Connect with us

Njemačka će pomoći BiH, ali morate nešto sami uraditi!

Published

on

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je da će se Njemačka izravno angažirati i pomoći oko provedbe ustavnih i ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini, ali najprije domaći politički lideri moraju pokazati odlučnost i viziju kako te reforme provesti, rekao je u petak navečer u Mostaru član BiH Predsjedništva Željko Komšić o susretu državnika iz regije u Dubrovniku.

merkel“Kancelarka Merkel je nama iz Bosne i Hercegovine, a svjedoci su bili i državnici iz regije, jasno rekla sljedeće: ‘Molim vas, spremna sam se angažirati i da mi sudjelujemo u tome, ali morate nešto sami uraditi.

Uspostavite vlast brzo nakon izbora, preuzmite vi obvezu da ćete nam ponuditi neki rezultat u pravcu promjene ustava i ekonomskih reformi, a onda računajte na naše angažiranje’. To nam je rekla kancelarka Merkel”, izjavio je Komšić kako ga u subotu prenose tiskani mediji u Mostaru.

Komšić je to rekao odgovarajući na novinarski upit u Mostaru, gdje je sudjelovao na stranačkome skupu njegove Demokratske fronte, jesu li točna nagađanja da bi se njemačka administracija i kancelarka Merkel mogli izravno uključiti u provedbi reformi kako BiH ne bi zaostajala na europskome putu za zemljama regije.

Najavio je i da Europska unija neće snižavati kriterije da bi Bosna i Hercegovina postala punopravni član, te da je sada najveća odgovornost na izabranim političarima da naprave zaokret. “Bez te vijesti iz BiH neće biti ništa. Sve te priče oko kandidacijskog statusa mimo kriterija i gledanje kroz prste jednostavno ne pomažu”, dodao je član BiH Predsjedništva.

Rekao je da je ključno što prije uspostaviti vlast nakon izbora što će se najesen održati u BiH kako bi se Njemačka snažnije angažirala. Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je u utorak u Dubrovniku, na regionalnoj konferenciji kojoj je domaćin bio hrvatski predsjednik Ivo Josipović, snažnu potporu europskoj perspektivi jugoistoka Europe ocijenivši da su “klimu uništavanja” iz prošlosti zamijenile izgradnja i obnova toga područja koji teži priključenju EU-u.

Hina

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari