zagreba koji se po presudama i Tihomiru Blaškiću i Dariju Kordiću te Prliću i drugima dovodi u tijesnu vezu s ratnim događanjima u BiH.

Sve to skupa dosta je problematično i velika zamka Hrvatskoj i daleko je od uvjetno kazano određene izbalansirane istine u mjeri u kojoj istina uopće može biti rezultat rada nekog suda.

Pero Kovačević / Kamenjar.com

Tuđmanov najveći proročki govor: Prije 21 godina shvatio je tko su ‘JUGOKOMUNISTIČKI OSTACI’ i ‘DILETANTI’

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

DOKUMENTA SE POSTAVILA IZNAD ZAKONA – NEGIRA PRESUMCIJU NEVINOSTI UNAPRIJED OSUĐUJUĆI HRVATSKE GENERALE

Objavljeno

na

Objavio

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara oštro osuđuje sramne prozivke Centra za suočavanje s prošlošću poznatijeg kao Dokumenta koji je jučer drsko napao Predsjednicu RH gospođu Kolindu Grabar Kitarović. Negiranjem presumpcije nevinosti osudili su hrvatske generale i prije nego je Haški Tribunal dao pravomoćni pravorijek, što je nedopustivo.

Uz svu malicioznost koju su javno izražavali, osobito na obljetnice veličanstvene VRO Oluja u kojoj su postrojbe HV i redarstvenih snaga vratile pod nadzor okupirani teritorij s kojeg su JNA i četničke postrojbe protjerale 1991. godine preko 100 tisuća Hrvata, sada smo izloženi objedama osoba koje nemaju elementarne pristojnosti, a niti znanja. Nacionalni hrvatski sudovi ravnaju se prema načelu presumpcije nevinosti što znači kako se Dokumentine „perjanice“ očito pačaju u stvari koje ne poznaju, a spremni su komentirati pa i kada na taj način obmanjuju javnost i plasiraju neistine. Neznanje, glupost, malicioznost ili planirani napadi kako bi otvorili prostor za daljnje prakticiranje linča pokazat će budućnost no samo ako im to dozvolimo. Hrvatska je unatoč i usprkos svoj korupciji antihrvatskih elemenata ipak država prava. Iako ponekad izgleda kao država apsurda, ipak hrvatska je, naša je, izborili smo se za nju mi hrvatski branitelji zajedno s hrvatskim narodom i suočiti ćemo Dokumentu s ovim sramnim istupom i napadom na Predsjednicu.

Ta tko ili što je to Dokumenta koja se usuđuje osporiti hrvatskom generalu doprinos u obrani Domovine?

Tko je ta Dokumenta koja se usuđuje intervenirati u zahvalu Predsjednice Republike Hrvatske hrvatskim braniteljima i ratnicima koji su obranili i oslobodili hrvatsku državu od srpsko-crnogorske agresije i okupacije? Suočite se gospodo sa svojim neznanjem, nekulturom i obmana javnosti, to je jedino s čim se vi morate suočavati. Istupajte temeljem činjenica, a ne naputaka iz Srbije!

Javno djelovanje Dokumente i njenih „perjanica“ doista zahtijeva ozbiljno, stručno i institucionalno propitivanje cjelokupnog djelovanja, osobito s naglaskom na usklađenost i postupanje temeljem hrvatskih zakona te je li se i koliko djelovanjem Dokumente i pojedinaca ugrožavaju hrvatski nacionalni interesi.

Kako bi se u budućnosti spriječile obmane, krivotvorenja i napadi na Domovinski rat i hrvatske branitelje (nedavno smo svjedočili kriminalnom pokušaju mijenjanja karaktera Domovinskog rata iz srpsko-crnogorske agresije u građanski rat, što je učinio Aleksandar Stanković u jednoj emisiji HRT te nije do sada snosio nikakvu posljedicu), Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara pokreće inicijativu za Izmjenama i dopunama Kaznenog zakona člankom koji će se odnositi na kaznene odredbe, a kojim će snositi kaznenu odgovornost svi oni koji krše Deklaraciju o Domovinskom ratu donesenu u Hrvatskom državnom saboru 2000. godine.

Poradi naših prijatelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države, dužni smo očuvati načela kojima se štite teme¬ljne vrednote i dostojanstvo Domovinskog rata, koji su nam ostavili kao zalog naše civilizacijske budućnosti.

Zagreb 25.studenog 2017.godine

Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari