Connect with us

Iz Svijeta

Njemačka: Godinu dana od početka rata Scholz na udaru oporbenih kritika

Objavljeno

-

Foto: EPA

Godinu dana nakon povijesnog govora njemačkog kancelara Olafa Scholza u Bundestagu, održanog povodom ruskog napada na Ukrajinu, oporba u ponedjeljak oštro kritizira kancelara tvrdeći da od obećanih projekata nije ostvareno ništa.

„Godina dana koja je trebala promijeniti tijek povijesti i donijeti preokret pretvorila se u godinu dana izgubljenog vremena“, rekao je čelik parlamentarne skupine oporbene Kršćansko-socijalne unije (CSU) Alexander Dobrindt osvrćući se na godinu dana otkako je kancelar Scholz, nakon napada Rusije na Ukrajinu, u Bundestagu najavio temeljite promjene u obrambenoj i vanjskoj politici Njemačke. CSU je mlađi partner konzervativne Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Dobrindt je rekao kako je socijaldemokratsko-zeleno-liberalna koalicijska vlada Olafa Scholza obećala drastično povećanje vojnog proračuna, ali da ga je na kraju čak i smanjila.

„Vlada je najavila modernizaciju Bundeswehra, ali do sada još nije naručila niti jedan komad streljiva“, rekao je Dobrindt.

On je također kritizirao dugo oklijevanje Scholzove vlade da Ukrajini isporuči teško naoružanje.

Dobrindt je pozvao saveznu vladu da poveća i izdvajanja za vojne potrebe, kako je to dogovoreno unutar NATO saveza.

Potpredsjednik demokršćanskog zastupničkog kluba u Bundestagu Jens Spahn također je kritizirao neučinkovitost Scholzove vlade.

“Govor kancelara Scholza bio je na mjestu. No od tog obećanja nije ispunjeno ništa. Bundeswehr je godinu dana kasnije i dalje tamo gdje je i bio”, rekao je Spahn za dnevnik Neue Westfaelische Zeitung.

Njemački kancelar Olaf Scholz najavio je, prije godinu dana, u izvanrednom obraćanju Bundestagu povodom ruskog napada na Ukrajinu, potpuni preokret na obrambenom i vanjskopolitičkom planu. Između ostalog je najavljen i izvanredni fond za modernizaciju Bundeswehra u visini od 100 milijardi eura.

Nedavno je oporba ustvrdila kako od tih 100 milijardi eura još nije utrošeno ništa zbog lošeg planiranja unutar samog Bundeswehra i nedostatka konkretnih predodžbi o potrebama oružanih snaga. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari