Pratite nas

Pregled

Nino Raspudić: GONG je parapolitička organizacija i SDP-ov priljepak

Objavljeno

na

O predsjedničkim izborima, rezultatu te o Hrvatima i skijanju u emisiji Peti dan razgovarali su Petar Tomev Mitrikeski, Nino Raspudić, Marijana Bijelić i Lana Bobić.

Mitrikeski: Pola birača nije izišlo na izbore

Mitrikeski kaže da se na predsjedničkim izborima dogodio fenomen:

“U uvjetima kada je ono što je bilo desno u prvom krugu pobijedilo, u drugom krugu je izgubilo”.

Naglašava da veliki broj birača nije izašao na izbore.

“Pola birača nije izišlo na izbore. Milanović ima podršku jedva 29 posto svih Hrvata. Kakav je to legitimitet od 1/3 birača?”, zapitao je Mitrikeski.

“Milanović je uspio motivirati neodlučne. Grabar-Kitarović je izgubila jedan dio desnih birača. HDZ se treba zapitati zašto se to dogodilo”, ocjenjuje Mitrikeski i ističe da je Milanović bio iznimno arogantan u kampanji.

Marijana Bijelić smatra da je aktualna predsjednica učinila mnogo gafova.

“Grabar-Kitarović je počinila mnogo gafova, a neki su joj i namješteni, što je utjecalo na sukob unutar HDZ-a.”, tvrdi.

Raspudić: HDZ-u se događa jato crnih labuda

Raspudić navodi da je promašio prognozu, jer je očekivao da će Milanović izgubiti u drugom krugu.

“Zbroj Škore i Grabar-Kitarović pokazuje premoć desnog biračkog tijela. Dogodilo se nešto neuobičajeno. HDZ-ovi birači više nisu spremni gutati sve. Očekujem da će i u narednim izborima curiti HDZ-ovi glasovi. Mnogi će i dalje trpjeti Plenkovića, jer su uhljebi, a ostali to više nisu spremni. Podcijenio sam biračko tijelo HDZ-a pa se dogodilo da je kandidat, koji se obraćao manjinskom dijelu korpusa, dobio izbore.”

“Njima se događa jato crnih labuda. Procjenjuje se negativna uloga saveza s Bandićem. Oni bi bez Bandića dobili još i manje, jer je HDZ oslabljen u Zagrebu.”, ocjenjuje Raspudić.

O izlaznosti na izbore kaže: “Postoje promišljeni birači koji ne žele izlaziti na izbore jer nisu zadovoljni opcijom, dok su drugi tupo nezainteresirani.”

Raspudić: GONG je SDP-ov priljepak

Raspudić se dotaknuo i uloge GONG-a.

“GONG je parapolitička organizacija i SDP-ov priljepak.”, pojasnio je Raspudić.

“Zašto više itko doživljava GONG kao relevantan. GONG izlazi s pričom o nekom autobusu s biračima, time je stvorio atmosferu animoziteta prema biračima izvan Hrvatske. GONG nakon toga ponovno servira priču o navodnim SMS-ovima. GONG se kompromitirao po pitanju referenduma, a definitivno je bilo sumnjivo kad je njihov čelnik Zelić prešao na funkciju u SDP, čiji je GONG produžena ruka.“, ističe Raspudić.

(HRT/narod.hr)

Nino Raspudić: Zašto sam pogriješio u analizi izbora?

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Nino Raspudić: Ekstremni sekularizam zatomljuje kršćanski europski identitet

Objavljeno

na

Objavio

Teme emisije Peti dan bile su predsjedanje Hrvatske Europskom unijom te najnovija događanja u britanskoj kraljevskoj obitelji, a gosti komentatori Nino Raspudić, Petar Tomev Mitrikeski, Lana Bobić i Marijana Bijelić.

Mitrikeski je pojasnio institucije Europske Unije.

“Vijeće EU je zapravo vlada s ministrima koja je, uz parlament, donositelj odluka, a odlučuje kvalificirana većina.”, pojašnjava Mitrikeski te ocjenjuje da je predsjedanje važno za Hrvatsku.

Raspudić: Hrvatska politička elita, birokratsko predsjedanje prikazuje kao vlastito postignuće

Raspudić ne pridaje važnost rotaciji i predsjedanju.

“To je uobičajena birokratska rotacija. Imam problema s našom političkom elitom koja predsjedanje prikazuje kao vlastito postignuće. To je vijest za jedan dan, a ne ekskluziva šest mjeseci. Može Plenković vrtiti birokratske floskule, no EU je u problemima.”, kaže Raspudić te obrazlaže da je Brexit veliki udar za EU.

“Naši mediji su ponižavali razdruživanje – predstavljali su da su za njega glasovali neobrazovani i stariji, a to nije točno.”, naveo je Raspudić.

“Farage je respektabilna osoba i načeo je Uniju. EU pati od demokratskog deficita. Nema solidarnosti, priča o sigurnosti i migrantima pokazala je manjkavosti. Nije dobro napravljen prijelaz iz ekonomske u političku zajednicu. Europskoj Uniji prijeti defragmentacija”, naglašava Raspudić.

Bobić: Interes Hrvatske je proširenje na Zapadni Balkan

Bobić navodi da se “EU nalazi u vremenu najvećih izazova”, no smatra da EU treba raditi na proširenju.

“Interes Hrvatske je proširenje na Zapadni Balkan”, kaže Bobić, iako te zemlje imaju problema s vladavinom prava i korupcijom.

Bijelić: Hrvatska nema strategiju

Bijelić smatra da su teme već unaprijed određene i Hrvatska nema puno utjecaja.

“Glavni problem Hrvatske je što nemamo svoju strategiju”. Dodaje da unutar Unije postoji velika razlika između centra poput Njemačke i periferije kao što je Grčka.

Raspudić: Englezi ne žele pristati da im Šuica kreira politiku

Raspudić potom precizira manjkavosti EU.

“Nijedna zajednica ne može opstati samo na ekonomskim interesima. Što je zapravo europski identitet?”, upitao je Raspudić te naglasio da ekstremni sekularizam zatomljuje kršćanski europski identitet. Ujedno ističe demokratski deficit u nizu europskih institucija.

“Kome birokrati odgovaraju?”, nastavio je izlaganje Raspudić te se osvrnuo i na isti problem u Hrvatskoj: “Tko je ovlastio Jelenu Veljaču da formira politiku i radne skupine s ministricom i premijerom? Imamo teror nekvalificiranosti i demokratski deficit.”, upozorio je i naveo i treći problem EU – kadrovi:

“Nekad su to bili ljudi s iskustvom. Sada Englezi ne žele pristati da im Šuica kreira politiku.” (HRT/narod.hr)

Ivica Šola: EU postaje imperij na štetu čovjeka i država i država nacija

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Kujundžić: Ministarstvo zdravstva nema evidentiranih isplata prema tvrtki Smart Medical

Objavljeno

na

Objavio

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u subotu je opovrgnuo navode Telegrama da je Ministarstvo zdravstva isplatilo 4,7 milijuna kuna tvrtki Smart Medical d.o.o., za koju se navodi da je u vlasništvu nekadašnjeg poslovnog partnera obitelji Kujundžić, te tvrdi da Ministarstvo nema evidentiranih isplata prema toj tvrtki.

Kujundžić u priopćenju navodi i kako će u slučaju novih iznošenja neistinitih informacija potražiti pravnu zaštitu radi zaštite svog ugleda i ugleda Ministarstva zdravstva.

Telegram je u subotu objavio članak u kojem navodi da je u posljednje dvije godine iz proračuna Ministarstva zdravstva isplaćeno 4,7 milijuna kuna prvom susjedu i nekadašnjem poslovnom partneru obitelji Kujundžić.

Do milijunskih isplata tvrtki Smart Medical d.o.o. Nevena Mrkše, tvrdi Telegram, došlo je za mandata ministra Kujundžića, u 2018. i 2019. godini, dok je sporna tvrtka osnovana početkom prosinca 2016., manje od dva mjeseca nakon što je Milan Kujundžić stupio na dužnost.

“Uvidom u knjigovodstvenu evidenciju Ministarstva zdravstva od 2015. do danas nema evidentiranih isplata prema navedenoj tvrtki. Ovom prigodom također želim najaviti kako ću u slučaju novih iznošenja neistinitih informacija potražiti pravnu zaštitu u cilju zaštite kako mog osobnog ugleda, tako i Ministarstva zdravstva”, stoji u priopćenju ministra Kujundžića. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari