Connect with us

Iz Svijeta

Njemačka industrijska proizvodnja stagnirala u prosincu

Objavljeno

on

Njemačka industrijska proizvodnja stala je u prosincu, pokazali su u ponedjeljak službeni podaci, a ministarstvo gospodarstva upozorava na slabije izglede za industriju zbog postroženih epidemioloških mjera i problema u opskrbi poluvodičima.

Stagnacija u prosincu prekinula je sedmomjesečno razdoblje rasta, pri čemu je Destatis podigao procjenu rasta proizvodnje u studenome, na 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U cijelom četvrtom tromjesečju proizvodnja je porasla 6,1 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Najveći je uteg rastu u prosincu bio građevinski sektor s padom proizvodnje za 3,2 posto, dok je proizvodnja potrošačkih dobara porasla 2,6 posto.

Kratkoročni su izgledi “skromni” zbog pandemije i tijesnih grla u opskrbi poluvodičima, upozorava ministarstvo gospodarstva i energetike, ukazujući na slabiji priljev narudžbi u posljednje vrijeme i prigušena očekivanja poslovnih čelnika.

Izvješće objavljeno krajem prošlog tjedna pokazalo je pad novih narudžbi u industriji, nakon sedam mjeseci rasta, budući da su pojačane epidemiološke mjere prigušile potražnju iz drugih zemalja eurozone.

Ekonomski institut ifo izvijestio je pak da su očekivanja poslovnih čelnika u siječnju pala na najnižu razinu u šest mjeseci pod utjecajem posljedica novog vala covida 19. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari