Pratite nas

BiH

Nisu prošle izmjene Zakona o RTV sustavu! HDZ BiH: Ili kanal na hrvatskom jeziku ili ništa!

Objavljeno

na

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH nisu podržali Zahtjev zastupnika Mirsada Mešića koji je predložio izmjene Zakona o Javnom radiotelevizijskom sustavu BiH po hitnom postupku. Izmjene nisu usvojene jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske..

Izmjene Zakona o RTV sustavu ili propast sustava javnog emitiranja?

Zastupnici su za Prijedlog izmjena Zakona o RTV sustavu po hitnom postupku dali 25 glasova, dok je devet zastupnika bilo protiv. Međutim, kako su protiv zakona bili predstavnici SDS-a, a zastupnici SNSD-a nisu bili na sjednici, nije bilo entitetske većine za usvajanje izmjena zakona, izvijestila je BHRT. Tijek rasprave navodio je na to da odluka o izmjenama zakona neće biti prihvaćena.

U novoj točki dnevnog reda, zastupnici su prihvatili da iznos RTV pristojbe ostane 7,50 KM.

Mirsad Mešić (SDP) predložio je izmjene Zakona o javnom RTV sustavu kojima bi bio omogućen nastavak prikupljanja RTV pristojbe u aranžmanu telekom operatera u BiH. Taj bi Zakon, prema traženju Mešića, trebao biti usvojen po hitnom postupku, kako ne bi došlo do kolapsa javnog emitiranja u BiH.

[ad id=”68099″]

Mešić je u obrazloženju predložene izmjene podsjetio da su se tri javna RTV servisa – BHRT, RTRS i FTV obratila Parlamentarnoj skupštini i Vijeću ministara s prijedlogom da i po isteku roka za naplatu RTV pristojbe putem telekom operatera bude nastavljeno ubiranje pristojbe po postojećem modelu do uspostavljanja novog.

To bi, prema Mešićevom mišljenju, ostavilo mogućnost da ovaj način naplate RTV pristojbe traje neograničeno dugo, zbog čega je on predlaže rok od šest mjeseci, ocjenjujući da je to dovoljno da bude definiran novi model.

SDS i HDZBiH protiv hitnosti usvajanja zakona i protiv sadržaja zakona

Zastupnica Aleksandra Pandurević (SDS) rekla je da njena stranka neće podržati ovaj zahtjev, posebno njegovu hitnu proceduru. Ona je rekla kako je odgovornost za nastali problem na Upravnom odboru RTV sustava, koji se nije dovoljno unio u problem. Sastali su se pet puta u godini dana, ali uzeli sve pare za godinu dana, tvrdi Pandurević.

Neka uzmu inkasante i naplaćuju pristojbu, zatražila je Aleksandra Pandurević.

HDZBiH: Ili kanal na hrvatskom jeziku ili ništa!

HDZ BiH također neće podržati izmjene Zakona o RTV sustavu jer, kako su istakli, neće podržati ništa dok ne bude riješen problem nezadovoljstva hrvatskog naroda javnim RTV emiterima. Iz HDZ-a traže da Vijeće ministara dostavi sustavni zakon o Javnim emiterima. Do tada neće glasati ni za kakvo rješenje. Zastupnici HDZ-a na kraju su izravno rekli svima u BiH da neće glasati ni za jedno rješenje dok se Hrvatima ne omogući kanal na hrvatskom jeziku, kakve imaju,  i druga dva konstitutivna naroda.

“Tražimo da javni emiteri budu profesionalni, ali ne možemo im uskratiti sredstva”, smatra Zaim Backović (BPS). Treba raditi na tome da javni emiteri budu istrgnuti iz ralja politike, a to na način kako predlažu drugi neće biti slučaj. “Moramo im stvoriti uvjete da budu neovisni i da mogu živjeti”, smatra Backović.

Ministar prometa i komunikacija Slavko Matanović naglasio je da se u slučaju naplate RTV pristojbe ne radi o trajnom rješenju, već o privremenoj mjeri koja će biti na snazi do mjeseca listopada. Taj rok će omogućiti ministarstvu komunikacija da napravi kvalitetan zakon. Zbog toga je on zatražio da zakon bude usvojen u hitnoj proceduri.

Damir Arnaut (SBB) je rekao kako će njegova stranka podržati zakon o RTV-u, jer Bosni i Hercegovini treba jak javni servis.

Zastupnici DF-a glasat će za ali vidi se da netko želi propast javnih emitera. Treba dati novom ministru da uradi posao, smatraju iz ove stranke.

Šefik Džaferović (SDA) predlaže da Zakon bude usvojen, ali i poziva da se posegne za alternativnim rješenjima, ukoliko zastupnici danas ne podrže Zakon o RTV sustavu.

“Od 26. travnja Javni RTV servis neće moći funkcionirati”, upozorio je Džaferović

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Stotine migranata prosvjeduju tražeći ulazak u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Skupina od blizu 90 ilegalnih migranata napustila je u ponedjeljak smještajni centar kod Cazina u sjeverozapadnoj Bosni u kojemu su boravili, izrazivši nakanu da preko nekih od graničnih prijelaza uđu u Hrvatsku, potvrdio je tijekom popodnevnih sati MUP Unsko-sanske županije.

Glasnogovornica MUP-a Snežana Galić izjavila je kako je riječ o 89 migranata koji su bili smješteni u hotel “Sedra”, a među njima ima i žena te male djece.

Policija ima informacije kako nitko od njih ne želi ostati u BiH te traže da im vlasti u toj zemlji omoguće nastavak puta ka zapadnoj Europi.

“Policija ih prati i za sada nismo sigurni ka kojem će graničnom prijelazu krenuti”, kazala je Galić.

Migranti iz Cazina zaputili su se prema granici samo nekoliko sati nakon što je oko 200 drugih migranata, koji su boravili na području Velike Kladuše, stiglo do graničnog prijelaza Maljevac, također tražeći da ih se pusti prema Hrvatskoj.

Njima su prolazak zapriječili bosanskohercegovački policajci držeći ih na pristojnoj udaljenosti od granične crte.

Nakon višesatnih prosvjeda ti su se migranti postupno počeli vraćati prema Kladuši, gdje borave u improviziranom izbjegličkom centru.

U Bihaću su za ponedjeljak navečer zakazani novi prosvjedi građana koji su zabrinuti pogoršanjem sigurnosnog stanja u tom gradu i sve većim prilivom migranata koji nemaju gdje boraviti.

(Hina)

 

Policija u Bihaću ne može spriječiti dolazak migranata, traži intervenciju države

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Policija u Bihaću ne može spriječiti dolazak migranata, traži intervenciju države

Objavljeno

na

Objavio

Policija Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini nema ovlasti spriječiti dolazak ilegalnih migranata na to područje, no poziva vlasti na državnoj razini na poduzimanje učinkovitih mjera kako bi se njihovo kretanje po zemlji kontroliralo te kako bi ih se smještalo u odgovarajuće prihvatne centre, priopćili su u ponedjeljak iz sjedišta županijskog ministarstva unutarnjih poslova reagirajući na sve intenzivnije prosvjede građana Bihaća.

Dramatičan apel policije Unsko-sanske županije

Prosvjedi građana u Bihaću, koji strahuju zbog pogoršanja sigurnosnog stanja u tom gradu i regiji prouzročenog sve većim prilivom migranata, započeli su u subotu, nastavljeni u nedjelju, a novi su zakazani za ponedjeljak i sve iduće dane dok se ne počnu provoditi mjere kojima će se vratiti sigurnost na ulice tog grada.

Prosvjednici su od policije proteklog vikenda zatražili da zabrani dolazak novih migranata na područje Unsko-sanske županije s obzirom da ih tamo već boravi nekoliko tisuća, a ni za njih nema odgovarajućih uvjeta za smještaj.

Dodatni je razlog za prosvjede povećani broj incidenata u koje su uključeni migranti, a iz MUP-a su potvrdili kako su do sada registrirali više od 50 kaznenih djela koje su oni prouzročili.

Iz županijskog MUP-a na zahtjeve prosvjednika su se očitovali podsjećanjem kako postojeći Zakon o strancima i Zakon o azilu jamči slobodu kretanja registriranim tražiteljima azila ili izbjeličkog statusa pa im nije moguće bilo kakvom mjerama prisile zabraniti odlazak u neki dio zemlje.

Dodali su kako su ipak od Ministarstva sigurnosti BiH zatražili poduzimanje mjera čiji bi cilj bio rasporediti ravnomjerno teret migrantske krize na sve dijelove zemlje i kako bi ovo prestao biti isključivi problem Unsko-sanske županije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić proteklog je vikenda najavio kako bi ovog tjedna trebalo biti dovršeno opremanje centra za smještaj migranata u vojarni “Ušivak” u okolici Sarajeva.

Najavio je kako će tamo biti premješteni svi migranti koji sada borave u različitim dijelovima zemlje u improviziranim naseljima.

(Hina)

 

Masovna tuča među migrantima u Bihaću, policija morala uporabiti oružje

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari