Pratite nas

Ništa od dogovora! Milanović odbio zahtjeve Stožera za obranu hrvatskog Vukovara

Objavljeno

na

Nakon dva i pol sata u Banskim dvorima je završio sastanak Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i premijera Zorana Milanovića. Dogovora, naravno, nije bilo.

“Naravno da se ništa nismo dogovorili. Vlada i Sabor krše zakon. Iako govore da ga provode, članak 8. Ustavnog zakon o pravima nacionalnih manjina i članak 16. Ustava se ignoriraju. Popis stanovništva je falsificiran, mislim da je svima u ovoj državi to jasno, ali zakon se temeljem tog propisa provodi”, kazao je nakon sastanka Tomislav Josić, predsjednik Stožera.

Stožer je, kazao je Josić, otvoren za daljnje razgovore, no ocijenio je i kako “nema neke političke volje da se situacija u Vukovaru riješi”.

Na novinarski upit što će sada poduzeti poručio je kako idu dalje, a na pitanje jesu li dogovorili novi sastanak odgovorio je niječno dodavši kako “nema više sastanka”.

Na upit hoće li pokrenuti inicijativu za raspisivanje referenduma, odgovorio je da ništa nije isključeno te da će se nastaviti boriti.

Potporu članovima Stožera pred Markovom crkvom došlo je dati i nekoliko vukovarskih aktivista, koji su uz hrvatsku trobojnicu i grb, razvukli i plakat s natpisom: “Vukovar grad heroja i stradanja. Bez ćirilice”.

Stožer od Milanovićeve vlade tražio samo jedno – skidanje dvojezičnih ploča sa zgrada državnih institucija u Vukovaru te da se prestanu postavljati nove.

Ukoliko ne budu ispunjeni njihovi uvjeti, iz Stožera su najavili da će sami organizirati protokol u povodu Dana sjećanja na Vukovar, ali i da će pokrenuti inicijativu za raspisivanje referenduma.

 

HR Svijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Vlada je jasno rekla, nema osnove za tužbu logoraša

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održao konferenciju za novinare.

Komentirao je tužbu, čije su podizanje protiv Republike Hrvatske najavili bivši logoraši iz BiH. “Vrlo jasno je Vlada Republike Hrvatske u nekoliko navrata, i predsjednik Vlade, i Ministarstvo pravosuđa tumačilo presudu u Haagu. Kroz nju nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj, već je unazad nekoliko dana bilo sličnih izjava. Za to postupanje nema osnove, stoga u demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da nema nikakve osnove za podizanje tužbe”, rekao je Medved.

Ministar se dotaknuo i kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora. “Podržavam sve radnje koje je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Često naglašavamo da takva djela nikad ne zastarijevaju i da nikad nije kasno pokrenuti određene procese u cilju utvrđivanja odgovornosti”, rekao je Medved.

“Napominjem da se tu radilo o činu koji je bio usmjeren rušenju ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske, raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske. Podržavam sve mjere koje su učinjene i nadam se da će počinitelji biti privedeni pravdi i odgovarati za to”, rekao je ministar.

“Vratimo se u to vrijeme i pokušajmo si dočarati što bi se desilo da su uspjeli u toj namjeri. Čin je to koji je značio početak Domovinskog rata, jako je važno da se ti počinitelji privedu pravdi i odgovaraju za taj zločin. Žao mi je što institucije koje su trebale odraditi taj proces ranije nisu, ali pohvaljujem sve što je dosad napravljeno od strane svih tijela koja su sudjelovala u procesu.

Jednako postupanje očekujem prema drugim zločinima koje su počinjeni prema žrtvama i hrvatskim braniteljima. Na tjednoj bazi otkrivamo masovne grobnice za koje su odgovorni konkretni počinitelji i očekujem da će DORH na sličan način postupiti i podići optužnice prema počiniteljima tih teških kaznenih djela”, rekao je Medved.

 

Željko Glasnović: Dajte meni ovlasti napraviti ću vam državu u tri mjeseca (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari