Connect with us

Politika

Nino Raspudić: Kao građaninu nelagodu mi stvara fanatična vjera premijera u EU institucije

Objavljeno

on

Saborski zastupnik Mosta Nino Raspudić gostovao je u N1 Studiju uživo gdje je komentirao aktualnu situaciju s koronavirusom i skepsu oko cjepiva AstraZenece, ali i zavrzlamu oko izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Komentirajući odluku predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da predsjedniku Zoranu Milanoviću vrati na doradu prijedlog za predsjednicu Vrhovnog suda, Nino Raspudić je rekao:

“Žalosno je da je ta ustavno-pravna zavrzlama prenesena u Sabor. Sve je to loša situacija koja će dovesti do dodatnog urušavanja ugleda institucija. Vidjeli smo to na odnosu predsjednika i premijera, a loptica se prebacuje i na Sabor. Trebat će presjeći Ustavni sud, po mom mišljenju.”

“Ostaje pitanje zašto, ako je predsjednik bio svjestan da istječe mandat dosadašnjem predsjedniku suda, zašto svoju kandidatkinju onda nije provukao kroz tu proceduru koja je određena zakonom i postoji. Zašto to nije učinio, je li nije bio svjestan, treba pitati njega.

No sve skupa je loša situacija u kojoj će morati presjeći Ustavni sud, a mi moramo razmisliti kako dati bolji zakonski okvir tom izboru da opet ne dođemo u tu situaciju. Mislim da taj dodatak iz 2018. treba ili ukloniti li ga ojačati. Bilo koja varijanta je bola od situacije u kojoj se nalazimo danas”, dodao je.

Napominje da će oni glasati protiv u Saboru: “Glasat ćemo protiv. Iskusili smo već samovolju predsjednika Sabora na svojoj koži. Kad su bili svjesni da nemaju većinu pa nije stavio naš pijedlog na glasanje za ukidanje članarine u HGK. U tome ga ne treba ojačavati da on može odlučivati što će doći u sabornicu, a što ne, to je osnovni razlog zašto sam protiv.”

Na pitanje treba li ojačati ulogu Državnog sudbenog vijeća i kako komentirao prijedlog Županijskog suda u Osijeku za suspenzijom dvoje sudaca, ako se Mamićeve snimke pokažu autentične, Raspudić ističe da je cijela situacija zastrašujuća.

“Ovo je zastrašujuće što je osuđenik Mamić izrekao, time je nateretio sebi. Priznao je više godina zatvora nego je dobio presudom. Podmićivanje sudaca, kupovina presuda, kadroviranje prilikom izbora čelnika suda u Osijeku… Ako se to pokaže istnitim, treba nam dubinski reset hrvatskog pravosuđa.

Iznio je imena, mjesta, cijene, ali nije na nama da to ocjenjujemo. Već pet mjeseci je taj stick upućen nadležim tijelima, pitanje je bi li se išta napravilo da se nije oglasio. Što se njega tiče, jedino treba doći na izvršenje kazne u Hrvatsku, a ove optužbe treba istjerati na čistac”, rekao je.

Obustava cijepljenja AstraZenecom

Kad je u pitanju cijepljenje u Hrvatskoj, Most je predložio da se privremeno obustavi cijepljenje AstraZenecom.

“Zatražili smo u Saboru da se privremeno u Hrvatskoj obustavi cijepljenje AstraZenecom dok se ne razjasni situacija. Naši vladajući demonstriraju neku vrstu eurofanatizma gdje se vjeruje europskim institucijama… Sad je EMA rekla, ali ni oni nisu rekli kategorički, nego su ostavili mogućnost da se simptomi vezuju. To je konfuzna situacija, a kao rezultat imamo odustajanje ljudi od cijepljenja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari