Connect with us

BiH

Nino Raspudić: ‘Moguć je i rat i raspad BiH’

Objavljeno

-

„Moguć je i rat i raspad BiH“, kazao je zastupnik Mosta u Hrvatskom saboru Nino Raspudić za Kompas RTV-a Herceg-Bosne i objasnio kako nas povijest uči da nikad nikakve opcije ne treba isključiti, ali da ono što je doista najvrjednije, gdje se nikada neće pogriješiti, je politika mira i pravde.

„Ne može se voditi dijalog s onima koji pozivaju na sukob. Ono eventualno zašto to vrijedi ponavljati je obraćati se bošnjačkoj javnosti, biračima tih stranaka jer su i oni sluđeni ovakvom politikom, a političkoj klasi poput Izetbegovića ili ovih još ekstremnijih tobože građanskih stranaka objašnjavanje je gubljenje vremena“, rekao je Raspudić.

Pokušaje ukidanja konstitutivnosti naroda ocijenio je zločinačkom politikom. „Zločinačka, jer demontira samu bit Daytonskog mirovnog sporazuma“.

Na upit urednika i voditelja Miroslava Vasilja što ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona Raspudić je naveo kako to može biti i svojevrsna prilika. „Treba učiniti sve da do toga ne dođe, nije to u našim rukama. Moramo nastojati izbjeći udar glavom u zid. Međutim, ako on i dođe nije kraj svijeta može poslužiti za neko otrježnjenje, ali definitivno nazad nema.“

Naglasio je kako je moralna prednost Hrvata u BiH što za sebe doista ne traže ništa što ne bi dali drugim narodima. „Ni jedan Hrvat u BiH ne mašta o tome da on odredi tko će predstavljati Bošnjake ili Srbe u Predsjedništvu ili Domu naroda. Onda to daje i moralnu težinu zahtjevu na temelju onoga što stoji u Ustavu, odnosno Aneksu četiri mirovnog sporazuma – da tražiš za sebe ono što ti pripada“, rekao je Raspudić.

Ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona smatra da se Republika Hrvatska ne treba postavljati na način da legitimnim predstavnicima Hrvata govori što bi trebali činiti.

„Hrvatska treba dati maksimalnu potporu interesima Hrvata u BiH onako kako ih artikuliraju njihovi legitmni predstavnici. Hrvatski narodni sabor bi žurno, koliko je danas, trebao započeti s ozbiljnim zasjedanjem i napraviti strategiju što ako do promjene Izbornog zakona ne dođe“, objasnio je Raspudić.

Da je on u nekoj od hrvatskih stranaka u BiH kaže već bi danas počeo razgovore i tražio što širi konsenzus među hrvatskim političkim strankama i široj zainteresiranoj javnosti za bojkot izbora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari