Connect with us

Vijesti

Nikolić: ‘Srbi se tretiraju kao okupatori i četnici u udžbenicima. Što ako se utvrdi da su obje tužbe opravdane? Nitko neće biti zadovoljan ishodom’

Objavljeno

-

No, Josipović nije rekao ni da, ali ni ne, već je objasnio da je za povlačenje tužbi važno riješiti neka pitanja, a prije svega pitanje nestalih koje je po njemu temeljni problem u odnosu dviju država. Predsjednicima će se, pišu srpski mediji pridružiti i državne delegacije, a potom će se potpisati i sporazum o suradnji zagrebačkog i beogradskog Fakulteta političkih znanosti. Podružit će se naš predsjednik i sa srpskim premijerom Dačićem te ostalim dužnosnicima.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić danas je srdačno dočekao našeg predsjednika Ivu Josipovića ispred Palače Srbija uz najveće državne počasti. Dva predsjednika potom su održala sastanak. Nakon sastanka predsjednici su se obratili novinarima pa je tako Nikolić rekao da bi se povlačenjem međusobnih tužbi uspostavio potpuni mir između dviju država i dvaju naroda jer kakav god bude ishod tog procesa nitko neće biti zadovoljan. Poslije razgovora s Josipovićem Nikolić se zapitao što ako se utvrdi da smo pogriješili i jedni i drugi i da su obje tužbe opravdane. No, Josipović nije rekao ni da, ali ni ne, već je objasnio da je za povlačenje tužbi važno riješiti neka pitanja, a prije svega pitanje nestalih koje je po njemu temeljni problem u odnosu dviju država.

Predsjednicima će se, pišu srpski mediji pridružiti i državne delegacije, a potom će se potpisati i sporazum o suradnji zagrebačkog i beogradskog Fakulteta političkih znanosti. Podružit će se naš predsjednik i sa srpskim premijerom Dačićem te ostalim dužnosnicima. Ovaj dvojac istaknuo je da su odnosi Srbije i Hrvatske dobili novu dimenziju stalnog dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja, poruka je to pišu srpski mediji nakon sastanka dvaju predsjednika na kojem se najviše govorilo o problemima koji stvaraju terete odnosima dvaju država.

Nikolić je istaknuo da on i Josipović daju punu potporu vladama u rješavanju otvorenih pitanja, a dotakli su se i ekonomske suradnje ističući da je Srbiji stalo do zatopljavanja odnosa prije svega zbog srpske manjine u našoj zemlji. Najveći problem po Nikoliću je odnos dvaju zemalja, a prije svega nemogućnost uživanja prava na srpski jezik i pismo, česte slučajeve ugrožavanja sigurnosti, tretiranje Srba kao okupatora i četnika u udžbenicima. Nadalje, rekao je da žele otvoren i konstruktivan dijalog te da je susret dvaju predsjednika iskorak ka poboljšanju odnosa između Hrvatske i Srbije.

S druge strane, Josipović je istaknuo kako je napravljen napredak u mnogim segmentima te da to pokazuje da Srbija i Hrvatska mogu bolje. Naveo je i niz problema u odnosima ovih dviju zemalja, među kojima je istaknuo pitanje nestalih. Josipović je istaknuo da je to ne samo pravni već i moralni problem, a riješavanje tog pitanja pretpostavka je konačnog sređivanja odnosa dviju država.

Vlade su, rekao je Josipović, zastale kod rješavanja pitanja granica, a ako se taj problem ne bude mogao riješiti treba koristiti iskustvo koje je Hrvatska imala sa Slovenijom gdje je upotrebljen mehanizam međunarodnog prava. Predsjednik nije zadovoljan načinom na koji je razriješeno pitanje sukcesije. Naveo je i da postoje slični problemi onima koje je spomenuo Nikolić kad je riječ o hrvatskoj manjini u Srbiji te ujedno ukazao i na problem izbjeglica.

“Osim što smo se potužili jedan drugome za ono što nas tišti, možemo biti zadovoljni jer je napravljen napredak u brojnim segmentima, što je znak optimizma da i Srbija i Hrvatska mogu bolje”, rekao je Josipović.

U odnosima dvaju zemalja postoje neriješena pitanja, ali predsjednici su istaknuli da su spremni jačati suradnju i razgovarati o njima.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari