Pratite nas

Iz Svijeta

Njemačka i Angela Merkel pred najvećim izazovom od raspada Istočnog bloka

Objavljeno

na

Ova godina može biti jedna od najvažnijih za sudbinu Europske unije i kancelarke Angele Merkel čija perspektiva nije nimalo ružičasta, ocjenio je njemački list Der Spiegel.

[ad id=”68099″]

“Njemačka i Angela Merkel se suočavaju sa najvećim izazovom poslije raspada Istočnog bloka”, ističe ovaj ugledni list.

Der Spiegel dalje navodi da se Francuska i Italija ponašaju tako kao da je migrantska kriza „problem Njemačke”, te podsjeća na priznanje predsjednika Europske komisije, Jean-Claude Juncker-a, da unutar Europske unije postoji i „kriza povjerenja” i da se odnosi sve više zaoštravaju zbog izbjeglica i migranata.

Ovaj list tvrdi da u vladi Angele Merkel „prije vlada malodušnost nego optimizam”. Između ostalog, i zato što se procjenjuje da će novi valovi migranata kontrolu na europskim unutrašnjim granicama učiniti stalnom. A to će „sahraniti Schengen”.

“Sa njime mogu biti pokopana i druga dostignuća Europe jer bez Schengen-a ni euro, kako je već izjavio Juncker, nema više nikakvog smisla”, dodaje dalje u svoj analizi ovaj njemački list.

S druge strane i Frankfurter Allgemeine Zeitung  navodi da povodom migracijske politike Angele Merkel sumnje imaju i ljudi iz njene stranke, kao i koalicijski partneri, te da je “strpljenje pri kraju, a kancelarka ima sve manje vremena”

Visokotiražni i popularni “Bild” osvanuo je sa ovim naslovom na prvoj strani: „Da li je  Angela Merkel još uvijek netko tko nam je potreban?”

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Trump službeno objavio kandidaturu za drugi mandat

Objavljeno

na

Objavio

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je u Orlandu, na Floridi službeno objavio svoju kandidaturu za drugi mandat na izborima 2020., predstavivši se kao isti politički pobunjenik koji je ‘potresao’ washingtonski ‘establišment’ prije četiri godine i koji je sada žrtva pokušaja izgona od strane demokrata.

Trump je u punoj dvorani Amway Centera u Orlandu rekao da će se ponovno kandidirati na predsjedničkim izborima kao autsajder, “kao što je to učinio 2016.” U svom govoru koji je trajao oko sat i pol ponovno se osvrnuo na teme predsjedničke kampanje od prije četiri godine kritizirajući medije, ilegalne migracije i tadašnjeg demokratskog oponenta Hillary Clinton.

“Zajedno smo prisilili pokvareni politički establišment da odstupi i vratili vladavinu od strane naroda i za narod. Dokle god držite ovaj tim na mjestu, na dobrom smo putu. Naša budućnost nikada nije izgledala svjetlija”, kazao je Trump, što je izazvalo oduševljenje prisutnih.

Ustvrdio je i da će njegovi demokratski oponenti radikalno promijeniti SAD jer će pokušati legalizirati ilegalne migrante koji dolaze preko južne granice, kako bi mogli pojačati demokratsku političku bazu. Trump je rekao kako demokrati “žele uništiti našu zemlju kakvu poznajemo” te je poručio da se to “neće dogoditi”. “Vjerujemo da bi naša zemlja trebala biti utočište za građane koji poštuju zakone, a ne za kriminalne strance”, dodao je.

Svoje oponente nazvao je radikalnom ljevičarskom mafijom koja bi u SAD donijela socijalizam. “Glas za bilo kojeg demokrata je glas za radikalni socijalizam i uništenje američkog sna”, poručio je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Rusija: SAD ‘nastoji namjerno izazvati rat’ s Iranom

Objavljeno

na

Objavio

Sjedinjene Države “nastoje namjerno izazvati rat” s Iranom, rekao je u utorak dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova referirajući se na objavu SAD-a da će poslati dodatnih tisuću vojnika na Bliski istok.

Rusija, bliski saveznik Iranu, bori se zajedno s iranskim snagama u ratom razorenoj Siriji.

SAD je objavio ovaj tjedan da će poslati dodatnih tisuću vojnika na Bliski istok kao odgovor na napade na dva naftna tankera u Omanskome zaljevu. SAD je optužio Iran da je izvršio napade dok Iran to poriče.

Obraćajući se novinarima, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je rekao da se “već duže vrijeme mogu vidjeti neprestani politički, psihološki, ekonomski i vojni pritisci SAD-a na Iran”.

“Ovakva vrsta reakcije je, vjerujem, provokacija. Ne može se shvatiti nikako drukčije nego kao nastojanje da se izazove rat”, rekao je Ryabkov, a prenosi državna agencija TASS.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari