Connect with us

Gospodarstvo

Nino Raspudić: Knjiga je uznemirujuća, šokantna, ali i vrlo argumentirana

Objavljeno

-

“Slom lažnog proroštva” naslov je knjige HDZ-ova saborskog zastupnika Gorana Marića predstavljene u srijedu u zagrebačkom hotelu Westin, u kojoj autor iznosi svoje viđenje uzroka i razmjera gospodarske krize u Hrvatskoj, detektira krivce za loše stanje gospodarstva, ali i nudi određena rješenja.

[ad id=”68099″]

HDZ-ov saborski zastupnik Goran Marić predstavio je sinoć u zagrebačkom hotelu Westin knjigu “Slom lažnog proroštva”, u kojoj iznosi svoje viđenje uzroka i razmjera gospodarske krize u Hrvatskoj, ali i detektira krivce za loše stanje gospodarstva. Rijetko se kad ovoliki broj okupio na promociji jedne knjige. Autor knjige kaže da je knjigu odlučio napisati kad mu se učinilo da je “poremećaj veći nego što bi trebao biti”. – Moje pisanje je smanjivanje duga Hrvatskoj – rekao je Marić.

– Knjiga je mučna i uznemirujuća, u nekim stvarima šokantna, ali i vrlo argumentirana. Ipak, ona ostavlja prostor nade jer dobro detektira uzroke krize, ali i nudi recepte za njezina rješenja. Podići će puno prašine jer detektira krivce. Ovo je bacanje rukavice u njihovo lice i bio bi minimum pristojnosti da odgovore – rekao je Nino Raspudić.

Profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Drago Jakovčević vjeruje da Marić u knjizi iznosi neoborive argumente, poput onoga da je Hrvatska od 1994. do 2014. godine ukupno ostvarila čak 900 milijardi kuna minusa u vanjskotrgovinskoj bilanci, ali i da jedan poduzetnik koji je utajio 500 milijuna kuna nije doživio porezni nadzor.

– Knjiga kritički i otvoreno suočava čitatelja s uzrocima i razmjerima katastrofalnog stanja hrvatskog gospodarstva, čemu je kumovalo lažno proroštvo, čiji su vinovnici lažni proroci, koji su sudjelovali u donošenju loših političkih odluka i krivih ekonomskih procjena.

Ovo je hrabro i odvažno svjedočanstvo – kazao je dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Tonči Matulić.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Ivan Lovrinović rekao je da mu, s obzirom na okupljene uzvanike, nakon silnih podjela u društvu izgleda kao da ga je netko padobranom izbacio u neku drugu sredinu. “Ovo je teška kriminalna priča iza hrvatske pretvorbe i privatizacije, a Marić intrigantnim stilom privlači čitatelja ekonomskim temama”, opisao je Lovrinović, zaključivši kako je knjiga “svojevrsna optužnica za sve koji su bili kumovi današnje teške situacije”.

Među ostalima, bio je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i potpredsjednici Dragica Zgrebec, Tomislav Čuljak i Željko Reiner te bivši predsjednik Sabora Luka Bebić, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Na predstavljanje su došli i pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, rektor Zagrebačkog sveučilišta Damir Boras, akademici Zvonimir Baletić i Ivan Aralica generali Miljenko Galić, Damir Krstičević, Milenko Filipović te Mladen Markač, a posebnim pljeskom pozdravljen je predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari