NJEMAČKA INICIJATIVA BRIŠE HRVATE IZ BiH

13

Četiri se puta u posljednjih osam mjeseci između Hrvatske i Njemačke, iza zatvorenih vrata institucija EU, događao žestok verbalni okršaj. Svaki put zbog Bosne i Hercegovine, kad se pripremalo zajedničko stajalište EU o toj državi.

Njemačka i Hrvatska u pogledu BiH imaju drukčiji pristup – Njemačka inzistira da BiH bude uređena kao građanska država, što je koncept po kojem građanin prava crpi i uživa kao građanin i pojedinac, a ne kao pripadnik neke (etničke) skupine i kao takav primjenjiv je u većini država, a Hrvatska se tome protivi, apostrofirajući specifičnost BiH te smatrajući da bi takvo rješenje imalo kobne posljedice po stabilnost te države i po hrvatski narod te inzistira na izmjeni izbornog zakonodavstva kao preduvjetu i jamstvu jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda, piše Večernji list

Zbog BiH oštro za arbitražu

Hrvatska je uspjela sva četiri puta blokirati njemačku inicijativu pa je EU izašla s kompromisnim stajalištima u kojima se ističe važnost reforme izbornog zakona koji je malim, ali sukcesivnim promjenama doveo do situacija da predstavnike Hrvata biraju drugi narodi: dva puta u zaključcima Vijeća EU, u dokumentu EU prema Vijeću sigurnosti UN-a za raspravu o BiH te u dokumentu oko provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH.

U diplomatskim krugovima tvrdi se da je turski predsjednik Recep Erdoğan izlobirao kod njemačke kancelarke Angele Merkel da Njemačka pokrene inicijativu za novo preuređenje BiH, a neki izvori kažu da se navodno već piše promemorija po kojoj bi se BiH uredilo kao građansku državu. Hrvatska, koja ima ustavnu obvezu brinuti se o Hrvatima izvan BiH, o “neprikladnosti” njemačke inicijative o građanskom konceptu BiH konstantno razgovara i objašnjava opasnosti međunarodnim partnerima. I taj spor oko koncepta BiH jedan je od elemenata u kojem treba promatrati njemački oštri stav prema Hrvatskoj u vezi s arbitražom sa Slovenijom.

No gdje je pravi, suštinski problem “njemačkog” koncepta i gdje on pada? – Koncept međunarodne zajednice u vrijeme Daytona i Pariza 1995. je 1-2-3 (jedna država, dva entiteta, tri konstitutivna naroda), zahvaljujući i ranijem dogovoru iz Washingtona o federaciji kao i izmijenjenim strateškim okolnostima nakon akcije Oluja.

Ne može neka druga međunarodna zajednica, nominalno slična, s ex-post, naknadnim pristupom, inspiriranim kroz presude Europskog suda za ljudska prava, a u EU-logici (od Daytona do Bruxellesa) ostati na BiH bez ravnopravna tri konstitutivna naroda – a zadržati dva entiteta i inzistirati na jednoj državi, upozoravaju te dodaju kako je RH najveći zagovornik cjelovite, ravnopravne (tri naroda plus drugi), funkcionalne i europske BiH – kaže politički izvor iz Hrvatske.

Pokušaj da se daytonski ustav, koji sadrži identične elemente, ključno modificira te se hibridni federalističko-konsocijacijski pristup zamijeni građanskim, tipičnim za države koje nisu višenacionalne, doveo bi vjerojatno do istih iskušenja s kojima se suočavala i bivša Jugoslavija početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Uostalom, BiH se uvijek i u toj bivšoj zajednici predstavljala Jugoslavijom u malom. BiH se sada sastoji od dva entiteta – Federacije BiH s dominacijom Bošnjaka i Republike Srpske koja je doslovno srpska državica unutar BiH. U sklopu Federacije deset je županija od kojih su Hrvati većina u njih četiri te se uz postojanje dva doma Parlamenta uspijevaju održati donekle ravnopravnima s Bošnjacima koji su četiri puta brojniji.

Ukidanje institucija koje bi jamčile nacionalnu samobitnost, a naročito karaktera da su Hrvati, Srbi i Bošnjaci sastavni (konstitutivni) dio zemlje, vratilo bi BiH u poziciju nestabilne Jugoslavije u kojoj su Srbi imali dominaciju. U slučaju BiH, Bošnjaci sada drže ključeve rješenja ili novog zapleta. Prvi ispit je izmjena Izbornog zakona koji bi onemogućio da brojniji Bošnjaci biraju Hrvatima političke predstavnike u Dom naroda. Bošnjačke stranke tome se oštro protive jer znaju da će izgubiti mogućnost kakvu su koristili 2000. i 2010. kad su izabrale protuhrvatske vlade bez sudjelovanja stranaka koje su među Hrvatima osvojile čak 95 posto glasova.

Ništa ne ide na štetu bilo kojeg naroda i entiteta, ali omogućuje Hrvatima da kao Srbi i Bošnjaci budu u stanju izabrati legitimne predstavnike u Predsjedništvu BiH i Domu narodu. Ranije smo imali manipulacije Izbornog zakona gdje su na mjesta predviđena za predstavnike hrvatskog naroda postavljani voljom drugih naroda pripadnici hrvatskog naroda – ocijenio je predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i aktualni saborski zastupnik Božo Ljubić.

Ljubić je skeptičan da BiH može preživjeti s novim eksperimentima s dokidanjem nacionalno koncipiranih institucija, a to ne smatra ni protivnim europskim standardima, a dokaz za to su i Belgija, Španjolska, Velika Britanija i druge zemlje sa složenom višenacionalnom strukturom.

Martens: po istom načelu Belgija bi se raspala

Kad je svojedobno u tadašnjoj ulozi hrvatskog europarlamentarca Davor Ivo Stier pitao predsjednika Europske pučke stranke Wilfrieda Martensa, inače Belgijca, što bi se dogodilo s Belgijom kad bi Flamanci nametnuli manje brojnim Valoncima političke predstavnike u vlasti, on je bez zadrške odgovorio – Belgija bi se raspala.

Stier ga je to pitao kako bi osvijestio što za BiH znači balans moći između triju naroda i tadašnji pokušaji da se Hrvate isključi iz vlasti. Taj tronožac (Hrvati, Bošnjaci, Srbi) u toj zemlji predstavlja njezin najčvršći oslonac i ključni je sadržaj njezina Ustava prihvaćenog kao dio paketa nakon pregovora u Daytonu koji je uz teške kompromise doveo do obustave najkrvavijeg sukoba u Europi nakon II. svjetskog rata.

Višnja Starešina: Trumpov poziv Europi na povratak svojim korijenima

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  Merkel, na pratećoj slici, ne izgleda ni najmanje dobronamjerno ni prihvatljivo, a sve više otkriva i svoju politiku kao takvu! Predsjednica je prva uputila otvorenu kritiku Merkel, povodom migranata, pa mudro krenula prema SAD-u ne bi li iznašla podršku Hrvatskoj kod Trumpa. Za sada izgleda dobro, a to će samo još više naljutiti ovu ,,gospođu”, koja si je umislila da joj je ,,Bog ujak”! Čini se da ,,tokari” neku novu, čudnu, ,,osovinu”, od Francuske prema Rusiji??! Neki ljudi baš ništa ne nauče od povijesti !

 • Vladimir Dananić

  To je tipično njemačko sljepilo. Ne mogu vidjeti ni u kojem smjeru osim prema Istoku. Drang nach Osten. Pri tomu najprije stradaju oni zmeđu Njemačke i Rusije–Poljaci, Ukrajinci, Česi, Slovaci pa i Austrijanci, a sada evo i Hrvati. Kakvu osovinu bude „izdrehala“ Frau Merkel, to još ne znamo. Samo mi se čini da joj tokarski nož nije dovoljno oštar.

 • Dusko Besenic

  Slikovita primjedba, a pokazuje se koliko nije samo gospodarski dobra inicijativa Jadran-Baltik (C.more) već možda još bolja politička inicijativa, a dobro si primijetio države-žrtve između ta dva ,,predatora” i da nije slučajno poslano više vojnika i naoružanja pod okriljem NATO-a. Politika je takva da budnim okom treba gledati i na ,,prijatelja” t.j. nema slijepog povjerenja!

 • Omnes Omnibus

  Na sljedecoj slici ce dignuti ruku malo vise i ispruziti jos ta tri prsta koja drzi savijena

 • EMINƎM

  i brčići su dekor 😉

 • dziklin

  Njemačka je sve svoje bitke(ratove) izgubila, i ovaj će. Umjesto da ona ucjeni Erdu, ona dozvoljava da bude ucjenjena. Možda bi dobro vodila neku korporaciju, ne znam, ali kao političarka je nula, bolje reći dvije nule(00). Svi njemački političari boluju od kratkoročnog sljepila i nemaju viziju, odnosno vizija ima je marka(€), a što je nedovoljno da budeš i političar, i to uspješan političar. Svaki narod je u dijelu svoje povijesti “pasao travu”, pa tako i njemački, s izuzetkom što je njemački narod na to bio brutalno prisiljen, za razliku od nekih kojima sankcije baš toliko i ne smetaju. Ipak joj je mentalni sklop oblikovao CCCP dok gaji ovakve simpatije prema “bratskoj” Rusiji. Povlači toliko samoubilačke poteze za narod(e) Njemačke iz kojega sukoba sa Amerima ne može izaći kao pobjednik. Jadan ti je onaj koga pod svoju “zaštitu” uzme sibirski medvjed.

 • HISTrion

  Znam da Bundestag ne može ništa bez ćifuta, sad znam da i Merkel bez njih ne funkcionira.

 • Istina

  Kada je 30-ih godina prošlog stoljeća dr. Ante Pavelić izašao iz fašističkog zatvora u Italiji, posjetio je nacističku Njemačku i tražio pomoć za stvaranje NDH, Hitler kad je to čuo, odmah je poslao ađutanta u Beograd da izvjesti Beograd što Pavelić sprema. Njemci su više skloni Srbima, nego nama Hrvatima. Čast izuzecima koji su nam uvelike pomogli u vrijeme Domovinskog rata. Hitler je bio za to da kraljevina Jugoslavija ostane i opstane sve dok ista nije Londonskim scenarijem 27. ožujka 1941. prešla na stranu saveznika. Njemačka je nakon toga Mađarskoj nudila da anektira Hrvatsku. Mađarska je odbila uz obrazloženje da je Mađarska s kraljevinom Jugoslavijom u 12. mjesecu 1940. sklopila ugovor o trajnom prijateljstvu i da se Mađarska želi pridržavati tog ugovora. Kad je Hitler čuo stav Mađarske, to mu je još više dalo volje da sruši Jugoslaviju, jer bi tim činom i ugovor između Mađarske i kraljevine Jugoslavije bio ništavan i tako bi Mađarska mogla anektirati Hrvatsku. Kad je Slavko Kvatersnik preko krugovalne postaje Zagreb 10. travnja 1941. službeno proglasio NDH, Njemačka je ostala zatečena tim činom. Kad su talijanski fašisti naoružavali popa Đujića, kad su ucjenjivali NDH, Pavelić je tražio pomoć od Hitlera. Hitler je, naravno, bio na strani Musolinija. Na žalost, mnogi nikako da nauče lekcije iz povijesti. Hrvatski narod mi djeluje kao narod koji slabo pamti i brzo zaboravlja.

 • Maks

  U Njemackoj su izbori, srpski vecernji vodi kampanju za svoju ljevicu, nakon Trumpa na redu je Merkel. Dok BiH ima ENTITETE nemoze biti gradjanska sve ostalo laz i podmetanje.

 • Maks

  To uopce nije istinit clanak.

 • Vladimir Dananić

  Da, izgleda da nije. Nasjeo sam. A što mogu, osim pričekati neko vrijeme dok se „patka“ ne razodkrije, pa tek onda eventualno reagirati.

 • Maks

  Razotkrit ce nju Miro Kovac ili neko drugi tko pozna Njemacku. Vecernji je vodio kampanju protiv Kolinde, onda Trumpa , naravno protiv Hasana cijelo vrijeme , sad je Merkel na redu radi izbora. Njihova zelja je da pobjede crveno zeleni i opet nam nametnu nekog Milanovica.

 • Vladimir Dananić

  Nema sumnje da je tako. Na što nam je spalo novinarstvo….