Connect with us

Kronika

Nizozemski vojnici odgovorni samo za ubojstva Bošnjaka iz baze UN-a u Potočarima

Published

on

Okružni sud u Den Haagu je djelimično uvažio tužbu majki i udovica žrtava genocida u Srebrenici 1995. protiv Nizozemske i njenih vojnih snaga, koji su bili dio mirovnih jedinica Ujedinjenih naroda u BiH, rekao je neposredno nakon izricanja presude Semir Guzin, član odvjetničkog tima Srebreničana, prenosi Anadolu Agency.

Odvjetnik Guzin je istakao da je presuda očekivana, ali da odvjetnički tim nije zadovoljan presudom.

srebrenica“Sud je, praktično, podijelio žrtve u tri kategorije i, praktično, udovoljio našem tužbenom zahtjevu za onu grupu muškaraca koja je bila unutar same baze Potočari. To je grupa koju su nizozemski vojnici 13. srpnja praktično izručili srbijanskom agresoru. Za ostale koju su bili oko baze i ona najveća grupa koja je bila usmjerena prema šumi iz centra Srebrenice, Sud je odbio tužbu i smatra da nizozemski vojnici nisu uradili ništa nezakonito i da se njihovo postupanje ne može dovesti u vezu s njihovom pogibijom”, rekao je Guzin.

Član odvjetničkog tima je za AA rekao kako je tužba postavljena tako da sve žrtve trebaju dobiti tužbu i da je država Nizozemska odgovorna za štetu koja je nastala za sve žrtve.

Na ovakvu presudu suda u Haagu je moguće uložiti žalbu u roku od tri mjeseca, što će biti i učinjeno.

“Tužba nije odbijena u cijelosti, ali nije ni uvažena u cjelosti. Podnijet ćemo žalbu u roku od tri mjeseca drugostupanjskom sudu, a taj proces može trajati do dvije godine”, potvrdio je Guzin za AA.

Nakon ove presude, ako bude potvrđena u daljnjem sudskom postupku, Nizozemska je suodgovorna za stradanje u Srebrenici u srpnju 1995. godine. Sud je žrtve podijelio u tri kategorije, one koje su bile u bazi u Potočarima, oko baze, i žrtve koje su bile usmjerene prema šumi iz centra Srebrenice. Odvjetnik Srebreničana Semir Guzin rekao je da je presuda povijesna i da je ovo tek početak u borbi za pravdu: “Po prvi put je utvrđeno da država Nizozemska jest odgovorna za zločin u Srebrenici u građansko-pravnom smislu. Poricanja više ne može biti od strane određenog kruga nizozemskih političara u javnosti. Podjela žrtava na kategorije je neprihvatljiva, međutim mi nastavljamo borbu, uložit ćemo žalbu”.

Ulazna karta za dalje

Predstavnici obitelji žrtava zadovoljni su presudom iako djelomično s obzirom na to da je sud podijelio žrtve. Munira Subašić, iz Uduženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” kaže da borba tek sada predstoji za sve žrtve a ne samo za dio njih.

“Nismo zadovoljni jer nisu obuhvatili sve žrtve. Međutim mi ćemo ići dalje i dokazat ćemo da su odgovorni za sve ljude. Ne možemo ih dijeliti. Sve su žrtve žrtve i mi ćemo to dokazati i imamo dobru ulaznu kartu i možemo reći da smo pobjednici”, kaže Subašić.

Srebrenica, 11. srpnja 2014. godine Srebrenica, 11. srpnja 2014. godine

Sud je donio odluku da je Nizozemska kriva samo za ubojstva Bošnjaka koji su iz baze UN-a predani u ruke pripadnika Vojske Republike Srpske. Pravni stručnjak Kasim Trnka suglasan je s ocjenom da se radi o presedanu, koji će značajno utjecati i na neke druge presude, posebno kada je riječ o odgovornosti država.

Kraj skrivanju iza diplomatskog imuniteta

“To je presedan u funkcioniranju Međunarodnog prava, odgovornosti u slučaju takvih intervencija odnosno odgovornosti država sudionica u mirovnim misijama. Tako da se oni više ne mogu skrivati iza diplomatskog imuniteta i neizvršavati svoje obveze i misiju koja im je povjerena”.

Iz odvjetničkog tima kažu da je tužba postavljena tako da sve žrtve trebaju dobiti tužbu i da je država Nizozemska odgovorna za štetu koja je nastala za sve žrtve. Očekuju također da se nakon ove presude izvrši pritisak na nizozemsku političku javnost kako bi se pristupilo rješavanju pitanja skupina za koje sud nije utvrdio odgovornost. Također očekuju žalbu Nizozemske na ovu presudu a nakon što ona postane pravomoćna znat će se na koji način će se moći djelovati u ovakvim i sličnim predmetima.

AA/DW.de

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari