Pratite nas

Događaji

Nino Raspudić i Ivan Šušnjar o medijskoj kulturi u BiH

Objavljeno

na

Večeras je u Dvorani hercega Stjepana Kosače održana tribina pod nazivom ”Medijska kultura ili kultura manipulacije”

Gosti na ovoj tribini bili su Nino Raspudić i Ivan Šušnjar, dok je moderator programa bio Vlatko Marinović.

Na tribini se razgovaralo o stanju medija u BiH, odnosno medijske kulture u BiH, o javnim medijima kao kreatorima iskrivljene slike stvarnosti:

”Mostar prezentiraju ako grad slučaj i on jeste grad slučaj. Mostar je svjetski fenomen koji treba istraživati, jer funkcionira uz sve probleme i izbore kojih dugo nije bilo”, rekao je između ostalog Nino Raspudić hrvatski filozof, književnik, književni kritičar, prevoditelj, publicist i politički analitičar.

Naime, na javnoj tribini “Medijska kultura ili kultura medijske manipulacije” koja je održana u četvrtak navečer na bini velike dvorane Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, pored ine Raspudića govorio je i i Ivan Šušnjar, analitičar, kolumnist, vlasnik i urednik portala Poskok.info., dok je cijeli program moderirao Vlatko Marinović.

”Mostarci imaju specifičan identitet, i Mostaraca i Hercegovaca. Ali Mostar je grad koji se ujedinjuje ali mu to ne daju. Ljudi se na dnevnoj bazi i u svakodnevnoj interakciji druže, ali im politika to ne dozvoljava. Nekome ne odgovara da Mostar kao teritorij ‘zajedničkog zločinačkog poduhvata’ živi ujedinjen. Periodično se pojavljuju neke ekipe koje pričaju o ugroženosti i stvaraju drukčiji privid, netko uz Sarajeva razdire Mostar”, kazao je Šušnjar.

Sugovornici su raspravljali i o stanju medija u Bosni i Hercegovini, te o javnim medijima koji su kreatori iskrivljene slike stvarnosti, podstrekači stalnih društveno-političkih podjela, te čuvari državotvorne iluzije.

”Prije nisu postojali slobodni mediji, bili su samo partijski, nakon toga dolazi rat a s njim i ratni mediji koji šire ratnu propagandu. Nakon toga dolaze privatni mediji i komercijalni koji slijede profit. Sada su na scenu došli novi mediji i društvene mreže. A trenutno jedan od glavnih problema u BiH je nepostojanje javnog RTV servisa”, poručio je Raspudić.

Šušnjar se nadovezao na temu govoreći kako je za njega posebno frustrirajuća tema medija u BiH.

”Ironično ću reći mediji rade sjajan posao, rade ono što im je svrha – nastavak rata. Kažu što je oružje u ratu to su mediji u miru, a nama rat nije završio. Građani su u potpunosti razoružani. To je ta naša kultura medija”, kazao je Šušnjar dodajući kako svaki narod koristi medije za svoje svrhe.

”Srbi preko svojih medija brane RS, Bošnjaci preko svojih medija promoviraju svoje ciljeve, a Hrvati, Hrvati ne postoje u medijskom svijetu. A upravo ovi mediji postaju snaga koji utječu na politiku i kreiranje javnog mišljenja”, rekao je Šušnjar.

Raspudić je dodao kako na razini države ne postoji medij koji bi vjerno i podjednako pratio sva tri naroda.

”Kada bi se takav medij spojio emitirao bi tišinu. Pojedini manji mediji objavljuju sofisticirane tekstove, dok primjerice veliki mediji u posljednje vrijeme postavljaju pitanja svojim sugovornicima kao osnovnoškolci. A svojim pitanjem odmah oblikuju gledatelje, što je nedavno uradio i N1”, kaže Raspudić navodeći primjer kako je nedavno gostovao u emisiji Amira Zukića koji ga je na samom početku emisije nazvao ‘hrvatskim radikalistom’ i ustašom.

Šušnjar i Raspudić su se složili kako međunarodna zajednica preko medija gura svoje interese i favorite.

Međunarodna zajednica je dala puno novaca, u medije i NVO promovirajući svoje interese, kaže Raspudić, dodajući kako se takvo nešto ne može održati silom.

”Veliki mediji postaju sve manje važni. Primjerice u Americi su svi veliki mediji podržali Hillary, te su vodili prljavu kampanju protiv Trumpa, no on je ipak pobijedio. Vrijeme je da se počnu koristiti društvene mreže, jer neki post bude pregledan više puta nego što pojedini mediji u BiH imaju tiraž”, kazao je.

Dodao je kako je ’90-tih bio nedostatak hrvatskih političara koji bi poradili na pitanju funkcioniranja javnog RTV servisa.

Šušnjar je dodao kako je svijet postao ”hedline”, naslov koji kreira mišljenje i kratka vijest.

”Facebook i Twitter sve više utječu na ljude i to je kultura u kojoj mi danas živimo”, rekao je i dodao kako će se politika morati naviknuti na tu kulturu.

”Međunarodna zajednica kada je dolazila nije znala da smo i mi manipulatori, upali su u grotlo fašističkih kolumnista, navodnih predstavnika demokracije kao što su Slavo Kukuć i Lagumdžija (Zlatko, op.a.), koji galame i govore urednicima što treba biti u dnevniku, a za to nemaju nikakvih sankcija i kao takvi postaju sve čvršća veza s OHR-om koji nameće razne politike”, zaključio je Šušnjar.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

VUKOVAR – Komemoracija kod Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

FAH

Komemorativnim skupom u dvorištu vukovarskog Veleprometa, u kojemu je srpski agresor još u rujnu 1991. otvorio prihvatni logor kroz koji je tijekom okupacije Vukovara, po podacima Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), prošlo oko 10.000 branitelja i civila, započelo je  obilježavanje dana sjećanja na žrtve ubijene na tome mjestu.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a misu zadušnicu služi će povjerenik za pastoral branitelja Đakovačke i osječke nadbiskupije, velečasni Stanislav Šota.

U hangarima u kojima su bili zatočenici postavljena je izložba novinskih tekstova i fotografija o stradanjima u srpskim logorima.

Prigodnim programom “Ovčara, vječna rana” te polaganem vijenaca i paljenjem svijeća obilježit će se i 26. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari nedaleko od Vukovara.

U Župnoj ckrvi Kraljice mučenika bit će služena misa zadušnica za žrtve s Ovačer.

Novinarsko-književničkim susretom “Grad-to ste vi” Vukovarci će se prisjetiti na Ovčari ubijenog ratnog izvjestitelja i urednika Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića, čime će i završiti program obilježavanja 26. obljetnice stradanja Vukovara u Domovinskom ratu i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari