Connect with us

Iz Svijeta

Ništa od odcijepljenja Katalonije: Ako se održi, referendum će biti nevažeći

Objavljeno

on

Španjolski premijer Mariano Rajoy rekao je u utorak da je odustajanje od referenduma o neovisnosti Katalonije koji je vlada te pokrajine trebala održati 9. studenoga “odlična vijest” te je izrazio želju da se s Kataloncima sada počne dijalog.

Ništa od odcijepljenja Katalonije: Ako se održi, referendum će biti nevažeći“To je odlična vijest. Poštivanje zakona obveza je svih”, izjavio je predsjednik konzervativne vlade u utorak, javlja agencija AFP.

Rajoy je reagirao na odluku katalonske vlade koja je u ponedjeljak objavila da odustaje od referenduma.

Španjolski ustavni sud presudio je 29. rujna da je referendum neustavan, no unatoč toj odluci sve do ponedjeljka katalonska pokrajinska vlada planirala ga je održati čime bi zapravo kršila zakon.

Esquerra Republicana de Catalunya, stranka koja zagovara neovisnost i podržava regionalnu vladu katalonskog predsjednika Artura Masa objavila je da će se razmotriti druge opcije.

Mas će ponuditi “konzultacije građanima”, rekao je glasnogovornik ERC-a, prenosi agencija Reuters.

Na konferenciji koju je organizirao Financial Times, španjolski premijer Rajoy rekao je da se sada “treba okrenuti budućnosti” i poželio je da Madrid i Katalonci počnu dijalog.

“Brojni su oni koji iz dubine srca žele živjeti zajedno”, rekao je Rajoy.

Katalonija, gospodarski snažna španjolska pokrajina od 7,5 milijuna stanovnika uživa autonomiju, no zadnjih godina u njoj su snažno jačale težnje za neovisnošću.

Artus Mas, predsjednik katalonske vlade i član jedne od četiriju stranaka koje zagovaraju referendum treba kasnije u utorak iznijeti koje su druge opcije na raspolaganju za budućnost te pokrajine.

Član katalonske vlade Felip Puig u ponedjeljak je prvi put spomenuo mogućnost odgode konzultativnog referenduma predviđenog za 9. studenoga, pošto je ustavni sud privremeno zabranio njegovo održavanje, prenosi dalje.com.

“Katalonija je odlučna očitovati svoju volju zakonskim i mirnim putem (…) To ćemo učiniti 9. studenoga ili poslije”, rekao je novinarima u Barceloni Felip Puig, zadužen za poduzetništvo u pokrajinskoj izvršnoj vladi koju vodi nacionalist Artur Mas.

Glasnogovornik katalonske vlade Francesc Homs početkom listopada natuknuo je da bi vlada najkasnije 15. listopada mogla odlučiti hoće li se referendum održati usprkos privremenoj zabrani ustavnog suda.

Neke etape nužne za organiziranje glasovanja, poput objave biračkog popisa i mjesta na kojima će biti postavljene glasačke kutije te imenovanja osoba zaduženih za praćenje glasovanja, već kasne, što logističku organizaciju sve više otežava.

pogled.ba

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari