Connect with us

Vijesti

Njemačka: Koalicijski spor okončan, postignut dogovor oko važnih pitanja

Objavljeno

-

HINA

Stranke vladajuće koalicije u Njemačkoj, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Liberalno demokratska stranka (FDP) postigli su u utorak sporazum oko spornih pitanja vladine politike vezane uz zaštitu klime.

“Sastanak je trajao dugo, ali mislim da su rezultati dobar temelj za i dalje jaku privredu u Njemačkoj”, rekao je nakon sastanka koalicijskog odbora dopredsjednik SPD-a Lars Klingbeil.

On je rekao kako je vlada nakon neočekivano dugog sastanka koji je trajao više od dva dana postigla suglasnost oko spornih pitanja vezanih uz jačanje infrastrukture i povećanu upotrebu obnovljivih izvora energije.

U svrhu ubrzanja gradnje infrastrukturnih projekata predviđeno je pojednostavljenje izdavanja potrebnih dozvola.

Dopredsjednica stranke Zeleni Ricarda Lang rekla je kako bi do 2017. trebalo biti uloženo 45 milijardi eura u obnovu i proširenja željezničke mreže.

“To bi trebalo biti financirano povećanjem cestarine za teretna vozila”, rekla je Lang.

Ona je dodala kako će dio sredstava biti uložen i u gradnju novih autocesta, čemu su se Zeleni do sada protivili.

Zauzvrat će biti obavezno postavljanje solarnih ćelija uzduž prometnica.

Odbačen je prijedlog ministra prometa Volkera Wissinga (FDP) koji se zalagao za to da se jednaka sredstva ulažu u gradnju autocesta i željezničkih pruga.

Ministar financija i predsjednik FDP-a Christian Lindner rekao je kako je cilj ovih promjena transformacija gospodarstva u svrhu postizanja klimatskih ciljeva.

Istodobno je odbačen prijedlog zelenog ministra gospodarstva i energetike Roberta Habecka koji se zalagao za zabranu grijanja na plin i lož ulje.

“Neće postojati obveza izmjene postojećih uređaja za grijanje na plin i lož ulje nego se neće više ugrađivati novi”, rekao je Lindner ne precizirajući kada bi ova mjera trebala stupiti na snagu.

Posljednjih dana u medijima se špekuliralo o lošim odnosima unutar koalicije kao rezultata različitih pristupa važnim temama.

“Ton među strankama koalicije je bio prilično neugodan, ali na kraju smo se ipak dogovorili”, rekla je dopredsjednica Zelenih Lang.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari