Pratite nas

Komentar

Nina Obuljen Koržinek: Hribarova ostavka je bila najrealnija situacija

Objavljeno

na

U studiju 4 HRT-a gostovala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Rekla je da je razgovarala i s novim predsjednikom Upravnog odbora i ravnateljem HAVC-a. On je odlučio s obzirom na nalaz revizije i na velike pritiske u javnosti Upravnom odboru ponuditi ostavku.

Upravni odbor će sada to razmotriti i u skladu s procedurom mora imenovati vršitelja dužnosti i nakon toga raspisati natječaj za ravnatelja audiovizualnog centra.

Smatra da je Hribarova ostavka najrealnija opcija. Postoji već dugo u javnosti dosta prijepora. Nažalost, vrlo često bez argumenata i stvarnih podataka.

Mislim da treba dati šansu novom Upravnom odboru HAVC-a da prvo oni razmotre nalaze državne revizije, kao i Ministarstvo kulture – mi već sad radimo na tome. Sve ono gdje su utvrđene određene nepravilnosti ili nezakonitosti prijavit će se nadležnim tijelima, istaknula je.

U nalazima revizije postoje tri skupne pitanja koje će trebati rješavati.
Postoji sklop pitanja koji HAVC ne može rješavati sam, već to mora u suradnji s Ministarstvom kulture. Moram reći da smo, dok sam i ja bila članica Upravnog odbora, više puta slali pisma Ministarstvu kulture u kojima smo upozoravali na te probleme i tražili zajedničko rješavanje.

To je pitanje donošenja nacionalnog programa, pitanje koeficijenata. I postoji treće pitanje na koje je danas reagirala i Udruga redatelja, odnosno producenata, a to je pitanje gdje je državna revizija, za razliku od svih dosadašnjih nadzora koji su bili, utvrdila da bi Ministarstvo kulture moralo biti tijelo koje odobrava sve iznose uključujući i financiranje filmova iznad iznosa od 200 000 kuna. To je Ministarstvo kulture sukladno zakonu prepustilo HAVC-u 2008. kad je osnovan, rekla je ministrica Obuljen.

Ono o čemu trebamo posebno razgovarati je pitanje usklađenosti, odnosno razumijevanja članka 9. Zakona o audiovizualnim djelatnostima. Treba vrlo pažljivo razgovarati s državnom revizijom i shvatiti što je točno mišljeno i koje su to procedure, jer se radi o razdoblju od 9 godina, smatra Obuljen.

Naglasila je da ima drugačiji izričaj od gospodina Hasanbegovića. Mislim da nije lijepo da netko tko je bio ministar kulture govori o interesnoj mreži za nešto što je djelatnost u kulturi i umjetnosti. Smatra da je jedan dobar dio bilo komunikacije i da se nešto moglo riješiti u prošloj godini.

Naglasila je da je reforma audiovizualnog sustava ozbiljan iskorak u hrvatskoj kulturnoj politici.

Mi bismo kroz ovaj mandat željeli donijeti ozbiljan zaokret u hrvatskoj kulturnoj politici. Predviđeno je donošenje niza novih zakona. Znatno ćemo unaprijediti povlačenje sredstava iz fondova. Pred nama su veliki poslovi vezano uz reviziju medijskog zakonodavstva. Pokreće se veliki projekt digitalizacije kulturne baštine. Niz je toga, istaknula je Obuljen.

Smatra da je jako dobro da se otvore arhivi i da se svatko tko voli ovu zemlju s tim slaže. Mislim da će to biti jako dobro za društvo, zaključila je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marko Ljubić: Plenković i ‘Merasi’

Objavljeno

na

Objavio

Šaljiva fotomontaža

Kako sam i predvidio u svojoj analizi na početku predizborne kampanje, jedan od ključnih pravaca natjeravanja naroda pod okrilje HDZ-a na predstojećim europarlamentarnim izborima je davanje što više medijskog prostora rigidnoj antifi. Taj prostor imaju djelomično osiguran u Saboru, samo je potrebno uključiti kamere i igrokaz može krenuti. Što bi se Plenković mučio ili izlagao problemima s listom kandidata kad se uvijek može osloniti na gospodina “Merasa”?

Svaki aktualac je savršena prigoda za demonstraciju nadmoći, pa i duhovitosti, jer kad imaš toliko “merasa”, nema šanse da ti se ne stvori stotinjak prilika za poentiranje, u kojima možeš birati kakvim se želiš predstaviti. Hoćeš duhovitošću, hoćeš razumom i mudrošću, hoćeš pronicavošću, hoćeš kršćanstvom, hoćeš hrvatstvom. Samo se poslužiš pri tolikom izboru prilika i ponude. Jer Beljak, Maras, Grmoja nude šanse toliko uvjerljivo, da i legendarni “Cigo” prodajući konja prema njima izgleda kao početnik na buvljacima. Uz to što od takvih genijalaca nikada nitko neće čuti bilo što iole pametno, što je doduše i logično jer se ne zovu Puljak, djeluju u trenutcima polemike toliko ushićeno, oduševljeno do mjere da šalju poljupce u kameru gledajući se ili zamišljajući žene i ljubavnice, pardon, ljubavnike, kako sklopljenih ruku i uzdignutih očiju nebesima zahvaljuju na providnosti koja ih je spojila s takvim velikanima, jedva čekajući istrčati susjedima po komplimente.

Čisto predizborno savršenstvo, a tek kada im Plenković kaže Meras, Buljak ili Grdoja, stvar dolazi do ushita. Odmah se traži pisar koji će se požaliti službenici N., iz američkog veleposlanstva da naredne godine njihova imena dospiju na popis ugroženih vrsta State Departmenta. Jer, od Pupovčevih ne smiju tražiti pomoć, oni su Plenkovićevi. Taj predizborno kampanjski model djeluje iscjeliteljski na umorne hadezeovske dušice, pa po kuloarima nastane milozvučno šaptanje, ne konjima naravno, kako ipak Plenki nije toliko loš koliko jest. Pronosi se glas – jes vidio što im radi, a?

Ne može se reći da ni manje rigidna opozicija, ona “naša” svojski ne pridonosi natjeravanju naroda. Evo, primjerice Bruna Esih. Žena svjesna opasnosti pred islamskim terorizmom čisto državnički ne pristaje biti “Meras”, pa pita kako ćemo Hrvatsku obraniti od ilegalnih migranata? Pa joj Plenković odgovori – policijom i obranom europskih granica. Niti Bruna pita, niti Plenkoviću pada na pamet da hrvatska država ne treba braniti Europu, jer ju Europa nije stvarala, nego mora štititi hrvatski narod, koji je državu stvarao, a hrvatski narod se ne štiti u Zagrebu, nego na granici BiH sa Srbijom. Umjesto da pita što država poduzima na zaštiti hrvatskih životnih interesa u BiH, tako pokaže da je stvarni hrvatski nacionalist koji brine o ukupnoj hrvatskoj naciji, Bruna nabacuje volej Plenkoviću, gubeći šanse u izbornom tijelu Hrvata u BiH, ali i u svijetu.

Kada ovim scenama dodamo krvoločnog Josipovića koji ničim izazvan pokazuje da je klanje fratara kulturološko naslijeđe, ili Čička kome su po drugi put spale gaće zbog američkog izvještaja, Plenković može doslovno ležati ispod asvaltiranog Biokova, a orasi će mu sami padati u krilo, kako je davno navijestio jedan partizanski komesar, komentirao je Marko Ljubić

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Domazet Lošo: Selefije nisu slučajno klanjale u Splitu! Trebalo ih je odmah privesti!

Objavljeno

na

Objavio

Umirovljeni admiral, poznati vojni strateg i poznavatelj geopolitičkih prilika, Davor Domazet – Lošo, izuzetno je nervozno reagirao na vijest o skupini muslimana koji su usred dana klanjali u Splitu.

Podsjetimo, jučer su sedam muškaraca odjevenih u kraće hlače i tunike, s dugačkim bradama i bijelim kapama na glavi, na splitsku Tolstojevu ulicu iznijeli šarene sagove na kojima su izveli obred klanjanja.

Koliko je ovo uobičajeno u svijetu, je li riječ o bezazlenoj molitvi ili je pak činjenica da su muškarci obzirom na odjeću vrlo vjerojatno pripadnici selefija (radikalni islamisti) zabrinjavajuća, pitanja su na koja je za dnevno.hr odgovorio Davor Domazet – Lošo:

Ovim su željeli reći: Nastavljamo ono što je započeo Dioklecijan

“To što se dogodilo vrlo je zabrinjavajuće i uznemirujuće! Apsolutno je neprihvatljivo da se ovakvo što dogodilo, a da država nije reagirala. Naše sigurnosne službe spavaju ili dangube fotografirajući i prisluškujući nebitne ljude na kavama, umjesto da su ODMAH priveli osobe koje su klanjale”, izjavio je Lošo u dahu i objasnio razlog svoje zabrinutosti.

“Kod radikalnih islamista ništa nije slučajno, sve je prožeto simbolikom. Notre Dame nije slučajno gorio uoči Uskrsa, Šri Lanka u kojem su na sam Uskrs ubijeni kršćani nije slučajna, kao što ni ovo klanjanje nakon Uskrsa u Splitu nije slučajno. Tvrdim sa stopostotnom sigurnošću da Split nije slučajno odabran!

Ovim su činom željeli reći ‘mi ćemo nastaviti tamo gdje je započeo Dioklecijan’, a znamo kakav je zločin nad kršćanima činio Dioklecijan i kako ih je progonio”, kazao je za dnevno.hr Davor Domazet Lošo.

Foto: Dalmatinski portal

 

Davor Domazet Lošo: Ništa ovdje nije slučajno! Ovo je prava istina o požaru u Parizu…

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari