Connect with us

Vijesti

Nismo Prezaduženi: Dug Federacije BiH iznosi tek pet milijardi KM

Objavljeno

-

[quote]Gomilanje dugova svih prethodnih godina imalo je za posljedicu da je prošle godine FBiH imala vanjski dug od 4,3 milijarde KM, dok je unutrašnji iznosio 569,1 milijun KM ili ukupno 4,9 milijardi maraka.[/quote]

[dropcap]F[/dropcap]ederacija BiH je dostigla dug od skoro pet milijardi KM, a federalna vlast pokazuje da nema rješenja kako bi se proračun punio sredstvima iz gospodarstva.

Ovakav zaključak, proizilazi iz izvještaja koji je objavilo Ministarstvo financija FBiH o izvršenju proračuna za prošlu godinu.

Gomilanje dugova svih prethodnih godina imalo je za posljedicu da je prošle godine FBiH imala vanjski dug od 4,3 milijarde KM, dok je unutrašnji iznosio 569,1 milijun KM ili ukupno 4,9 milijardi maraka. Napomenimo da je takozvani unutrašnji dug ipak strani dug prema stranim bankama.

Kolaps proračuna FBiH, prema ovom izvještaju, sprečavaju porezni prihodi od 1,17 milijardi KM. Prihodi od gospodarstva, odnosno poduzetničkih aktivnosti, iznose 267,5 milijuna KM, dok neporezni prihodi poput naknada i taksi u kontinuitetu bilježe podbačaj.

Strane kamate federalni proračun teretile su za čak 2,9 milijuna KM, dok su kamate koje su plaćene za domaće pozajmljivanje iznosile 4,7 milijuna KM. Ukupni iznos kamata premašio je 7,6 milijuna KM. U proračunu je predviđen milionski prihod od trošarina i akciza na cigarete, međutim pušači masovno prelaze na pušenje švercane škije te su time znatno nagrdili proračun!

Kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas