Connect with us

Iz Svijeta

Njemačka ne priječi trećim zemljama izvoz njemačkih tenkova u Ukrajinu

Objavljeno

-

Foto: EPA

Njemačka ne priječi ponovni izvoz tenkova Leopard u Ukrajinu, rekao je čelni diplomat Europske unije u ponedjeljak, nakon što se Poljska obvezala poslati neke od svojih tenkova u slučaju da će to učiniti i druge zemlje.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u nedjelju je poručila da Berlin neće spriječavati Poljsku ako zatraži dozvolu, a u ponedjeljak je šef europske diplomacije Josep Borrell rekao da Njemačka ne priječi ponovni izvoz tenkova.

“Koliko ja razumijem, Njemačka neće zabraniti izvoz tog oružja ako bilo koja zemlja koja ga ima to želi učiniti”, rekao je Borrell nakon sastanka ministra vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u Bruxellesu, na kojem je odobreno 500 milijuna eura nove vojne pomoći za Ukrajinu.

Vlada u Kijevu želi tenkove njemačke proizvodnje Leopard 2, jedne od najšire korištenih zapadnih tenkova, kako bi joj pomogli u probijanju ruskih linija i vraćanju ukrajinskog teritorija pod svoju kontrolu.

Njemačka, koja mora odobriti svaki ponovni izvoz Leoparda, dosad se suzdržavala jer se bojala donositi odluke koje bi mogle potaknuti Moskvu na eskalaciju sukoba.

Berlin je pod snažnim pritiskom nekih od svojih saveznika rekao da je spreman brzo djelovati ako među tim saveznicima postoji konsenzus i istaknuo da druge članice NATO saveza tek moraju službeno zatražiti dozvolu za ponovni izvoz tenkova.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki, čija zemlja graniči s Ukrajinom, rekao je ranije u ponedjeljak da će Varšava zatražiti dopuštenje da Kijevu pošalje tenkove i da pokušava druge zemlje uvjeriti da učine isto.

“Čak i kad ne bismo dobili tu dozvolu, svejedno bismo poslali naše tenkove zajedno s drugima poslali u Ukrajinu. Uvjet za nas je trenutno da stvorimo barem malu koaliciju zemalja”, kazao je.

Kancelar Olaf Scholz nije se dosad htio očitovati o tim neizravnim isporukama, kao ni o izravnoj isporuci Leoparda iz njemačkih skladišta. Ovo nije prvi put da ministri Zelenih u vladi, napose Baerbock, pokazuju veću spremnost za vojnu pomoć Ukrajini nego socijaldemokratski kancelar, navela je agencija AFP.

Poljski poziv na stvaranje koalicije, međutim, upućuje na to da se transfer tenkova neće dogoditi ubrzo.

Varšava je rekla da će osigurati 14 tenkova, što je dovoljno za jednu satniju, no Morawiecki je istaknuo da transfer ima smisla jedino ako će biti u sklopu brigade, koja pretpostavlja znatno veći broj tenkova. Tenk Leopard 2 koristi otprilike 20 zemalja, uključujući Kanadu, Dansku, Finsku, Nizozemsku, Norvešku, Austriju, Španjolsku, Švedsku i Tursku. (Hina)

Ukrajina: Treba nam nekoliko stotina tenkova da vratimo teritorij

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari