Pratite nas

Vijesti

Josip Juratović – Nedjeljom u dva: Njemačka će 1. srpnja ukinuti radne dozvole za građane Hrvatske

Objavljeno

na

Gost emisije Nedjeljom u dva je zastupnik u njemačkom parlamentu Josip Juratović. 

Zastupnik u Bundestagu hrvatskog podrijetla otkrio je da se hrvatskim državljanima ukidaju radne dozvole za Njemačku od 1. srpnja

Državljanima Republike Hrvatske u Njemačkoj se od 1. srpnja ukida se radna dozvola. Prijedlog o ukidanju dozvole neće ići u Bundestag, kako je najavljeno, već u vladin kabinet 17. lipnja, kazao je u emisiji “Nedjelom u 2” Josip Juratović, zastupnik u Bundestagu, hrvatskog podrijetla.

[ad id=”68099″]

Zastupnik Juratović je iz Koprivnice otišao u Njemačku s 14 godina, zajedno s majkom. Završio je automehaničarski zanat. No Juratović se nije izolirao, niti asimilirao, već uspješno integrirao. Kao što je to imao u Koprivnici, u Njemačkoj je ubrzo osnovao Omladinski klub.

Kazao je da se politikom počeo baviti kada je shvatio – da ako želiš neki cilj treba ga ostvariti kroz političke strukture. Osnovao je i podružnicu omladinskih socijaldemokrata koja je bila najjača omladinska organizacija u regiji.

Da bi čovjek mogao biti uspješan potrebna je osobna sposobnost, ali i društvo koje funkcionira. Juratović je bio radnik na traci u Audiju, bio je i sindikalist te sebe smatra kao nekog koji zastupa interese. Na pitanje kolika mu je prva plaća bila kazao je da mu je to bila velika motivacija u radu i da je iznosila od 1800-1900 maraka, odnosno oko 30% iznad prosjeka.

Govoreći o prosvjedima Juratović je kazao da su prosvjedi građansko pravo koje se ne smije osporavati. Tu postoje i pravila igre – prosvjed se mora prijaviti, reći koja je tema i od kad do kad će prosvjedi trajati, dodao je. A na pitanje o prosvjedima hrvatskih veterana rekao je da baš nije dovoljno upućen. “Ne znam što žele. Znam da dugo traju, da su to prosvjedi invalida kojih mi je jako žao. Ali imam jak osjeća da netko s njima manipulira”, istaknuo je Juratović.

Spomenuo je kako bi bilo dobro da se ugledaju na generala Antu Gotovinu kazavši da se on uvijek korektno ponaša – i u svom zadatku, ali i poslije toga.

“Trebali bi pogledati njegov primjer”, rekao je Juratović.

“Njemačka je jedna od najvećih država u EU-u, a ima iskustvo velike koalicije. U Hrvatskoj kada netko nešto takvo spomene, onda ga se proziva političkim avanturistima”. 

Smatra li Juratović da bi u Hrvatskoj bila moguća velika koalicija?

“Prije izbora to je nemoguće spominjati”, kazao je. “U  vrijeme kampanje to je top tema. Ali kada izbori završe, onda treba sjesti i vidjeti što je najbolje učiniti za Hrvatsku. Velikom koalicijom mogu se rješavati neka velika bitna pitanja”, kazao je Juratović.

A je li bi takva koalicija bila dobra za Hvatsku u ekonomskoj krizi, Juretić nije bio odlučan u odgovoru. Kazao je tek da se takva pitanja trebaju razmotriti i da bi s ekonomskog gledišta u svakom slučaju Hrvatskoj bila u interesu takva koalicija, piše HRT.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Hrvatski generalski zbor najoštrije osuđuje smišljene i plasirane laži

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

Priopćenje za javnost Hrvatskog generalskog zbora povodom objavljenih neistina na portalu „Glasno“ pod naslovom: „ZAŠTO JE DAMIR TOMLJANOVIĆ-GAVRAN UBIJEN U ZAGREBU“

Hrvatski generalski zbor najoštrije osuđuje laži, koje je na blogu-portalu „Glasno“ pod naslovom: „ZAŠTO JE DAMIR TOMLJANOVIĆ–GAVRAN UBIJEN U ZAGREBU“, objavio  autor Miro Matijević.

Hrvatski generalski zbor, podsjeća, da su okolnosti pogibije stožernog brigadira Damira Tomljanovića-Gavrana, 17. veljače 1994. godine na Velebitu javnosti dobro poznate, obzirom da su o tom tragičnom događaju, u medijima, u više navrata govorili neposredni svjedoci, Gavranovi prijatelji i suborci,  pripadnici 1 gardijske brigade „Tigrova“, Darko Katuša i Grga Tokić.

Obzirom na navedeno, smatramo kako je  izrečene neistine autor članka u javnost smišljeno plasirao  u cilju stvaranja i širenja dezinformacija, kako bi se manipuliralo javnim mnijenjem, izazivale podjele i posijale sumnje u braniteljskoj populaciji i šire, te bacila ljaga na pokojnog ratnog ministra obrane Gojka Šuška. Pritom je, autor u svom članku, branitelje prikazao kao masovne uživatelje droga, a Gavranovu junačku smrt, na borbenoj zadaći, proglasio običnom likvidacijom od hrvatske strane.

Hrvatski generalski zbor upozorava, da ovako smišljene i plasirane laži,  neposredno uoči obilježavanja 25 obljetnice pogibije istinskog heroja i omiljenog  junaka Domovinskog rata stožernog brigadira Damira Tomljanovića-Gavrana, imaju sve odlike psihološkog-propagandnog  djelovanja, kao oblika Specijalnog rata,  usmjerenog protiv temeljenih vrijednosti Domovinskog rata i Republike Hrvatske u cijelosti.

Obzirom na navedeno, Hrvatski generalski zbor traži žurno postupanje Državnog odvjetništva.

HRVATSKI GENERALSKI ZBOR

UPRAVNI ODBOR

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Jan Ivanjek: Biti će zanimljivo vidjeti hoće li Lockheed Martin uspijeti prodati ovu najnoviju varijantu Indiji?

Objavljeno

na

Objavio

Lockheed Martin je jučer predstavio najnoviju varijantu F-16 namjenjenu za indijsko tržište, no u radikalnom odstupanju od dosadašnje prakse označavanja verzija aviona kroz Blockove, novopredstavljeni F-16 dobio je sasvim novu oznaku, F-21.

Nedvojbeno je riječ o marketinškom potezu i asocijaciji broja 21 s 21. stoljećem, i po svoj prilici će se oznaka koristiti prvenstveno za indijske avione. SAD su u 80-ima dodijelile oznaku F-21A Lion izraelskim lovcima Kfir koji su nabavljeni za potrebe marinskih i mornaričkih agresorskih eskadrila. No promotivni video kojim je Lockheed Martin predstavio F-21 pokazuje da je došlo do značajnih promjena čak i u odnosu na aktualni F-16 Block 70/72 koji je nuđen Indiji.

Najuočljivija je leđna grba koja je dodana jednosjedima, što do sada ni na jednoj verziji F-16 nije učinjeno. Do sada su leđne grbe bile samo na dvosjednim F-16D Block 50/52+, a prvi su je imali upravo nama nesuđeni izraelski F-16D Brakeet.

Također je u nastavku vidljivo i proširenje i produljenje baze vertikalnog stabilizatora. Leđna grba koristi se za smještaj dodatne avionike i sustava za elektroničko ratovanje, a njeno korištenje na jednosjedima će zasigurno proširiti njihove borbene sposobnosti posebno u udarima na kopnene ciljeve i SEAD zadaće, odnosno neutralizaciju neprijateljske protuzračne obrane.

Njeno postavljanje na jednosjede će proširiti te sposobnosti na cjelokupnu flotu, a ne samo na dvosjede kojih se u pravilu nabavlja manje od jednosjeda. Uz leđnu grbu uočljivi su i konformalni spremnici s gorivom, koji se koriste i na jednosjednim Blockovima 50/52+, no s dodanim sustav za punjenje gorivom u zraku pomoću teleskopske sonde, što je Indija od početka tražila radi kompatibilnosti sa svojim tankerima Il-78. Kabina je znatno redizajnirana, pa je od ranijih verzija ostao samo CPD prikaznik koji se nalazi između pilotovih koljena, dok je sve ostalo na instrumentalnoj ploči zamijenio jedan veliki panoramski prikaznik kokpita, odnosno PCD, kakav se koristi na F-35, a najnoviju verziju proizvodi Elbit. U Izraelu sam imao prilike isprobati ovaj odličan prikaznik, te je zanimljivo da je riječ o zapravo 2 ekrana neprimjetno spojena, tako da u slučaju oštećenja bar dio prikaznika može funkcionirati. U videu je također prikazano i korištenje vučenog radarskog mamca, najvjerojatnije AN/ALE-50.

Biti će zanimljivo vidjeti hoće li na kraju Lockheed Martin uspijeti prodati ovu najnoviju varijantu Indiji, koja je poznata po uistinu fantastično dugim nabavama borbenih sustava, koje se znaju razvlačiti i dulje od desetljeća. Za globalnu F-16 zajednicu biti će važnije što će od elemenata novog F-21 biti ponuđenu za ostatak svjetske flote F-16, kao zasebne modernizacije, ili kao dio nekog budućeg Blocka namjenjenog svjetskom tržištu.

Jan Ivanjek

Lockheed Martin predstavio novi F-21 namijenjen Indiji

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari