Pratite nas

Komentar

Nino Raspudić: Zbog čega Hrvatska nije do sada procesuirala one koji su je iz BiH napadali?

Objavljeno

na

Pokretanje istraga i podizanje optužnica protiv ne samo časnika Amije EBiH i Vojske RS koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku, već i onih koji su iz ove dvije vojske odgovorni za brojne neprocesuirane zločine nad Hrvatima u BiH, koji su i državljani Hrvatske, jedan je od mogućih odgovora na praksu Tužiteljstva BiH koja se vrlo lako može prikazati kao selektivna i u svrhu političkog modeliranja odnosa u BiH, smatra dr Nino Raspudić, profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Takva mogućnost najavljena je nakon uhićenja desetorice pripadnika HVO-a u Orašju i  brojnih prigovora zbog toga što pravosuđe BiH nije procesuralo brojne zločine nad Hrvatima u Središnjoj Bosni, sjevernoj Hercegovini, Posavini i drugim stratištima u BiH.

Univerzalna jurisdikcija

Raspudić, međutim, drži kako bi takav potez bio u suprotnosti s njezinom aktualnom politikom i onim što Hrvatska prigovara drugim državama, konkretno Srbiji.

Da Hrvatska sudi za sve zločine počinjene protiv hrvatskih državljana znači i zločine u BiH značilo bi proglasiti univeralnu jurisdikciju, a upravo to Hrvatska prigovara Srbiji.

Osim toga, to bi predstavljalo definitivno rušenje mostova i iskazivanje nepovjerenja u susjedne države da mogu procesuirati ratne zločine.

Dakle, to jeste jedan korak kojeg je moguće povući ali koji zahtjeva jednu dugoročnu političku akciju, izjavio je Raspudić za Hrvatski Medijski Servis.

Što se čekalo do sada?

Čudi ga, međutim, što Hrvatska do sad nije podignula optužnice protiv svih zapovjednika JNA koje se smatra odgovornim za napade i ubojstva civila prije svega po Hrvatskoj, jer je Hrvatska sustavno napadana ne samo od oficira koji su kasnije bili časnici Armije BiH ili Vojske Republike Srpske na području Hrvatske nego se i iz BiH vršila agresija na Hrvatsku, što, kaže, stanovnici Posavine s hrvatske strane, Županje i Slavonskog broda, pa sve do Dubrovnika, jako dobro znaju.

To je apsolutno nešto što je Hrvatska trebala učiniti i ranije, kaže Raspudić za HMS.

Ističe kako ni jedna dobronamjerna i moralna osoba nema ništa protiv da se svi zločini istraže i procesuiraju i da svi odgovorni trebaju doći pred lice pravde, da imaju fer suđenje i, ako su krivi, budu kažnjeni.

Potrebna reforma pravosuđa

Ali upitno je da, kada analiziramo rad Tužiteljstva BiH posebno ovog odjela za ratne zločine, je li to institucijaa koja to može i koja to želi napraviti ili se koristi tendeciozino prije svega za realiziranje političkih ciljeva, kaže Raspudić. Pita se ima li ovo Tužiteljstvo BiH moralni i stručni kapacitet da nepristasno, bez političkih utjecaja, radi svoj posao.

Upitan na koji način utjecati na Tužiteljstvo BiH da ravnomjerno procesura sve zločine, bez obzira tko ih i nad kim počinio Raspudić ističe kako je očito za to potrebno temeljito promjeniti sustav pravosuđa u BiH.

Mi trebamo govoriti o reformi pravosudnog sustava da bi ono bilo fer, nepristrano i učinkovito, a kad bi se postigao koncenzus oko toga imali bi koncenzus i oko svih drugih stvari. I onda ostaje gorki zaključak da se, opet, vraćamo na politička pitanja, pitanje političkih odnosa i političkih snaga, kaže Raspudić.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Pater Ike Mandurić: Budi se jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje…

Objavljeno

na

Objavio

“Već duže vrijeme se stvara nekakav naboj, odnosno polarizacija oko domovinskih vrijednosti, pitanja domoljublja… i nekako kao da se budi jugonostalgičarski duh koji stvari iskrivljuje, unaprijed osuđuje, nije spreman na kritiku, dijalog, na analizu, nego se bavi etiketiranjem.”, komentirao je pater Ivan Ike Mandurić, u razgovoru za Narod.hr, masovno blokiranje Facebook stranica i profila koje ne prestaje otkako je Haški sud presudio šestorici.

Pater Ike na svojem Facebook profilu podijelio je ove misli:

“Gospodine, molim te za one koji su jučer uklonili svijeće zapaljene za Praljka!” Tako je jutros molila jedna djevojka na Misi. Molim Te i ja Gospodine za njih. Morali su poslušati zapovijed, kako bi sačuvali posao. Molim te i za njihove šefove. I njima je netko naložio. Molim te i za naše vlasti. Znam da tako moraju. Molim i za one koji će ih i dalje paliti. I oni moraju tako činiti. Drugačije ne mogu. Molim te za sve njih, i za sve nas. Mir nam daj Gospodine, onaj koji Ti daješ…”

Na temelju te objave, Facebook profil mu je blokiran na sedam dana.

“Po nekoj teoriji se provodila nekakva manira partizanštine u kojoj je bilo važno nekoga etiketirati, a onda ga javno linčovati, strijeljati. Nekako se te skupine mladih ljudi oduševljavaju na tim partizantskim idejama i na neki način u virtualnom obliku mijenjaju te diverzije, sabotaže, atentate i jako su sretni da mogu sebi tako umišljati da se bore po šumama i gorama i u ime naroda vrše egzekucije nepodobnih. Činjenica je da to nije nestalo danas, da taj duh nažalost živi među mladima”, rekao je pater Ike.

Žrtve su svi oni koji su protiv takve ideologije, podsjeća pater Ike, a to su svećenici, domoljubi i svi oni koji brane stajališta vjere, Crkve, slobodne Hrvatske…

Lijek protiv takvih etiketiranja i sabotaža pojedinaca jest taj da se mora o tome govoriti, smatra pater Ike. “To se mora raskrinkati. Ne smije biti nekažnjivo i dopustivo da se nekoga tako linčuje, odbacuje, isključuje.

Ako se ne bude reagiralo institucionalno, onda se mogu pojaviti i druge skupine te nastati huliganstvo poput onog kod navijačkih skupina.

Koliko god je Facebook privatna tvrtka, mora imati mehanizme da se određeni govor isključuje ali ne da svatko može suditi, te da oni agresivniji pobjeđuju.”, zaključio je pater Ike Mandurić.

Narod.hr

Pater Ike Mandurić: Fuj Haagu i svim svjetskim izdajnicima, ma kako bili ušminkani i uljudbeni

 

Pater Ike Mandurić: Idemo dalje stvarati našu Hrvatsku, ZAJEDNO, s ovim mladima

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Zlatko Hasanbegović o nestalom Mesićevom dosjeu: Trebala bi se provesti istraga i ustanoviti koliko još takvih ima

Objavljeno

na

Objavio

Na desetke Mesića u Državnom arhivu. Ali – ne i dosje bivšeg predsjednika. Taj dokument nikad nije stigao do njih. S druge strane, iz Sigurnosno-obavještajne agencije – za Novu TV demantiraju da su dosje ikad imali – i o svemu su pokrenuli istragu.

“Jedino što možemo reći da on u arhiv nikada nije došao i da ga mi nemamo”, rekao je Dinko Čutura, ravnatelj Arhiva i dodao: “Godine 2015. smo dobili elektronički zapis što se sve nalazilo u SOA-i i tamo postoji da je taj dosje tamo bio. Je li on još tamo, gdje je on, tko ga je uzeo iz SOA-e to mi naravno ne znamo.”

Iz SOA-e tvrde suprotno: “Na primopredajnim zapisnicima dosjea koje je SOA, odnosno njezine zakonske prednice, u više navrata predala Hrvatskom državnom arhivu ne nalazi se ime bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Također, utvrdili smo da u arhivama SOA-e ne raspolažemo dosjeom g. Mesića, te provjeravamo i utvrđujemo činjenice vezane uz njegovo postojanje, odnosno preuzimanje i čuvanje.”

Bivši predsjednik bez komentara. Njegova tajnica poručuje – trenutačno je opet u Kini. U MUP-u mimo kamera kažu: u slučaj će se uključiti tek na prijavu. A istragu traži šef SDP-a Davor Bernardić.

“Mogu samo reći, ako je istina da očekujem da se slučaj istraži i rasvijetli. Ova zemlja zaslužuje istinu”, kaže Bernardić.

Lider Mosta Božo Petrov hvali se otvaranjem arhiva. I kaže – ako je dosje postojao – njegov gubitak nije šlamperaj. “Ništa nije slučajnost, pogotovo kada sam u politici zadnje dvije godine, pa vidim što se sve događa. Ali mislim da je i građanima jasno da to nije slučajnost”, rekao je Petrov.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović vjeruje da nema razloga sumnjati u tvrdnje čelnika Državnog arhiva.

“Trebala bi se provesti istraga i odgovarajuće državno povjerenstvo bi trebalo ustanoviti koliko takvih dosjea još ima, a nisu predani državnom arhivu”, kaže Hasanbegović.

NESTAO MESIĆEV DOSJE!?

 

Vladimir Šeks: “DORH bi trebao razmotriti Mesićevo svjedočenje u Haagu”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari