Pratite nas

Politika

Niste pravodobno reagirali, krivi su Nikšić i Lijanović!

Objavljeno

na

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić optužio je jučer na press-konferenciji u Sarajevu Vladu Federacije BiH da je nepravovremeno i neadekvatno reagirala u sprečavanju šteta od poplava te u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu.

montaza_slikaKljučnim krivcima je nazvao premijera Nermina Nikšića i dopremijera Jerka Ivankovića Lijanovića, dodavši da treba preispitati krivičnu odgovornost članova Vlade zbog toga što najveći dio proračunskog novca koji se namjenski ubire od plaća obveznika nije usmjeravan za prevenciju ili pomoć u izvanrednim situacijama, već ‘pozajmljivan’ i preusmjeravan za druge namjene.

Po Radončićevim riječima, radi se o 20 milijuna KM, a Vlada je jučerašnjom odlukom (proglašenje stanja prirodne nesreće) dala samo dva milijuna KM.

Kazao je i da u ovogodišnjem federalnom proračunu nije predviđena ni marka za preventivne mjere u oblasti zaštite i spasavanja.

Istražni organi moraju hitno reagiratii, kazao je Radončić, jer ljudi na vlasti ne poštuju preporuke Federalnog ureda revizora od siječnja2013. godine, prema kojima je sistem zaštite od poplava u Federaciji fragmentiran, primjena preventivnih mjera parcijalna, inspekcijski nadzor nedovoljno uvezan s drugim institucionalnim nivoima, a sistem zaštite nedovoljno funkcionalan. Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Most predlaže povlačenje Konačnog prijedloga Zakona o arhivskom gradivu i arhivima

Objavljeno

na

Objavio

Most nezavisnih lista predložio je u srijedu povlačenje Konačnog prijedloga Zakona o arhivskom gradivu i arhivima i njegovo upućivanje u treće čitanje jer obiluje nemuštim i pravno nepismenim odredbama, pa će Most na takav prijedlog zakona morati uputiti velik broj amandmana.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja rekao je na konferenciji za novinare da je prijedlog zakona na raspravi u Saboru kasno navečer jer se “očigledno računa s prijenosima nogometnih utakmica i sve radi da ova tema svoj veliki finale doživi tiho i neprimjetno”.

Vlada cijelo vrijeme tvrdi da oni otvaraju arhive, a mi svjedočimo da sadašnjoj Vladi i Ministarstvu kulture uspijeva nešto što nikome nikada nije – otvaraju se arhivi čija su vrata i fondovi već širom otvoreni, kaže Grmoja.

Nakon salvi kritika koje je zakon doživio u prvom čitanju napravljene su samo kozmetičke promjene zakonskog teksta. pa je jasno da zatvaranje arhivskih fondova, posebno onih iz doba komunizma, ostaje i dalje primarni cilj donošenja zakona, ocijenio je.

Nije intervenirano ni u odredbe koje se odnose na zaštitu osobnih podataka. I dalje imamo nesuvislu formulaciju da ostaju dostupni samo osobni podaci onih osoba koje su obnašale javne dužnosti i ujedno bile pripadnici službe sigurnosti ili osoba koje su obnašale javne dužnosti i bili ujedno suradnici službe sigurnosti, napominje Grmoja.

Pozvao je predstavnike predlagatelja da objasne zašto je u opisu arhivskog sustava i nabrajanju nadležnosti pojedinih njegovih sastavnica zaboravljeno da u Hrvatskoj djeluje važan specijalizirani državni arhiv, osnovan posebnim zakonom koji je donio Sabor.

Predlagatelj je zaboravio na Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata kao dio javne arhivske službe, pa čak ga ne navodi ni kao arhiv bilo koje vrste, kazao je Grmoja.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Pupovac u Saboru traži provjeru svih potpisa

Objavljeno

na

Objavio

Danas u 10 sati ujutro počela je sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav na kojoj se raspravljalo o zahtjevima građanske inicijative Narod odlučuje za raspisivanjem referenduma o izmjeni izbornog sustava.

U emotivnom istupu  Pupovac je ustvrdio da je riječ o antimanjinskoj kampanji. Kaže da se zastupnike nacionalnih manjina nastoji prikazati kao amoralne pojave. Naglašava da je kampanja obilovala obmanama i lažima, poglavito o tome kako se u zemljama EU ostvaruju prava pripadnika nacionalnih manjina. kazao je i da model kakav ima Hrvatska nema ni jedna zemlja članice EU.

Ustvrdio je na koncu da je on junak referenduma i da se na njegovom imenu mobiliziralo ljude na potpisivanje za referendum te da da su nacionalne manjine podzastupljene u Saboru.

SDP-ov Peđa Grbin poručio je da je neprihvatljivo na referendumu odlučivati o smanjenju prava manjinama. No, poštujući proceduru  SDP će podržati zaključak u kojem se od Vlade traži utvrđivanje broja potpisa i jesu li vjerodostojni.

“Klub zastupnika SDP-a i u slučaju ova dva pitanja i u slučaju refrenduma o Istanbulskoj konvenciji tražit će da Ustavni sud odluči o ustavnosti pitanja”, rekao je Grbin. Tvrdi da bi broj zastupnika nacionalnih manjina prema broju pripadnika u Hrvatskoj zapravo trebao biti 11.

Hrvoje Zekanović replicirao je Pupovcu i Grbinu.

Podsjetio je Milorada Pupovca da je dio srpskog stanovništva uzeo puške i krenuo protiv svoje hrvatske države. Ističe da protiv njega i gospodina Miloševića nema ništa, ali da ima protiv njegovog časopisa Novosti.  Pupovca je pitao koliko je pripadnika srpske nacionalne manjine bilo u Vladi SDP-ovca Zorana Milanovića.

Grbina je upozorio da je nije istina što je rekao o broju mjesta za prikupljanje potpisa u Rijeci i da gradonačelnik Obersnel nije dao dopuštenje za sva zatražena mjesta. (Narod.hr)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori