Connect with us

Iz Svijeta

Njemačka povlači raketne sustave iz Turske

Objavljeno

-

Njemačka će do početkom iduće godine povući s juga Turske dvije raketne baterije Patriot i 250 vojnika, nakon što je izvršila novu procjenu prijetnje iz susjedne Sirije.

[ad id=”68099″]

Ministrica obrane Ursula von der Leyen objavila je ovaj vikend da će trogodišnja misija završiti u siječnju i da od parlamenta neće tražiti produljenje.

Njemačka, SAD i Nizozemnska rasporedili su Patriote početkom 2103. nakon što je Turska zatražila pomoć od partnera u NATO-u zbog razbuktavanja rata u Siriji. Nizozemci su misiju završili ranije ove godine i zamijenili su ih Španjolci.

“Prijetnja u toj ratom pogođenoj regiji se promijenila. Sada je glavna prijetnja teroristička organizacija Islamska država. Stoga ćemo ostati angažirani i nastaviti napore za stabilizacijom područja”, stoji u pripćenju na stranicama ministarstva.

Do te odluke dolazi nakon što su neki njemački dužnosnici kritizirali vojni obračun turskog predsjednika Tayyipa Erdogana s kurdskim militantima i njegovom objavom da je mirovni proces s Radničkom strankom Kurdistana (PKK) iz 2012. gotov.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari