Pratite nas

Pregled

Nino Raspudić: Živi zid je na zalasku

Objavljeno

na

Teme emisije Peti dan bile su rezultati izbora za Europski parlament i izložba ‘Neka jedu kolače’. Gosti emisije bili su Marija Selak, Nino Raspudić, Marijana Bijelić i Aleksandar Musić.

Europarlamentarni izbori za mnoge stranke poslužile su kao anketa za predstojeće nacionalne izbore. U prosincu nas čeka prvi krug predsjedničkih izbora, a 2020. parlamentarni izbori.

“Najmanje se govorilo o Europskom parlamentu, ovo su bili predizbori za parlamentarne.” potvrdio je Nino Raspudić.

Raspudić je prokomentirao rezultate: “Bernardić može biti zadovoljan, iako SDP-ov rezultat nije trijumf, no nitko na ljevici ih nije ozbiljno poljuljao, dok je Plenković politički gotov. HDZ je doživio katastrofu i Plenković je postao lovina.”

Smatra da “Hrvatska sve više naginje udesno” što pokazuju rezultati Suverenista, Mosta i Marijane Petir i Neovisnih za Hrvatsku.

“Desni birački bazen je na 45%, lijevi na 35%, a ostalo su neodlučni birači”.

Raspudić smatra da se “Kolakušić i Živi zid bore za potporu istih birača.”

Ističe da se treba zabrinuti, jer je HDZ-ov koalicijski partner HNS koji vodi reformu školstva dobio nešto više od 2% potpore.

“Hoće li Divjak i dalje važno nastupati kad vidi koliki politički legitimitet stoji iza njih?”, zapitao je Raspudić.

Također smatra da je “Dalija Orešković medijski napumpana, a Most je dobio jaku pljusku te se treba kadrovski pojačati”. Naglašava da je Beljakov “HSS silno podbacio, jer je Petir bila ta koja je vodila stranku”.

“Agencije za istraživanje rejtinga su sramotno loše predvidjele rezultate”, što može značiti i da manipuliraju glasovima, upozorio je Raspudić.

Ističe da je Grabar Kitarović u velikom problemu uoči predsjedničkih izbora.

“Stekla je neprijatelje na desnici, gdje je nekad imala velike prijatelje, okrenula se Plenkoviću, a on sad pada.”

Obzirom na rast euroskeptika u EP, Raspudić smatra da će “EPP moliti Orbana da ostane u Pučanima.”

“Hrvatska je sve konzervativnija, što je dijelom rezultat globalnih promjena.”, zaključio je Raspudić.

(HRT/narod.hr)

 

Nino Raspudić: Dogodilo se jedino ‘mudo labudovo’

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Izaslanstvo HDZ-a položilo vijenac na grobu utemeljitelja dr. Franje Tuđmana

Objavljeno

na

Objavio

U povodu 30. godišnjice osnutka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), izaslanstvo stranke predvođeno predsjednikom Andrejom Plenkovićem položilo je vijenac te zapalilo svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana na Mirogoju.

Plenković je izjavio je kako je HDZ osnovao predsjednik Tuđman s utemeljiteljima i braniteljima te da je ta stranka u prvih 10 godina samostalne i slobodne Hrvatske ostvarila ključne ciljeve. To su stvaranje demokratskih institucija, obrana zemlje od agresije, oslobađanje teritorija, reintegracija hrvatskog Podunavlja te jasno zacrtani put prema EU i NATO-u.

“Možemo biti ponosni na postignuća HDZ-a u tom razdoblju, na predvođenju procesa transformacije pravnoga i gospodarskoga sustava, na članstvu u NATO-u i EU”, kazao je Plenković. HDZ danas, dodao je, radi na rješavanju ključnih pitanja za građane – gospodarstvu i socijalnoj uključenosti te nastojanju da se Hrvatska kvalitetno pozicionira.

Istaknuo je i kako je ovo godina kad se obilježava 20. godišnjica smrti Franje Tuđmana pa su obilježavanje 30. obljetnice stranke i započeli na Mirogoju, kako bi još jednom odali poštovanje svojemu utemeljitelju.

HDZ će 30. obljetnicu osnivanja obilježiti svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, a nakon toga uslijedit će druženje u prostorijama NK Jaruna i tradicionalna nogometna utakmica između momčadi HDZ-a i zvijezda.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Most želi Ustavom zaštititi ljudsko pravo na pitku vodu

Objavljeno

na

Objavio

Klub zastupnika Mosta u ponedjeljak je svim saborskim klubovima uputio svoju inicijativu za promjenu Ustava kako bi se zaštitilo ljudsko pravo na pitku vodu kao i vodni resursi u Hrvatskoj.

Kako ističu, tom se promjenom jamči ustavno pravo na čistu i pitku vodu svakom pojedincu, što je civilizacijska obaveza našeg društva.

Kako bi pokrenuli proceduru promjene Ustava, potrebni su im potpisi petine zastupnika, odnosno 31 potpis, a dobiju li ih, za promjenu Ustava treba 101 glas, odnosno, dvije trećine zastupnika.

Čelnik Mosta Božo Petrov odgovore drugih saborskih klubova tek očekuje, ali uvjeren je da nitko tko želi pomoći građanima ne može biti protiv ovog prijedloga.

“Svaki građanin mora imati jasno definirano pravo na pitku vodu. Ne smije se dopustiti privatizacija javne opskrbe vodom. Vidimo na primjerima u svijetu gdje se to napravilo da cijene rastu, a kvaliteta isporuke pada. Voda je, uz to, bitan resurs za budućnost te je zato potrebno dodatno zaštititi“, rekao je Petrov.

Robert Podolnjak izvijestio je da se u Ustav uvede novi članak kojim bi se definiralo da „svatko ima pravo na čistu i pitku vodu“. Usto, po njihovu prijedlogu, Ustavom bi se propisalo da su „vodni resursi opće dobro kojim upravlja država, a opskrba kućanstva pitkom vodom i vodom za kućanstva je neprofitna komunalna djelatnost koju osiguravaju javni isporučitelji dok se komunalna djelatnost opskrbe vodom uređuje zakonom“.

“Želimo spriječiti bilo kakav pokušaj privatizacije isporuke vode. Bile su primjetne tendencije na europskoj razini da se ide na liberalizaciju vodnih usluga, pa je nastala inicijativa Pravo na vodu koja je skupila preko 2 milijuna potpisa.

Iznimno je važno definiranje opskrbe pitkom vodom kao komunalne djelatnosti, jer Ustav RH komunalne djelatnosti izrijekom povjerava jedinicama lokalne samouprave, a opskrba pitkom vodom mora ostati neprofitna javna služba“, poručio je Podolnjak.

Miro Bulj najavio je da su spremni skupljati i potpise na peticiji kojom bi dodatno potaknuli vladajuće na usvajanje ovog prijedloga koji je na dobrobit cijele države.

“Naše pitke vode ugrožavaju postupci koji su već na razini ekocida. Pojedini lokaliteti, na Perući i Cetini, su već vidljivo onečišćeni velikim mrljama nepoznatog podrijetla i sastava“, kazao je Bulj.

On je pozvao nadležne da zatvore sve nelegalne deponije, pa i one legalne, kao što je Lećevica, koji ugrožavaju zdravlje ljudi kroz utjecaj na pitku vodu.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari