Connect with us

Iz Svijeta

Njemačka od Švicarske zatražila da joj proda tenkove za pomoć Ukrajini

Objavljeno

-

Foto: EPA

Njemačka je od Švicarske zatražila da joj proda neke od svojih tenkova Leopard II, kako bi mogla izdvojiti veću vojnu pomoć Ukrajini, izvijestio je u petak švicarski list Blick.

Kako piše Blick, Njemačka traži da Švicarske proda neke od svojih tenkova proizvođaču Rheinmetall, kako bi se popunile praznine u naoružanju članica EU-a i NATO-a.

Njemačka, Poljska, Portugal, Finska i Švedska su među zemljama koje šalju Leoparde Ukrajini, no time su prorijedile svoje vojne arsenale.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius i ministar gospodarstva Robert Habeck su izvijestili švicarsku ministricu obrane Violu Amherd o svojoj namjeri u pismu od 23. veljače, navodi Blick. Oni traže da Bern pristane na tu prodaju, uz obećanje da švicarski tenkovi neće završiti u Ukrajini.

Zakoni o neutralnosti i embargo na oružje Švicarskoj brane direktno slanje oružja Ukrajini, a pristanak na zahtjev Njemačke bi zahtjevao da švicarski parlament službeno proglasi da su tenkovi izvan upotrebe, objašnjava list.

Švicarsko ministarstvo obrane je reklo da se njemački zahtjev razmatra.

“S vojnog stajališta, u načelu bi, uzimajući u obzir potrebe Švicarske, bilo moguće odreći se manjeg broja tenkova”, rekao je glasnogovornik ministarstva.

Bern je u ranijim slučajevima odbacio zahtjeve Njemačke, Španjolske i Danske da se prethodno kupljeno švicarski streljivo izveze u Ukrajinu.

Pitanje izvoza švicarskog oružja u ratne zone u Švicarskoj izaziva sve veće podjele jer sve veća javna i politička potpora Ukrajini stvara veliki pritisak na Bern. (Hina)

Evo zašto je Ukrajina uspjela izdržati ruske napade

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari