Connect with us

Iz Svijeta

Njemačka odobrila poljski zahtjev za izvozom MiG-29 Ukrajini

Objavljeno

-

Foto: EPA

Njemačka je odobrila poljski zahtjev za izvozom starih njemačkih borbenih zrakoplova MiG-29 Ukrajini, objavilo je njemačko ministarstvo obrane u četvrtak.

Poljska je zatražila odobrenje Berlina za izvoz pet starih njemačkih aviona MiG-29 kako bi ojačala ukrajinske zračne snage u obrani od ruske agresije.

Poljsko ministarstvo obrane zasad nije komentiralo objavu Berlina, dodaje Reuters.

Njemačka je naslijedila 24 zrakoplov MiG-29 od bivše Istočne Njemačke (DDR) u procesu ponovno ujedinjenja 1990. U to vrijeme takvi su borbeni zrakoplovi smatrani jednima od najnaprednijih na svijetu.

Berlin je 2004. proslijedio 22 taka zrakoplova zračnim snagama Poljske. Od preostalih dva jedna je uništen u padu, a drugi je u muzeju.

Da bi mogla proslijediti te zrakoplove trećoj zemlji, u ovom slučaju Ukrajini, Poljska treba zatražiti pristanak Berlina.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je za posjeta Varšavi prošli tjedan da će Poljska pomoći oformiti koaliciju zapadnih sila koje će isporučivati borbene zrakoplove Kijevu.

Još šest zrakoplova MiG-29s iz poljskih zaliha upravo se priprema za isporuku, najavio je nedavno poljski predsjednik Andrzej Duda.

Ukrajina već mjesecima poziva na isporuku borbenih aviona kako bi se suprotstavila ruskim napadima i ojačala prije početka protuofenzive kojom želi vratiti dijelove svoje okupirane zemlje.

Ukrajina se nada početi protuofenzivu idućih tjedana ili mjeseci i želi prikupiti borbene zrakoplove kako bi se mogla braniti od ruskih zračnih napada.

Zapadne zemlje do sada su oklijevale slati napredne borbene avione kao što su primjerice F-16 Kijevu, no neke su zemlje odabrala poslati MiG-29 kojima se Ukrajina već koristi.

Poljska koja graniči s Ukrajinom na zapadu, smatra se velikim saveznikom Kijeva u borbt protiv ruske invazije i na svome je tlu prihvatila velik broj izbjeglih Ukrajinaca.

Također je Poljska među najgorljivijim zagovornicima isporuke zapadnog oružja Ukrajini. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari