Pratite nas

Nikšić: Učinit ćemo sve što je u našoj moći da se Aluminij ne ugasi!

Objavljeno

na

Federalni premijer Nermin Nikšić kazao je kako prepoznaje napore aktualnog vodstva Aluminija te da će Vlada Federacije BiH učiniti sve u što je njenoj moći da se zadrže radna mjesta i da tvrtka opstane, dodavši kako se problem nagomilanih dugova ne može riješiti preko noći.

U sjedištu Aluminija u Mostaru u petak je održan sastanak o problematici poslovanja najvećeg bh. izvoznika, a na sastanku su, pored premijera Nikšića i predsjednika Uprave Aluminija d.d. Mostar Željka Kordića, sudjelovali federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj, predsjednik Regulatorne agencije za električnu energiju u Federaciji BiH Risto Mandrapa, direktor Elektroprivrede HZ HB Nikola Krešić i direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica.

U izjavi za novinare nakon sastanka Nikšić je kazao kako Vlada Federacije BiH nema zakonsku mogućnost direktnog ugovaranja nižih cijena električne energije za Aluminij, ali da postoje druge mogućnosti kako pomoći Aluminiju, kao što je Zakon o financijskoj konsolidaciji privrednih društava.

“Mi smo spremni da s drugim povjeriteljima, dobavljačima i svima onima koji rade s Aluminijem, kao i s bankama, pokušamo napraviti plan financijske konsolidacije”, kazao je Nikšić.

Dodao je kako bi oni koji su do sada ostvarivali enormne profite u poslovanju s Aluminijem sada trebali pokazati solidarnost i spremnost u borbi za spas Aluminija.

“Sve što smo danas radili bilo je na fonu toga da se Aluminij spasi, da osiguramo zaštitu radnih mjesta, a dotakli smo se i teme bivših radnika. Međutim, moramo učiniti sve da se Aluminij ne ugasi, jer ako do toga dođe nećemo moći obeštetiti ni bivše radnike”, kazao je federalni premijer.

On je kazao kako u ovom trenutku interes Vlade Federacije BiH, koja trenutno ima 44 posto vlasničkog udjela u Aluminiju, nije da postane većinski vlasnik tvrtke.

“Mi smo u prilici da nas netko zove i da imamo svojih 44 posto nakon deset godina, kad je dubioza u Aluminiju 220 milijuna maraka. Dok je Aluminij bio zlatna koka za one koji su od njega jako dobro živjeli tad nije bilo ni Federalne vlade niti je netko zvao Vladu”, istaknuo je Nikšić.

Komentirajući preliminarne nalaze financijske policije, koja već nekoliko mjeseci istražuje poslovanje Aluminija, premijer Nikšić je, ne ulazeći u pojedinosti, kazao “da se sledio od nekih ugovora” te da će netko morati odgovarati za te ugovore.

Predsjednik Uprave Aluminija d.d. Mostar Željko Kordić, koji je na tu dužnost postavljen u siječnju ove godine, kazao je kako postoje dvije mogućnosti za rješavanje problema Aluminija.

“Novi zakon o financijskoj konsolidaciji daje nam mogućnost da s dobavljačima sirovina napravimo fer i korektan dogovor prema kojemu bi se dugovanja ili barem dio tih dugovanja pretvorio u vlasnički kapital ili da se ide na obročno plaćanje dugovanja”, kazao je Kordić.

Premijer Nikšić je na kraju zaključio kako je danas pokrenut proces traženja spasa za Aluminij te da se rješenje ne može naći preko noći.

Fena

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Željko Glasnović ‘začepio usta’ prevladavajućim medijima! (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

I današnja sjednica Sabora počela je stankom, a nastavljena je raspravom o Zakonu o minimalnoj plaći.

Današnja sjednica Sabora počela je sa šest zahtjeva za stankom.

Između ostalog, Miro Bulj tražio je stanku zbog zakona o regionalnom razvoju. Gordan Maras tražio je stanku zbog problema u gradu Zagrebu “gdje gradonačelnik neopravdano tolerira dug Konzumu i Agrokoru”. Zastupnik Goran Aleksić želi govoriti o presudi protiv Addiko banke. Željko Glasnović želi govoriti medijskoj blokadi.

Željko Glasnović poručio je da “istina u Hrvatskoj postaje hereza”.

“Govorio samo ovdje 50 puta zašto ne postavljamo prava pitanja u Saboru. Ako se brzo ne probudimo i provedemo reformu pravosuđa, ako ne pokrenemo brze reforme, ne volim tu riječ reforme, to je iz bivšeg sustava…”, rekao je Glasnović.

Glasnović: Hrvatska je desetljećima izložena destibilizaciji od strane trojanskih konja, nevladinih udruga (VIDEO)

 

Glasnović: Izvandomovinska Hrvatska trpi najveću diskriminaciju, a najviše novca šalju u Hrvatsku (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Kaznene prijave protiv šest osoba za raketiranje Banskih dvora 1991.

Objavljeno

na

Objavio

U Ravnateljstvu policije održava se konferenciju za novinare u povodu dovršenog kriminalističkog istraživanja raketiranja Banskih dvora 1991. godine, koje su izveli zrakoplovi nekadašnje Jugoslavenske vojske.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ante Gudelj, rekao je da za raketiranje Banskih dvora podižu kaznenu prijavu protiv pet državljana Srbije i jednog državljana Hrvatske.

Gudelj je rekao da se navedene osobe terete da su planirale, organizirale i izvršile napad na Banske dvore dok je tamo bio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman. Istaknuo je da je u tom napadu poginula jedna osoba, a materijalna šteta je 35 milijuna kuna.

Osobe protiv kojih su podignute kaznene prijave ne nalaze se na području Hrvatske, te će se za njima rapisati međunarodne tjeralice, potvrđeno je iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari