Connect with us

Iz Svijeta

Nizozemska policija okončala propalestinski prosvjed na amsterdamskom sveučilištu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Nizozemska interventna policija okončala je propalestinski prosvjed na amsterdamskom sveučilištu u utorak ujutro, uhitivši oko 125 ljudi u povremeno nasilnim sukobima, priopćile su vlasti.

U porukama objavljenim tijekom noći na društvenim mrežama X, policija je priopćila da je morala djelovati kako bi zaustavila događaj i demontirala šatore što su ih postavili prosvjednici koji su bili nasilni prema policiji.

“Upad policije bio je nužan kako bi se uspostavio red. Vidimo snimke na društvenim mrežama. Shvaćamo da se te snimke mogu činiti intenzivnim”, rekla je policija.

Lokalni mediji pokazali su prosvjednike kako ispaljuju pirotehnička sredstva na policajce, ali nije bilo neposrednih izvješća o ozlijeđenima ni na jednoj strani.

“Sada je sve tiho… policija ostaje u blizini kampusa Roeterseiland”, rekla je policija kasnije na X-u.

Ministar obrazovanja u odlasku Robbert Dijkgraaf rekao je da su sveučilišta mjesto za dijalog i raspravu te je bio razočaran što je policija morala intervenirati.

Studentski prosvjedi zbog rata i akademskih veza s Izraelom počeli su se širiti Europom, ali su ostali mnogo manjeg opsega od onih viđenih u Sjedinjenim Državama.

Prošlog petka policija je u Parizu ušla na prestižno francusko sveučilište Sciences Po i udaljila studente aktiviste koji su zauzeli njegove zgrade.

Više od 100 studenata okupiralo je sveučilište Ghent u Belgiji, kako zbog klime tako i zbog prosvjeda u Gazi koji žele produljiti do srijede.

Sveučilišta širom svijeta postala su poprišta propalestinskih prosvjeda u kojima aktivisti traže prekid okupacije Gaze, prekid ubijanja civila i djece te osiguranje hrane, vode i skloništa za ljude u Gazi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas