Connect with us

Iz Svijeta

Nizozemska policija vodenim topovima na protivnike djelomičnog zatvaranja

Objavljeno

-

Nizozemska policija u subotu je upotrijebila vodene topove da bi rastjerala prosvjednike koji se protive uvođenju novoga djelomičnog ‘lockdowna’ usred rekordnog broja zaraženih koronavirusom i sve većeg broja pacijenata na odjelima za intenzivnu skrb.

Premijer Mark Rutte u petak je najavio trotjedno zatvaranje koje se odnosi rad trgovina, sportskih dvorana i ugostiteljskih objekata. Najavljeno je da će se restorani i trgovine zatvarati ranije, a na većim sportskim događajima neće biti dopuštena prisutnost publike.

Ranije će se zatvarati supermarketi i maloprodajni objekti koji nisu neophodni i ponovno će se uvesti mjere fizičke distance.

U domovima se istodobno ne preporučuje boravak više od četvero posjetitelja, a rad od kuće bio bi poželjan kad god je to moguće.

Jedan od velikih sportskih događaja koji će se igrati bez publike je i kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo između Nizozemske i Norveške sljedeći tjedan.

Škole ostaju otvorene, a izlazak iz domova je dopušten.

Velik dio Europe suočen je s porastom broja slučajeva zaraze, za što je dijelom kriv mali broj cijepljenih u nekim državama EU-a.

Nakon Rutteove objave prosvjednici su izašli na ulice u Haagu, a policajci su ih počeli rastjerivati vodenim topovima pošto je dio okupljene gomile na njih počeo bacati kamenje i petarde.

Po posljednjim podacima, u subotu su u Nizozemskoj evidentirana 13.902 nova slučaja zaraze covidom, što je treća najviša dnevna stopa zaraze od početka pandemije. Usto su zabilježena 33 smrtna slučaja od posljedica covida.

Broj cijepljenih stanovnika u Nizozemskoj je relativno visok. Objema dozama cijepljeno je 82,4 posto Nizozemaca starijih od 12 godina ili 73 posto ukupne populacije. (Hina)

Neredi u Nizozemskoj zbog novog lockdowna: Imaju 84% cijepljenih i covid potvrde u širokoj uporabi, ali zaraza se širi

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari