Pratite nas

Kolumne

Nino Raspudić: Prekvalifikacija za nova vremena

Objavljeno

na

Izgleda kako je već odavno osnovni preduvjet za napredovanje u hrvatskoj političkoj “eliti” to da ti imaju nešto u ladici. Čovjek s greškom, s mrljom, već samim time što je ucjenjiv dovoljno je kvalificiran za visoku politiku. Njega po potrebi imaš za što uhvatiti, pa se, samo naizgled paradoksalno, na njega možeš uvijek i osloniti.

A ne kao oni bez glave i repova, golje o kojima u ladici DORH-a nema ništa. Takve je u napredovanju bolje stopirati na vrijeme. Za ladicu nikada nije kasno. Može se otvoriti i nakon sedam i nakon 27 godina. Još je najbolje kad mu je samo malo provjetriš, odškrineš tek toliko da malo dima iz ladice zasmrdi u medije, samo da ga podsjetiš što sve imaš. Onda tek bude kuš i poslušan, iz straha da se ladica ne bi otvorila do kraja.

No što ako glavni otvarači ladica imaju i svoje ladice? To onda usložnjava igru. Pogotovo ako su ladice negdje drugo, iz nekih prošlih vremena i režima. Ladica je jedan, a korito drugi temeljni pokretač hrvatske politike, jedno funkcionira kao batina, drugo kao mrkva.

Primjerice, briselsko ili NATO-vo korito. Pa ti se smiješi ako zaslužiš dovoljno plusića, primjerice, ako ne talasaš previše oko procesuiranja ratnih zločina i rasvjetljavanja “nekih sukoba koji su ovdje postojali prije 15-ak, 20 ili 25 godina”, nego činiš sve da se Vučićevu Srbiju što prije prevuče u okrilje euroatlantskih integracija.

U takvoj situaciji onda povlačiš i naizgled nelogične, politički samoubilačke poteze, zoveš Vučića u posjet i tetošiš ga, a okrećeš glavu od Vukovaraca koji građanskim apelom žele ukazati na neprocesuiranje ratnih zločina, piše Nino Raspudić / Večernji list

Neki plešu kako im se svira zbog ladice, neki pogledavajući korito, a neki iz oba motiva. No strah i pohlepa su dugoročno slaba vezivna tkiva tako da družba već pomalo puca i rašiva se na sve strane. Sve bi to moglo biti i zabavno da se istovremeno ne razvaljuju institucije i ne čini dugoročna, teško popravljiva šteta poput one na području obrazovanja kojeg je HDZ prepustio svom patuljastom vjerolomnom političkom partneru kao igračku za zabavljanje javnosti, e da se ne priča o energetici i drugim motivima i poslovima.

Ivan Vrdoljak, predsjednik moćnog HNS-a, ovog se tjedna na pitanje što će biti s profesorima povijesti i biologije nakon što u strukovnim školama ukinu te predmete u sklopu pilot-projekta tzv. dualnog strukovnog obrazovanja, retorički zapitao: “Mislite da moje dijete, ako ide za zidara, treba povijest?” A onda, sugerirajući profesorima da se prekvalificiraju izvalio: “Zašto profesor povijesti ne bi mogao postati profesor informatike?”

Izjava je višestruko problematična. Prvo, ako bismo i prihvatili da biologija i zemljopis nisu nužni u strukovnim školama, osnovne spoznaje iz povijesti se tiču svakog građanina i morale bi biti, u odgovarajućoj mjeri, dio svakog srednjoškolskog programa. HNS-ovi neošuvarovski reformatori neskriveno postupaju u duhu njemačke izreke – što gluplji seljak to bolji krumpir. Ne treba biti zaneseni utopist, već je sasvim dovoljno pogledati oko sebe da bi se uvidjela štetnost takvog pristupa.

Netko tko završi strukovnu školu sutra će možda i bolje zarađivati od nekih s fakultetskim diplomama. U Zagrebu se dobrog stolara ili keramičara čeka po tri mjeseca. Neki od njih će postati i poduzetnici, zapošljavati druge, imati težinu u svojoj zajednici i utjecati na nju. Svi oni će biti birači. Zar se na njih ne bi trebalo odnositi ono: “povijest je učiteljica života”?

Reformatori, koje je bolje nazvati rasformatorima hrvatskog školstva posprdno spominju – što će zidaru Arpadovići? No, toliko je važnih, ali i zanimljivih stvari u povijesti, toliko lekcija koje slobodan čovjek treba usvojiti i ta nastava, ako je dobro odrađena, ne svodi se samo na štrebanje godina i starih dinastija već na usvajanje bitnih lekcija iz prošlosti za bolje razumijevanje sadašnjosti i osviješteno postupanje u budućnosti.

Neka onda barem otvoreno kažu da ljude koji će pohađati strukovne škole smatraju idiotima. Upravo tako. Idiotima. Naime, grčka riječ “idiotes” označavala je primarno one koji ne sudjeluju u javnom životu i poslovima, već žive zatvoreni u svoju privatnu sferu. Zidara valjda treba svesti na ljudski stroj za zidanje kojem ne treba nikakve druge svijesti ni naobrazbe.Osobno ne mislim da su strukovnjaci idioti niti da to ikada trebaju postati. Dapače. Neke od kvalitetnijih razgovora o politici i društvu vodio sam zadnjih godinu dana sa stolarom i molerom koji su mi radili u stanu.

Obojica zapošljavaju i druge, rade puno, dobro zarađuju, pretovareni su poslom tri mjeseca unaprijed, prate sve, naročito politiku, razumiju temeljne probleme države i sistema, jer ih osjete na svojoj koži kao mali poduzetnici, rezoniraju vrlo trezveno. Otkud uopće pomisao da bi se osnove spoznaje iz povijesti trebale ticati PR-ovca, inženjera šumarstva ili zubara, a ne bi keramičara ili stolara?

Možemo raspravljati o tome kakvi bi ti nastavni sadržaji trebali biti, to ne mora biti gradivo na razini gimnazijskog i nije ni to bilo ni do sada, ali osnovne spoznaje iz društvenog i humanističkog područja treba unutar škole pružiti svakom učeniku, jer oni nisu samo buduće meso na tržištu rada već su i osobe i građani.

Vrdoljak se dan kasnije zbog svoje izjave ispričao, za razliku od ministrice Divjak koja je izjavljivala iste stvari, samo nešto manje primitivno. Njena tvrdnja kako su učenici strukovnih škola imali opće obrazovane predmete u osnovnoj školi je promašena, jer nisu isti interesi i ista sposobnost promišljanja svijeta sa sedamnaest i s dvanaest godina.

Ministrica iz Vrdoljakova šešira izjavila je: “očekujemo da se profesori prekvalificiraju kada je to potrebno i da svi učimo cjeloživotno. I ja kao ministrica i kao sveučilišna profesorica nikad ne prestajem učiti.” Jedino što je neupitno naučila, nakon debakla u utrci za rektora, je da se ambicije mogu realizirati i lakšim putem – dovoljno je u pravom trenutku biti uz pravu stranku i evo je, bez ikakvog legitimiteta i političke težine, kako s guruom Vrdoljakom za leđima vodi jednu od najvažnijih i najosjetljivijih reformi u suvremenoj Hrvatskoj.

I još imaju obraza govoriti o prekvalificiranju kao univerzalnom rješenju.Izjavom “zašto profesor povijesti ne bi mogao postati profesor informatike” Vrdoljak je na prvi pogled uvrijedio profesore povijest, ali u stvari je još više ponizio profesore informatike i njihovu struku, jer ispada da se profesor povijesti preko noći može prekvalificirati za nešto što su oni studirali četiri ili pet godina. Iz HNS-ove perspektive to možda i izgleda tako. Oni su se prekvalificirali iz SDP-ovih partnera, na čijoj su listi ušli u Sabor, u HDZ-ove priljepke.

Njihov kadar se u šezdesetim godinama sa srednjom cestovnom i bez ikakvog diplomatskog iskustva može čudesno prekvalificirati za konzula u New Yorku, pa zašto onda ne bi profesor povijesti mogao predavati informatiku ili obratno?

Čudi me da Vrdoljak nije sugerirao profesorima povijesti u strukovnim školama, barem onima muškog spola, da se prekvalificiraju za slikanje spolovilom, što je talent koji se danas u Hrvatskoj iznimno cijeni, barem sudeći po Novoj TV. Novi hrvatski heroj dolazi iz slobodarske Kanade, zove se Brent Ray Fraser i u nedjelju je u prime timeu, u emisiji “Supertalent” Nove TV, predstavio svoj “talent”, točnije kvalifikaciju, koja se sastoji u slikanju na platnu pomoću spolovila. Tu emisiju najviše gledaju djeca, kojoj se šalje napredna poruka kako je normalno da se čovjek pred svima skine gol, uhvati za vršnjaka i nešto zabavno njime radi. Vjerojatno je to silno zabavno i pravobraniteljici za djecu i DORH-u, jer još uvijek nema nikakve reakcije.

Čovjek koji mrlja kurcem po platnu heroj je hrvatskih medija, neka vrsta Vlahe Bukovca 21. stoljeća. U jednom od ranijih intervjua umjetnik nas je i pobliže upoznao sa svojim radom: “Koristim boju kako bih masturbirao. Svršim na svakoj svojoj slici. Zapravo je potpisujem vlastitim DNK-om.” Ne zna se je li potpisao i portret ushićenog člana žirija kojeg je naslikao pred hrvatskim gledateljstvom u prime time-u, kojem je slikarska alatka bila zaklonjena, dok ostaje nepoznato je li među onima koji su u studiju mogli uživati u cjelini prizora bilo maloljetnika.

Ne zna se hoće li nove slikarske tendencije predstavljene širokoj javnosti na Novoj TV ući u novi kurikulum nastave likovnog odgoja. Sudeći po vrijednostima koje promiču HDZ i partneri ne bi čudilo da angažiraju kanadskog umjetnika da osebujnom tehnikom napravi portret aktualnog predsjednika Sabora koji bi, uz bok ranijima, krasio svečanu saborsku dvoranu Ante Starčevića.

Nino Raspudić / Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Kolumne

Višnja Starešina: Hroslavijske zlatne kočije za Budimira Lončara

Objavljeno

na

Objavio

Obećala sam sama sebi da neću napisati ni riječ o odluci zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića da dodijeli Medalju Grada Zagreba Budimiru Lončaru.

No nisam mogla održati obećanje nakon što se sam Budimir Lončar pohvalio Jutarnjem listu:

“Ako postoji nešto na što sam ponosan, onda je to moje sudjelovanje u radu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kada je uveden embargo na uvoz oružja u Jugoslaviju.” (Jutarnji list, 13. veljače 2019.).

Zato, ipak, evo nešto o razlozima za ponos Budimira Lončara.

Najprije ponešto o političko-vojnom kontekstu u kojem je donesena rezolucija Vijeća sigurnosti 713, kojom je 25. rujna 1991. nametnut embargo na uvoz oružja.

JNA do toga trenutka nije uspjela blitzkriegom pokoriti Hrvatsku, što bi joj svijet bio tolerirao. Na međunarodnom političkom planu usporedno su trajala dva procesa. Uz poticaj Vatikana i Austrije, Njemačka se počela i javno zalagati za međunarodno priznanje Hrvatske, piše Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija

Na drugoj strani, Velika Britanija je, uz Francusku potporu, činila sve kako bi spriječila ili barem odgodila to priznanje i dala JNA još jednu, jesensku šansu da pokori Hrvatsku i tako zadrži jugoslavenski okvir (i) buduće državne zajednice.

U skladu s takvim političkim ciljevima Velika Britanija je pripremila nacrt rezolucije 713, kojom će se nametnuti embargo na uvoz oružja za cijeli prostor tadašnje Jugoslavije. Rezoluciju je sponzorirao i SAD, koji je tada vodio politiku nemiješanja i embargo mu je služio kao način držanja sukoba pod nadzorom.

Izručena na pladnju

Kao i uvijek u Vijeću sigurnosti, rezolucija je trebala biti rezultat kompromisa. Hrvatskoj susjedne države Austrija i Mađarska požurivale su sjednicu Vijeća sigurnosti kako bi “razmotrilo pogoršanje situacije koja izaziva ozbiljnu zabrinutost u regiji” (pismo Austrije).

Velika Britanija je takvu internacionalizaciju krize uvjetovala odredbama o embargu na uvoz oružja. Međutim, kako je to prvi ukazao britanski ekspert za međunarodnu sigurnost i ratne studije, profesor James Gow, rezoluciju o embargu ne bi bilo moguće donijeti bez izravne pomoći Budimira Lončara.

Naime, barem je Kina kao stalna članica Vijeća sigurnosti bila spremna uložiti veto (J. Gow, The Serbian Project and Its Adversaries, str. 92.- 93.). Kina nije željela prihvatiti presedan da Vijeće sigurnosti nametne uvoz oružja bilo kojoj suverenoj državi članici UN-a bez njezine suglasnosti. Zbog kineskog protivljenja Vijeće sigurnosti je tjedan dana bilo blokirano oko rezolucije.

No tada se uključuje Budimir Lončar kao vanjskopolitički ministar raspadajuće Jugoslavije. Preko Darka Šilovića, tadašnjega jugoslavenskog veleposlanika pri UN-u u New Yorku, pismenim putom traži žurnu sjednicu Vijeća sigurnosti i zahtijeva da joj osobno prisustvuje.

Sjednica je sazvana već sljedećeg dana. Budimir Lončar je kao prvi govornik osobno pozvao Vijeće sigurnosti da Jugoslaviji nametne embargo na uvoz oružja i tako omogućio jednoglasno prihvaćanje Rezolucije 713.

Razoružana i u to vrijeme goloruka Hrvatska time je ostala nasuprot tada četvrtoj vojnoj sili u Europi (JNA) bez mogućnosti legalne kupnje oružja sve do okončanja rata (jer za ukidanje embarga ponovno je potrebna suglasnost svih stalnih članica Vijeća sigurnosti), izručena je na pladnju jesenskoj ofenzivi JNA i srpskih paravojski, koji su potom četvrtinu hrvatskog teritorija okupirali i etnički očistili. Vijeće sigurnosti se ponovno uključilo tek u čuvanje njihovih ratnih stečevina preko UNPROFOR-a.

Takva je to bila Lončarova internacionalizacija, koju sam podrobnije opisala i u svojoj knjizi “Vježbe u Laboratoriju Balkan: Rat i mirovni proces 1991-1995”.

Dugoročno, nametnuti embargo učvrstio je pozicije starih struktura jugoslavenske duboke države koje su imale pristup ilegalnoj trgovini oružjem.

I to je početak pretvaranja tek stvorene Hrvatske u Hroslaviju, koje je do danas toliko uznapredovalo da je postalo mainstrem, da Budimir Lončar može javno iskazati svoj ponos zbog sudjelovanja u nametanju embarga. A kako da ne bude ponosan kada njegovi suradnici i njegovi pioniri danas upravljaju hrvatskim, odnosno hroslavijskim institucijama?

Prof. Ante Nazor o ulozi Budimira Lončara u procesu osamostaljenja RH

Zato mislim da zbilja nije pravedno da oni danas nose funkcije, titule i odličja a da se on, njihov politički otac i guru, mora zadovoljiti tek skromnom Bandićevom medaljom. Veličini doprinosa Budimira Lončara priličilo bi zapravo jedno posebno odličje.

Primjerice – Hroslavijske zlatne kočije. Pod uvjetom da se u njima svaki dan uz svog mentora Lončara javno proveze po jedan od njegovih uspješnih pitomaca.

Tako bi Budimir Lončar mogao biti dodatno ponosan i zadovoljan učinjenim. A i Hrvati bi dobili bistriju sliku: tko je tko u Hroslaviji?

Višnja Starešina / Slobodna Dalmacija

 

Novinarka Bujice pitala Budu Lončara: Imate li grižnju savjesti zbog svega što ste učinili protiv Hrvatske?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Kolumne

El-Mudžahed – U BiH su došli nakon ratovanja u Afganistanu. Išli su u džihad po cijelom svijetu

Objavljeno

na

Objavio

Amerika i Saudijska Arabija određuju nam mjesto džihada. Nakon Afganistana, oni su nam odredili da dođemo u BiH i ratujemo protiv Hrvata i Srba”, kazao mi je još 1994. godine Fares Said Ahmed, bivši pripadnik brigade El-Mudžahed, koji je u BiH došao iz Afganistana gdje je ratovao protiv SSSR-a.

Fares je bio pripadnik egipatske islamističke terorističke organizacije Al Gamma’e al-Islamiyye, čiji su članovi za osvetu zbog nestanka Fuada Qasema, po nalogu vođe vojnog krila Al Gamma’e Al-Islamiyye Muhammada Shawki al-Islamboulija, zeta smaknutog vođe Al-Qa’ide Osame bin Ladena, postavili autobombu ispred policijske uprave u Rijeci 20. listopada 1995. piše Hassan Haidar Diab / Večernji list

Iz BiH u Čečeniju

Ovih dana ponovno se aktualiziralo pitanje brigade El-Mudžahed u regiji nakon što je 43-godišnji Edin Gačić ubio susjeda Suada Sultanića i policajca Mahira Begića te je nakon nekoliko dana bijega naposljetku i ubijen u razmjeni vatre sa specijalnom policijom u blizini Kiseljaka u središnjoj Bosni.

Iako za Gačića kažu kako je sadistički ubojica koji je za vrijeme rata u BiH nemilosrdno ubijao kao pripadnik brigade El-Mudžahed, a s druge strane pojedini tvrde da je bolestan, ono što je evidentno da je upravo brigada El-Mudžahed bila sjeme terorističke organizacije Islamske države koja je nemilosrdno ubijala u Iraku i Siriji, s obzirom na to da su pripadnici te brigade putovali s jednog ratišta na drugi.

Čak šestorica terorista koji su izveli teroristički napad na Svjetski trgovinski centar u New Yorku i Pentagon bili su pripadnici brigade El-Mudžahed, ili su nakon rata bili obučavani u kampovima na teritoriji BiH.

Khalid al-Midhar, pilot koji se zrakoplovom zabio u WTC u New Yorku i Muhamed Ata, koji poginuo tijekom terorističkog napada, bili su pripadnici brigade El-Mudžahed i imali su putovnicu BiH, navedeno je u Izvještaju zajedničke Komisije američkog Senata i Kongresa neposredno nakon terorističkih napada 11. rujna.

U ožujku 2004., utvrđeno je da je i drugi pilot, Navak Elhamzi, također sudjelovao u ratu u BiH kao pripadnik brigade El-Mudžahed.

– Iako je ideja šeika Abdullaha Azzama, koji je osnovao brigadu El-Mudžahed u Pakistanu koja se borila protiv vojske SSSR-a u Afganistanu, bila oslobađanje Palestine, nismo nakon njegove smrti smjeli govoriti o Palestini, već smo čekali naredbu iz Saudijske Arabije kamo ćemo ići dalje na džihad – govorio je Fares opisujući njihov put iz Afganistana do BiH.

– Rečeno nam je samo da idemo pomoći našoj braći muslimanima u BiH. U Pakistan su po nas došli zrakoplovi iz Saudijske Arabije te su nas prebacili u glavni grad Rijad gdje smo boravili nekoliko dana prije nego su nas prebacili u Zagreb, zatim u Split i dalje automobilima do srednje Bosne. Nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma opet su Amerika i Saudijska Arabija odlučile da džihad nastavimo u Čečeniji i to opet protiv Rusa.

Po završetku rata u BiH, grupirali su pripadnike brigade El-Mudžahed u Bihaću koji su željeli nastaviti džihad te su ih ponovno zrakoplovima Saudijske Arabije iz Zagreba prebacili u Saudijsku Arabiju te naposljetku u Čečeniju.

S obzirom na to da moje priključenje brigadi El-Mudžahed u Pakistanu bilo isključivo radi oslobođenja Palestine, odbio sam otići u Čečeniju i ostao sam u BiH – govorio je Fares koji je do napada na Ameriku 2011.godine živio u Zenici u BiH, ali je nakon tog napada, zbog velikog pritiska bosanske vlasti, napustio teritorij BiH kao i većina od 5 tisuća stranih boraca.

Fares Said Ahmed, bivši pripadnik brigade El-Mudžahed danas živi u jednoj od skandinavskih zemalja gdje je dobio i politički azil.

13. kolovoza 1993. godine, tadašnji zapovjednik armije BiH, general Rasim Delić, u sastav 3. korpusa Armije BiH uveo je odred El-Mudžahed. Pitoreskna sela u dolinama Lašve, Bile i Bosne postala su prve baze mudžahedina.

Hrvati i Srbi vrlo su brzo postali prijetnja uspostavi islamističkog poretka u BiH koji je nosio vehabijsko-selefijsku ideologiju kakvu danas njeguje ISIL. Sve nemuslimansko stanovništvo smatrali su nevjernicima i bogohulnicima koje treba iskorijeniti.

Sve ono što se događalo na širem području srednje Bosne devedesetih godina, od ubijanja i zločina koje su počinili pripadnici brigade El-Mudžahed do nedavno, bili smo svjedoci takvih događanja i zastrašujućih prizora, na sirijskim i iračkim ratištima, ubijanja, odrubljivanja glava… Strani borci iz arapskog islamskog svijeta u BiH počeli su dolaziti već u veljači 1992. godine, a njihovo sjedište bilo je u Zenici.

Već u proljeće 1992. godine organizirane su i prve podružnice po selima nadomak Travnika, Novog Travnika i Bugojna.

Po dolasku u srednju Bosnu, u Zenicu koja je zapravo bila sjedište islamskog radikalizma tijekom ratnih devedesetih, mudžahedini su prvi put u borbama protiv HVO-a sudjelovali na lašvanskoj bojišnici u Busovači u siječnju 1993. godine kada je izbio rat između Bošnjaka i Hrvata.

Odmah nakon izbijanja rata pripadnici brigade El-Mudžahed počinili su zločin nad Hrvatima u selu Dusina kod Zenice gdje je ubijeno 10 osoba, a jednom od njih izvađeno i srce što je, kao dokaz o zločinima u BiH, prikazano i pred Haaškim tribunalom.

Mudžahedini su svoje bitke po srednjoj Bosni u sukobima protiv HVO-a izvodili sa Sedmom muslimanskom brigadom. “Za Alaha protiv Vlaha”, bio je poklič mudžahedina. Sedma je kasnije dobila u nazivu i epitet Slavna. Isto tako, u selu Mehurić nadomak Travnika, u dolini rijeke Bile, u ljeto 1993. godine očišćenoj od Hrvata, već 1992. godine Sefer Halilović najavio je rat protiv Hrvata u BiH.

Vrlo brzo, mudžahedini su, upravo tamo, organizirali i svoje zapovjedništvo, ali i logor pod njihovim nadzorom u kojem su bili zarobljeni mahom Hrvati s tog područja. Mehurić, odnosno, dolina Bile, vrlo su brzo među Hrvatima postali sinonim radikalnog islama i borbe koja se vodi u to ime.

Iranski utjecaj u BiH

Dolazak mudžahedina iz Afganistana u BiH imalo je cilj stvoriti proturavnotežu iranske dominacije koja je bila sve jača i BiH. Jedini put za prolazak mudžahedinima bio je kroz Hrvatsku koja im je omogućila logističku potporu.

Iako je tadašnji predsjednik Franjo Tuđman bio protiv toga, nije mogao odbiti administraciju tadašnjeg predsjednika Billa Clintona s obzirom na to da su tada i CIA i Amerika bili na strane Hrvatske koja je u to vrijeme pripremala strategiju vojnih operacija za reintegraciju Krajine i zapadne Slavonije koje su još bile pod kontrolom pobunjenih Srba.

Osim mudžahedina koji su kroz Hrvatsku ušli u BiH, u Hrvatskoj su djelovale razne humanitarne organizacije poput saudijske Al-Haramein i visoki saudijski komitet koji su pod krinkom humanitarne pomoći širili vehabijsko-selefijsku ideologiju koja je u BiH naišla na vrlo plodno tlo i jako brzo se proširila.

Danas se na teritoriju BiH nalazi nekoliko tisuća pripadnika vehabijsko-selefijskog pokreta koji je nastao zahvaljujući tim organizacijama i opstao do danas, a priključio mu se veliki broj domicilnog stanovništva. Isto tako, u Borovju, naselju u Zagrebu, djelovala je i humanitarna organizacija Muafaq koja je bila direktno povezana s Osamom bin Ladenom.

Iako je hrvatska obavještajna služba tada imala sve podatke glede te organizacije, ništa nisu mogli učiniti zbog velikog američkog pritiska.

Međutim, Hrvatska je iskoristila priliku nakon bombaškog napada u Oklahoma Cityju, 19. travnja 1995. godine, kada je izveden teroristički napad na kompleks federalnih službi u američkoj državi Oklahomi koji je prouzročio smrt 168 osoba, a više od 800 osoba je ozlijeđeno.

Iako je teroristički napada počinio Amerikanac, Timothy McVeigh, čiji je motiv bila odmazda za smrt nedužnih ljudi prouzročenih od strane federalne vlade prilikom opsade u Wacou i incidenta u Ruby Ridgeu, prve sumnje bile su kako su počinitelji terorističke organizacije Al-Qa’ida ili neke druge islamističke skupine.

Tako je hrvatska služba u koordinaciji sa SAD-om, dva dana nakon napada, pokrenula veliku antiterorističku akciju prilikom koje je zatvorila i u BiH deportirala gotovo sve potencijalne osobe koje su živjele ili boravile na teritoriju Hrvatske. SAD i Saudijska Arabija bile su sve više zabrinutije zbog velikog utjecaja koji je Iran imao na tadašnjeg predsjednika Aliju Izetbegovića.

Naime, Iranci , uz politički, imali su i veliki vojni utjecaj na tadašnju Armiju BiH što se Amerikancima niti malo nije sviđalo. Iranci su u BiH, osim više od 100 vojnih savjetnika i stručnjaka za obuku, ali i 500 pripadnika Iranske revolucionarne garde te 100 boraca libanonskog Hezbollaha, prema izvještaju američke obavještajne službe CIA-e, samo od svibnja 1994. do siječnja 1996. preko Hrvatske u BiH dopremili oko 14.000 tona oružja vrijednog između 100 i 200 milijuna dolara.

Pošiljke koje su stizale osam puta mjesečno uglavnom su sadržavale pješačko naoružanje i municiju te velik broj ručnih raketnih bacača i protutenkovskih raketa. Između ostalog, u izvješću CIA-e stajalo je kako je Armija BiH ojačala zahvaljujući tom naoružanju te se, zahvaljujući tome, promijenila i vojna ravnoteža na terenu, što je omogućilo da Armija BiH vrati velik dio teritorija koji je bio pod kontrolom bosanskih Srba.

Zbog toga je Alija Izetbegović bio pod pritiskom SAD-a i Saudijske Arabije da prekine sve vojne i političke odnose s Irancima nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, ali on to nije učinio. Štoviše, koristio je svaku priliku da zahvali ajatolahu Hameneiju i tadašnjem iranskom predsjedniku Akbaru Hashemiju Rafsanjaniju.

Da su odnosi između Izetbegovića i Iranaca bili na najvišoj razini do njegove smrti, potvrđuju i dokumenti CIA-e u kojima stoji da su Iranci predali Izetbegoviću najmanje 500 tisuća dolara u dvije torbe za pomoć kampanji Stranke demokratske akcije uoči izbora 1996.

Glavni koordinatori za dopremanje naoružanja u BiH od bošnjačke strane bili su zamjenik ministra obrane BiH Hasan Čengić, za kojeg je CIA tvrdila da je glavni iranski čovjek u BiH, i direktor BiH obavještajne službe Bakir Alispahić. Oni su morali biti udaljeni sa svih političkih položaja u BiH nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma.

Osim udaljavanja svih koji su surađivali s Iranom, američka administracija je preko pripadnika IFOR–a, međunarodnih mirovnih snaga u BiH, u veljači 1996. godine upala u kamp prepun snajpera, raketa, raznih vrsta eksploziva te tom prilikom uhitili trojicu Iranaca koji su vodili taj kamp.

Danas, zbog pritisaka SAD-a i Saudijske Arabije na vlast u BiH Iranski je utjecaj smanjen na minimum dok je utjecaj Saudijske Arabije sve veći, što dokazuje porast islamskog radikalizma, a posebice vehabijsko-selefijskog pokreta u BiH.

Hassan Haidar Diab / Večernji list

 

IVO LUČIĆ: Puno toga među Bošnjacima, Srbima i Hrvatima je ‘zloglasno’

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari