Connect with us

Iz Svijeta

Nizozemska ministrica obrane: Nizozemska je u ‘informatičkom ratu’ s Rusijom

Published

on

Foto: EPA

Nizozemska ministrica obrane Ank Bijleveld ocijenila je u nedjelju da je Nizozemska u “informatičkom ratu” s Rusijom nakon što je u travnju spriječila ruski kibernetički napad, objavila je nizozemska radiotelevizija NPO.

Nizozemska tajna služba objavila je početkom listopada da je u travnju protjerala četvoricu ruskih agenata koji su pripremali kibernetički napad na Organizaciju za zabranu kemijskog oružja u Den Haagu (OPCW).

Ruski agenti postavili su vozilo s elektroničkom opremom na parkingu hotela u blizini sjedišta te organizacije kako bi hakirali njezin informatički sustav, po nizozemskim vlastima.

OPCW je u to vrijeme istraživao trovanje Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji za što London okrivljuje rusku vojnoobavještajnu službu GRU, kao i kemijski napad u Dumi u Siriji koji Zapad pripisuje sirijski vladinim snagama koje podržava Moskva.

“Ono što se dogodilo je doista opasno”, ocijenila je Bijleveld u nedjelju ujutro za kanal NPO1.

Na pitanje novinara može li se govoriti o “kibernetičkom ratu”, ministrica je odgovorila pozitivno.

Moskva niječe da je htjela hakirati OPCW i u ponedjeljak je objavila da je protjerivanje četvorice agenata posljedica “nesporazuma”.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da je bila riječ o “rutinskom putovanju” ne ulazeći u pojedinosti.

“Ljudi se pokušavaju na različite načine miješati u naš svakodnevni život, utjecati na našu demokraciju”, kazala je ministrica.

“Ne smijemo biti naivni u tom pogledu i moramo poduzeti mjere”, dodala je.

Ministrica je naglasila da je njezino ministarstvo namijenilo veći proračun za kibernetičku sigurnost zbog tih događaja.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari