Connect with us

Kultura

‘Njegova žena’, novi roman Marijane Dokoza

Objavljeno

-

“Njegova žena”, novi je roman hrvatske književnice s njemačkom adresom i urednice hrvatskog iseljeničkog medija Fenix-magazin.de Marijane Dokoza koji je prije nekoliko dana predstavljen u Rimu.

Predstavljanje romana održano je u organiizaciji Hrvatsko-talijanskog Mozaika Rim i to u impozantnom ambijentu u Libreriji Enoarcano u samom središtu Rima, te pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu, Hrvatske turističke zajednice u Milanu, Librerie Enoarcano, Udruge “Jedna Musika” i Zaklade Moliških Hrvata iz Molisea.

O romanu je osim potpredsjednice udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim Zrinke Bačić govorila i Ljiljana Džalto koja je istaknula hrabrost žene koja je zarobiljena u svijetu tuđeg grijeha koji joj je nametnut a od kojeg vjerojatno nikad neće moći pobjeći.

– “Njegova žena” je istinita priča o životu majke dvoje djece koja u jednom trenutku svog života doznaje tajnu svog supruga koja će nju i djecu pratiti cijeli život. Ona je već prije otkrivanja stravične istine prevarena, psihički i fizički zlostavljana, ušla je u tunel nasilja, straha i obiteljskog zlostavljanja. Dok vodi svoje bitke, posrćući u vlastitim osjećajima i tražeći snagu da se odupre nasilju i pokušava ostvariti novi život, misleći prvenstveno na dobro svoje djece, saznaje tko je otac njene djece, Bošnjak po nacionalnosti, optužen za silovanje djevojčice od samo trinaest godina tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Suočavanje s istinom je još jedan od bolnih procesa kroz koje će biti prisiljena proći, a koji će neminovno ostaviti žig na njenom i životu njezine djece – rekla je Ljiljana Džalto.

U tišini jednog čovjeka puno se toga može čuti

Marijana Dokoza je istaknula kako često osluškuje ljude okolo sebe te kako voli primjećivati jer često se u tišini jednog čovjeka puno toga može čuti.

– Život svakog čovjeka jedna je priča. U moru tih priča, izabereš jednu koja se izdvaja svojom boli, životnim lekcijama kroz koje prolaze niti koje vas naposljetku dovode do izlaza iz tunela u kojeg ste jednom ušli. Priče koje su dramatične, teške, ali iz kojih ipak izlazite jaki ma kakve god bile posljedice su korisne i čovjeku i društvu općenito – rekla je Marijana Dokoza.

Teret nečijeg tuđeg grijeha

Publiku u Rimu zanimalo je što se dogodilo s “Njegovom ženom”, odnosno ženom koja je spisateljici otkrila svoju tešku sudbinu, sudbinu jedne djevojčice čija agonija nije mogla završiti čak ni kad su njezini krvnici otkriveni i kažnjeni, te kako joj je bilo dok je čitala knjigu o svom životu.

– Svaka tajna koja izađe iz čovjeka je jedan teret manje kojeg nosi. Glavni lik mog romana uvijek će nositi teret nečijeg tuđeg grijeha jer ona s tim čovjekom ima djecu, ali to što je imala priliku izreći svoju i najdublju bol i tajnu, a da nitko ne dozna njezino pravo ime, za nju je bilo veliko olakšanje. Čitati, ne svoju biografiju, već priču o svom životu bez imalo uljepšavanja i ilustracija, čitati o svojim osjećajima u raznim fazama, vjerujem nikome nije nimalo lako, ali je ipak olakšanje. Zamislite da imate tajnu koja vas muči, koja vam ne da mira, i napokon je izreknete na glas, to je olakšanje. Svaka tajna, pa i najmanja, jedan je teret kojeg morate nositi kroz život. Ona se nije oslobodila u potpunosti tog tereta, ali pričati mi o tome, kroz ovaj roman pričati tisućama ljudi koji će pročitati njezinu priču, jedna je vrst psihoterapije – rekla je Marijana Dokoza.

Žena godine – Dragica Hadrović

Nakon zanimljivog razgovora sa zadarskom spisateljicom, večer se nastavila dodjelom nagrade za Hrvaticu koja se istaknula svojim djelovanjem u promicanju Hrvatske u Italiji. Naime, kulturna udruga Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim dodijelila je nagradu „Žena godine“ 2022. godine za posebne zasluge i doprinos djelovanju hrvatskih udruga u Italiji zagrepčanki Dragici Hadrović za njezine zasluge u promicanju Hrvatske u Italiji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari