Connect with us

Iz Svijeta

Njemačka isključuje teritorijalne ustupke u mirovnom planu za Ukrajinu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozdravila je u subotu kinesku mirovnu inicijativu za okončanje rata u Ukrajini, ali je isključila bilo kakve teritorijalne ustupke Rusiji.

Pravedan mir pretpostavlja “da onaj koji je narušio teritorijalni integritet, to jest Rusija, povuče svoje trupe iz okupirane zemlje”, rekla je Baerbock na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu.

“Svjetski mir se temelji upravo na činjenici da svi priznajemo teritorijalni integritet i suverenost svake zemlje”, dodala je.

Njemačko stajalište je, nastavila je, da bez potpunog povlačenja ruskih snaga iz Ukrajine nema šanse za okončanje gotovo jednogodišnjeg sukoba i svi zahtjevi da se rat okonča uz teritorijalne ustupke Rusiji su neprihvatljivi.

Također je, po uzoru na glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, rekla da ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi smio biti nagrađen za svoju invaziju na Ukrajinu te da je to način da se spriječi one koji ga žele oponašati.

Stoltenberg je ranije kazao da Kina pomno motri ishod ukrajinskog rata i procjenjuje vlastite planove u “svom dijelu svijeta”.

Postoji bojazan da bi ruska pobjeda u Ukrajini osokolila Kinu da upotrijebi vojnu silu protiv Tajvana.

Kina je u danas u Muenchenu najavila da će iznijeti mirovnu inicijativu za završetak jednogodišnjeg rata u Ukrajini koja se temelji na dijalogu sukobljenih strana i poštivanju teritorijalnog integriteta.

Šef kineske diplomacije Wang Yi je rekao da će Peking iznijeti prijedlog političkog rješenja za ukrajinsku krizu na načelima povelje UN-a.

Ne navodeći na koga misli, Wang je također rekao da postoje “snage koje ne žele uspjeh pregovora i završetak rata” i da sankcije ne rješavaju sukobe među državama.

Nakon konferencije Wang putuje direktno u Moskvu.

Na pitanje kolike šanse daje kineskoj inicijativi, Baerbock je rekla: “Ako radiš na miru cijelu godinu, moraš iskoristiti svaku šansu za mir”. (Hina)

Američka potpredsjednica ‘zabrinuta’ jačanjem suradnje Kine i Rusije

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari