Pratite nas

Vijesti

Nikolić: ‘Srbi se tretiraju kao okupatori i četnici u udžbenicima. Što ako se utvrdi da su obje tužbe opravdane? Nitko neće biti zadovoljan ishodom’

Objavljeno

na

No, Josipović nije rekao ni da, ali ni ne, već je objasnio da je za povlačenje tužbi važno riješiti neka pitanja, a prije svega pitanje nestalih koje je po njemu temeljni problem u odnosu dviju država. Predsjednicima će se, pišu srpski mediji pridružiti i državne delegacije, a potom će se potpisati i sporazum o suradnji zagrebačkog i beogradskog Fakulteta političkih znanosti. Podružit će se naš predsjednik i sa srpskim premijerom Dačićem te ostalim dužnosnicima.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić danas je srdačno dočekao našeg predsjednika Ivu Josipovića ispred Palače Srbija uz najveće državne počasti. Dva predsjednika potom su održala sastanak. Nakon sastanka predsjednici su se obratili novinarima pa je tako Nikolić rekao da bi se povlačenjem međusobnih tužbi uspostavio potpuni mir između dviju država i dvaju naroda jer kakav god bude ishod tog procesa nitko neće biti zadovoljan. Poslije razgovora s Josipovićem Nikolić se zapitao što ako se utvrdi da smo pogriješili i jedni i drugi i da su obje tužbe opravdane. No, Josipović nije rekao ni da, ali ni ne, već je objasnio da je za povlačenje tužbi važno riješiti neka pitanja, a prije svega pitanje nestalih koje je po njemu temeljni problem u odnosu dviju država.

Predsjednicima će se, pišu srpski mediji pridružiti i državne delegacije, a potom će se potpisati i sporazum o suradnji zagrebačkog i beogradskog Fakulteta političkih znanosti. Podružit će se naš predsjednik i sa srpskim premijerom Dačićem te ostalim dužnosnicima. Ovaj dvojac istaknuo je da su odnosi Srbije i Hrvatske dobili novu dimenziju stalnog dijaloga i rješavanja otvorenih pitanja, poruka je to pišu srpski mediji nakon sastanka dvaju predsjednika na kojem se najviše govorilo o problemima koji stvaraju terete odnosima dvaju država.

Nikolić je istaknuo da on i Josipović daju punu potporu vladama u rješavanju otvorenih pitanja, a dotakli su se i ekonomske suradnje ističući da je Srbiji stalo do zatopljavanja odnosa prije svega zbog srpske manjine u našoj zemlji. Najveći problem po Nikoliću je odnos dvaju zemalja, a prije svega nemogućnost uživanja prava na srpski jezik i pismo, česte slučajeve ugrožavanja sigurnosti, tretiranje Srba kao okupatora i četnika u udžbenicima. Nadalje, rekao je da žele otvoren i konstruktivan dijalog te da je susret dvaju predsjednika iskorak ka poboljšanju odnosa između Hrvatske i Srbije.

S druge strane, Josipović je istaknuo kako je napravljen napredak u mnogim segmentima te da to pokazuje da Srbija i Hrvatska mogu bolje. Naveo je i niz problema u odnosima ovih dviju zemalja, među kojima je istaknuo pitanje nestalih. Josipović je istaknuo da je to ne samo pravni već i moralni problem, a riješavanje tog pitanja pretpostavka je konačnog sređivanja odnosa dviju država.

Vlade su, rekao je Josipović, zastale kod rješavanja pitanja granica, a ako se taj problem ne bude mogao riješiti treba koristiti iskustvo koje je Hrvatska imala sa Slovenijom gdje je upotrebljen mehanizam međunarodnog prava. Predsjednik nije zadovoljan načinom na koji je razriješeno pitanje sukcesije. Naveo je i da postoje slični problemi onima koje je spomenuo Nikolić kad je riječ o hrvatskoj manjini u Srbiji te ujedno ukazao i na problem izbjeglica.

“Osim što smo se potužili jedan drugome za ono što nas tišti, možemo biti zadovoljni jer je napravljen napredak u brojnim segmentima, što je znak optimizma da i Srbija i Hrvatska mogu bolje”, rekao je Josipović.

U odnosima dvaju zemalja postoje neriješena pitanja, ali predsjednici su istaknuli da su spremni jačati suradnju i razgovarati o njima.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari